Hlavní obsah

Na soupeře koukejte jako na zloděje, radil sparťanům legendární kouč. Klidně poslal hráče do fabriky

Pedant, fotbalový fanatik a stoprocentní profesionál, tak vzpomíná na legendárního trenéra Václava Ježka bývalý krajní obránce Sparty Julius Bielik. Na kouče, který byl podepsaný pod největším úspěchem československého fotbalu v historii, kterým byl triumf na ME 1976, vzpomíná jen v nejlepším. Od hráčů ale vyžadoval maximum a když nebyl spokojený, uměl být i pořádně přísný. „Pamatuji si, že poslal do práce do ČKD brankáře Honzu Musila,“ vzpomíná Bielik v pořadu Přímák na trenérskou osobnost.

Legendární kouč Václav Ježek měl na Spartě ohromný respekt hráčů. Na trenéra vzpomíná v pořadu Přímák Julius Bielik.Video: Sport.cz

 
Článek

Fotbal miloval, obětoval mu všechno a z hráčů dokázal dostat maximum. On sám byl vždy stoprocentně připravený, nevypustil sebemenší drobnost. A odměnou mu byly úspěchy. Moderátora Přímáku Aleše Svobodu proto zajímalo, jak by to vypadalo na Letné pod Ježkovým vedením, kdyby Sparta rozjela sezonu tak, jako letos. „Bylo by dusno?" zajímalo moderátora.

„Nebylo. Byl dobrý psycholog a pedagog, připravoval hráče na situace, co nastanou a co mohou nastat. Byli jsme skvěle připravení po stránce herní i mentální. Samozřejmě jsme měli i informace o hráčích," naznačuje bývalý Ježkův svěřenec. Pod koučem odehrál nejvíce utkání v kariéře, proto může dobře hodnotit, jak to pod taktovkou legendy fungovalo.

V jaké formě je Sparta před derby? Debata v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

„On nás nutil bavit se o fotbale, bylo to naše zaměstnání. Vždycky opakoval, že se musíme koukat na soupeře jako na zloděje, co vás chce okrást o odměny. Měl pravdu, protože buď jsme měli prémie my, nebo soupeř. Dnes to funguje taky, šli jsme si za tím," prozrazuje Bielik.

Trenér Pavel Hapal vzpomíná na příchod do Sparty i konec angažmá. V pořadu Přímák diskutuje i o současném kouči Letenských.Video: Sport.cz

Za tehdejšími úspěchy Sparty stála pochopitelně výjimečná parta fotbalových osobností, ty se nakonec prosadily nejen na Letné, ale i ve slavných klubech. Jak tedy vypadaly debaty o fotbale v kabině nabité hvězdami? „Uvědomil jsem si, proč za námi ráno před tréninkem chodil do šatny. Bavil se s námi a tím zjistil, jaká je atmosféra. Podle toho asi volil skladbu tréninku. Protože když není nabuzený tým na trénink, tak je to o ničem. Vlastně dopředu věděl, co se bude dít," vzpomíná bývalý vynikají krajní obránce s obdivem.

Tradovalo se, že když hráč takzvaně nedupal v tehdejší Spartě tak jak měl, hrozilo, že půjde pracovat do fabriky. Bielika se nic podobného netýkalo, ale zažil, že se jeho spoluhráč stěhoval z letenské kabiny do pracovního procesu v ČKD. „Byl realista. Situace řešil správně, tak jak měl. Věděli jsme, že to, co říká, má hlavu a patu. Měl u nás ohromný respekt. Nikdo si nic nedovolil, i to bylo strašně důležitý," dodává Bielik při debatě v Přímáku, když přišla řeč na úspěšná sparťanská léta v éře trenéra Václava Ježka.

Reklama