Obyvatelé Moldavy v Krušných horách půjdou znovu k volebním urnám. Opakování hlasování nařídil soud

26. říjen 2022 10:31

Obyvatelé obce Moldavy půjdou opět k volebním urnám. Těsně před volbami se tam k trvalému pobytu přihlásilo přes 20 lidí. Starostka je ale nechala vyškrtnout ze seznamu voličů. Zdůvodnila to tím, že část lidí v obci ve skutečnosti nežije, a že se do ní přistěhovali účelově. Předseda volební komise pak ale umožnil hlasovat i vyškrtnutým. Podle Krajského soudu v Ústí nad Labem ale neměl na takový krok právo. Hlasování v krušnohorské obci se proto bude opakovat.

„Já to vím, já jsem místní. Půjdu volit – jsem šťastná, že to takhle dopadlo, že to ten soud takhle udělal,“ konstatuje Alena Vuová, která v Moldavě bydlí už dva roky a pět let pracuje na zdejší čerpací stanici.

Informaci o rozhodnutí krajského soudu vedení obce vyvěsilo svůj web. Starostka z uskupení Otevřeně k všem Lenka Nováková chce seznam voličů opět proškrtat.

„Na základě usnesení toho krajského soudu. To, že tito lidé volili, hrubým způsobem zkreslilo výsledek voleb. Takže ten náš postup, že jsme je vyškrtli, byl tím usnesením soudu shledán v podstatě oprávněným. Proto ty lidi opět stejným způsobem vyškrtám,“ shrnula moldavská starostka.

Termín nových voleb na Moldavě určí ministerstvo vnitra

S tím souhlasí i lídr kandidátky Spolu, David Leitermann. Jeho sdružení návrh na neplatnost voleb a neplatnost hlasování ke krajskému soudu podalo.

„Teď si musíme počkat na rozhodnutí ministerstva vnitra, kdy vyhlásí termín voleb. Kandidátky jsou dané, opakuje se pouze hlasování,“ dodává Leitermann.

Jaroslav Pok z SPD, do jehož nemovitostí noví voliči hlásili k trvalému pobytu, musí prý rozhodnutí soudu nejdřív pochopit. „Ještě nemám žádný plán. Musím nejdřív to rozhodnutí pochopit,“ uvedl.

Hlasování ve volbách v Moldavě by se mohlo opakovat jeden den v lednu 2023, přesný termín určí ministerstvo vnitra.

Spustit audio

Související