Sunak se poprvé sešel se svými ministry, odpoledne ho čekají otázky opozice

foto Britský premiér Rishi Sunak (uprostřed) se 26. října 2022 poprvé sešel se svým nově jmenovaným kabinetem. 

Londýn - Britský premiér Rishi Sunak se dnes poprvé sešel se svým nově jmenovaným kabinetem, v němž se mísí jeho spojenci se zkušenými ministry z vlád jeho dvou předchůdců, Liz Trussové a Borise Johnsona. Odpoledne bude Sunak při interpelacích v Dolní sněmovně poprvé odpovídat poslancům jako ministerský předseda.

Sunak se ujal úřadu v úterý poté, co ho do čela Konzervativní strany vybrali jeho spolustraníci z řad poslanců. Ve svém prvním projevu před premiérským sídlem v Downing Street slíbil, že napraví chyby Trussové a stabilizuje ekonomiku. Sunakova kancelář uvedla, že jeho ministři "působí jako jednotná strana", jejímž cílem je zajistit, "aby v této nejisté době byla těžištěm vlády kontinuita".

Během pravidelného zasedání Dolní sněmovny se však opoziční politici pravděpodobně zaměří na zátěž, která si noví ministři nesou z vlád Johnsona - který skončil v červenci po řadě etických skandálů - a Trussové, jejíž vláda vydržela pouhých sedm týdnů.

Balíček ničím nevyvážených daňových škrtů, který Trussová představila minulý měsíc, vyděsil finanční trhy, vedl k propadu libry na rekordně nízkou úroveň, donutil britskou centrální banku k intervencím a vymazal autoritu Trussové v Konzervativní straně.

Konzervativci podle agentury AP považují Sunaka za "bezpečnou" osobu, která dokáže stabilizovat ekonomiku, jež se řítí do recese, a zastavit pokles popularity strany.

Sunak si do svého kabinetu přivedl lidi z různých křídel Konzervativní strany. Odvolal asi tucet členů vlády Trussové, ale na svých místech zůstalo několik vysoce postavených osobností, mimo jiné ministr zahraničí James Cleverly a šéf resortu obrany Ben Wallace.

Nový premiér však čelí kritice za to, že znovu jmenoval ministryní vnitra Suellu Bravermanovou, která minulý týden rezignovala poté, co porušila etická pravidla a odeslala citlivý vládní e-mail ze soukromého účtu. Svůj rezignační dopis použila ke kritice Trussové, čímž urychlila její konec ve funkci ministerské předsedkyně.

Bravermanová, která zastupuje pravicové křídlo konzervativců, má za úkol naplnit kontroverzní plán posílat některé žadatele o azyl do Rwandy. Kritici vyjádřili údiv nad tím, že se Bravermanová mohla vrátit do funkce necelý týden po své rezignaci a před vyšetřováním porušení etických pravidel.

Sunak také ponechal ve funkci ministra financí Jeremyho Hunta, kterého Trussová jmenovala před dvěma týdny, aby stabilizoval trhy. Jeho odvolání by pravděpodobně vyvolalo nové otřesy.

Hunt má brzy představit, jak vláda plánuje zajistit miliardy liber, aby zaplnila rozpočtovou díru, která vznikla v důsledku prudce rostoucí inflace a zpomalující se ekonomiky a kterou ještě zhoršily plány Trussové. Vláda nepotvrdila, zda bude Huntovo prohlášení, které má být vydáno 31. října, odloženo kvůli změně premiéra. Cleverly dnes stanici Sky News řekl, že Sunak možná posune termín, kdy mají být oznámeny Huntovy plány, protože si je bude chtít prostudovat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

7°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 7°C

Celá předpověď