26.10.2022 13:57

Olomoucké Divadlo na cucky uvede premiéru inscenace Vstup zakázán

Olomoucké Divadlo na cucky uvede již v sobotu 29. října premiéru repertoárové novinky VSTUP ZAKÁZÁN. V autorském projektu režiséra Tomáše Loužného diváci uvidí Pavlu Dostálovou a Viktora Kuzníka, součástí akce bude i živý hudební doprovod Martina Dytka. Z divadelní scény na Dolním náměstí zavedou herci publikum také do prostoru krytu civilní obrany v Bezručových sadech, kde se společně zamyslí nad obranou státu.

„Původně jsme se chtěli věnovat nedalekému vojenskému újezdu Libavá a dokumentovat, jak se v tomto místě žije poté, co se újezd zmenšil. Postupně jsme se však uchýlili k obecnějšímu pojetí a otevřeli jsme téma armády a jejího smyslu, vztahu lidí k armádě a jak se tento vztah proměnil například v kontextu války na Ukrajině, která během příprav vypukla,“ uvedl režisér Tomáš Loužný. Podle jeho slov byl pro herce základem autorský text i přepis autentických rozhovorů vztahujících se nejen k Libavé, ale i k jiným vojenským újezdům. Čerpalo se i z dostupných armádních textů nebo z pamětí finského vojevůdce Gustafa E. Mannerheima, který bojoval proti ruské armádě před II. světovou válkou. „V jeho vzpomínkách lze najít spoustu paralel s dneškem,“ upozornil Loužný, jehož záměrem je podrobit diváky úvaze o obraně vlastního státu. Skrze nadhled a humor divadlo nahlíží dilemata současné společenské diskuze související s armádou. „Jen tak je totiž možné se nad nimi beze strachu zamyslet. Vstoupili byste do armády nebo ne? A je vůbec člověk schopný zvážit všechny souvislosti a adekvátně se rozhodnout? Může být vstoupit do armády natolik výhodné, že to případně vyváží i riziko vlastního života?“ ptá se režisér.

Divadelní operace, jak výsledné dílo inscenátoři označují, se pohybuje na pomezí audiovizuální intervence, site-specific projektu i klasického divadelního tvaru. Spojena je také s přechodem mezi Divadlem na cucky a krytem civilní obrany v Bezručových sadech. „Prostor krytu jsme využili ve spolupráci s Institutem Paměti národa, jemuž slouží ke stálé expozici. Scénograf Ján Tereba měl společně s režisérem od počátku záměr odehrát část představení ve specifickém prostoru, souvisejícím nějakým způsobem s armádou. Stavba z 50. let uprostřed olomouckého parku měla tehdy ochránit obyvatele v případě jaderného útoku. Její útroby se ukázaly jako dokonalá kulisa pro dané téma,“ popsal mluvčí Divadla na cucky Zdeněk Vévoda. Organizátoři upozorňují, že by se diváci měli přiobléct a vzít si sportovní či vycházkovou obuv. Představení začíná v Divadle na cucky a přesun z divadla do krytu zabere zhruba deset minut.

 

Autor článku: Zdeněk Vévoda; Foto: archiv divadla

Olomoucké Divadlo na cucky uvede premiéru inscenace Vstup zakázán

Inscenace

25.04.2024

Východočeské divadlo Pardubice pokřtí CD muzikálu Makropulos musical

Východočeské divadlo před téměř dvěma lety uvedlo světovou premiéru muzikálu Makropulos musical z autorské dílny Petra Abrahama, Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové. Novou adaptaci známého dramatu o touze po věčném mládí režíroval Petr Novotný, jenž se současně skrývá i pod pseudonymem tvůrce libreta Petra Abrahama. Čapkova Věc Makropulos v muzikálovém hávu slaví úspěchy nejen u diváků, kteří ji v anketě o nejoblíbenější inscenace VČD roku 2023 vynesli až na první příčku, oceňuje ji rovněž odborná kritika – muzikálová porota Cen Thálie zařadila Petru Janečkovou, představitelku hlavní role Emile Marty, do užší nominace na Cenu Thálie 2023 v oboru muzikál, opereta a jiný hudebně-dramatický žánr.

25.04.2024

Květnové tipy z Divadla Viola: Vděk, Hodina diplomacie, Vyžeňte lvy!, Skorpios na obzoru, Hugo Haas a Adina Mandlová

Aktuální divadelní sezóna zvolna spěje k závěru, takže je ta správná chvíle vydat se ještě před prázdninami na některou z repríz úspěšných inscenací v Divadle Viola na Národní třídě. Úsměvný i dojemný příběh Michelle, pro níž se řeč stává stále větším bludištěm, je na programu 7. a 10. května od 20 hodin. V hlavních rolích divadelní adaptace novely proslulé francouzské prozaičky Delphine de Vigan Vděk excelují Klára Cibulková, Anna Kameníková a Ladislav Hampl.

25.04.2024

Slovácké divadlo uvede v premiéře napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců

Slovácké divadlo v sobotu čeká další premiéra. Tentokrát se do čela inscenačního týmu postavil emeritní ředitel slovácké scény a režisérská legenda Igor Stránský. Divákům představí napínavé drama s prvky černého humoru Hostina dravců, kterou napsali francouzští autoři Vaché Katcha a Julien Sibre.