V Ostravě-Porubě přibývá odtažených autovraků. Radnice je pak draží na internetu

26. říjen 2022

Z ostravských ulic mizí autovraky. Třeba druhý největší městský obvod Poruba jich teď odtahuje více než v loňském roce. Zatímco před rokem  řešil 50 takových vozidel, letos jsou počty dvojnásobné. Přispěla k tomu novela zákona, která městům výrazně usnadňuje odstranění nepojízdných aut. Pokud má auto propadlou technickou kontrolu déle než půl roku, můžou ho radnice nechat odtáhnout.

Pracovníci odtahové služby nakládají starou Škodu Felicii, která má rozbitá okna, je kompletně zrezivělá a vevnitř je plná odpadků. Auto má propadlou státní technickou kontrolu (STK) a radnice ho označila jako autovrak.

„To, že na první pohled může auto nějak vypadat, je jedna věc. My ale vždy posuzujeme, zda je technicky způsobilé podle toho, zda-li má STK,“ vysvětluje místostarosta Miroslav Otisk (ANO).

V tomto případě tedy auto STK propadlé mělo a radnice s majitelem zahájila přestupkové řízení. Někdy stačí jen oznámení a řidiči vůz odtáhnou sami.

Letos Poruba odstraní z ulic více autovraků než loni. Přijímá i větší počty hlášení od občanů. Hlavně na sídlištích je totiž velký nedostatek parkovacích míst. „Lidé si ten svůj perimetr chrání, protože jim autovraky zabírají parkovací místa, takže hlášení občanů je to nejrychlejší, co může být,“ dodává Otisk.

Odtažená auta radnice převeze na záchytné parkoviště a v budoucnu se je pokusí prodat ve veřejné dražbě. „V minulosti jsme si ověřili, že je dobré dražit soubor těchto technicky nezpůsobilých vozidel. V minulosti jsme vydražili čtyři vozy za cirka 25 tisíc korun, teď budeme dražit pět vozidel. Věřím, že částka bude vyšší,“ říká místostarosta.

S autovraky bojuje i ostravský jižní obvod. V současnosti řeší odtah skoro 40 nepojízdných vozidel. „Dlouhodobě odstavená vozidla řešíme na území celého městského obvodu. Zvýšené počty takovýchto vozidel jsou obvyklé na velkých parkovištích. Obecně je ten postup poměrně složitý a definitivní odstranění vozidla z komunikace může trvat i řadu měsíců,“ doplňuje mluvčí radnice Gabriela Gödelová.

V některých případech podle ní vyřízení odtahu, například při dědictví, trvá i déle než rok.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související