instagram @kitchenettehome

Dýňový květinový cupcake

Dýňový květinový cupcake

Před časem jsme se domluvili s týmem z Kenwood, že v rámci naší spolupráce vymyslím nějaké podzimně halloweensky laděné cupcakes. Nakonec jsme nechtěla jít tou tradiční cestou, že budu dělat bubáky na různé způsoby, ale rozhodla jsem se pro květinové dekorace v podzimních barvách a symbolicky dozdobené pavouky. Taky tak trochu překročit komfortní zónu a vyzkoušet ty méně používané zdobicí špičky. Vytvořit s nimi všelijaké fantastické květy a lístky. 

Hodně jsem se na to celé těšila a dala si záležet na vychytání dýňového těsta i krému. Vyzkoušela jsem těst několik a toto je opravdu úžasné! Stojí za upečení, i kdybyste se nechtěli pouštět do krému. Určitě bude skvělé i na plech nebo do bábovkové či donutové formy! Je nadýchané a neskutečně vláčné.
Dýni na pyré většinou připravím tak, že využiji času, kdy peču v troubě něco jiného. Rozkrájím hokkaido na 2 cm silné plátky (bez pecek), potřu jí lehce olejem a dám na plech. Peču, dokud není měkká. Pak ji dám do blenderu a rozmixuji na pyré. Můžete přidat malinko vody, aby se pyré dobře mixovalo, ale snažte se jen minimum, aby pyré bylo husté a recept pak fungoval, jak má. Když pyré zbyde, připravte si z něj třeba rizoto nebo zbytek přidejte do bramborové kaše. 

Tento krém je pro mě také určitě nejlepší volba. Dobře se s ním pracuje, ale hlavně není 100% z másla. Je odlehčený pudinkovým „Creme Patissiere“ základem. Ten si můžete připravit i den předem.

12 porcí
Dýňový květinový cupcake

Ingredience

Na těsto:

  • 220 g hladké pšeničné mouky (můžete 50 % nahradit celozrnnou)

  • 200 g třtinového cukru

  • 1 lžička sody na pečení

  • ½ lžičky soli

  • 2 lžičky mleté skořice

  • ¼ lžičky mletého hřebíčku

  • ¼ lžičky muškátového oříšku

  • ¼ lžičky mleté vanilky

  • 2 šťastná vejce

  • 425 g dýňového pyré (návod v úvodu)

  • 110 g rozpuštěného másla

Na pudinkový základ (Creme Patissiere):

  • 490 ml mléka

  • ¼ lžičky mleté vanilky

  • ½ tonka fazolky, nastrouhaná

  • 30 g kukuřičného škrobu

  • 140 g třtinového cukru

  • 2 žloutky od šťastných slepic

Na máslovou část:

  • 450 g másla, pokojové teploty

Dýňový květinový cupcake

Postup

1.

Předehřejte troubu na 185 °C funkce horký vzduch a připravte také formu na 12 muffinů. Můžete jí vyložit papírovými košíčky anebo jen vymazat tukem ve spreji.

2.

Ve střední míse smíchejte všechny suché ingredience na těsto. V druhé míse zase smíchejte všechny mokré ingredience. Nyní obě směsi propojte krátkým promícháním. (Nezapomeňte, že tato těsta nemají ráda dlouhé míchání, tedy míchejte jen tak dlouho, jak je nutné!) A rozdělte těsto rovnoměrně do připravené formy. Pečte 20-22 minut. Případně otestujte špejlí, jestli už je muffin propečený.

3.

Tento krém je úžasný, protože není jen 100% máslový a tak je trochu odlehčený. Připravte si nejdřív pudinkový základ. Do středního hrnce dejte 350 ml mléka a začněte zahřívat. Zbylé mléko, tedy 140 ml, smíchejte stranou s vanilkou, tonkou, škrobem, cukrem i vejci. Jakmile mléko v hrnci začne vařit, odstavte jej a pomalu do něj vmíchejte tuto připravenou směs. Opět hrnec postavte na sporák na středně silný výkon a míchejte, dokud směs nezačne bublat a nezhoustne. Takto jemně tento krém vařte za stálého míchání přibližně minutu.

4.

Hrnec odstavte, krém přesuňte do menší misky a zakryjte fólií, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. (Tento krém si můžete připravit předem a uchovat v lednici. Jen mějte na paměti, že než budete pokračovat, krém musí být pokojové teploty. Ani ne studený, ani ne teplý.)

5.

Krém „Patissier“ dobře promíchejte metličkou. Všechno máslo pokojové teploty dejte do mísy robotu a začněte mixovat. (Kenwood na tyto krémy má skvělý nástavec. Je to ten se stěrkou, která máslo výborně „utře“. Jmenuje se flexi.) Mixujte tak dlouho, dokud nemude máslo hezky nadýchané a světle krémové. Teď začněte velmi pomalu, za chodu robota, do máslového základu přidávat připravený pudinkový základ. Přidávejte po lžících a další přidejte až, když se předchozí dávka dokonale zapracovala. Krém je hotový, když jste propojili obě směsi. Doufám, že jste s výsledkem spokojený. Krém je voňavý, nadýchaný, sametový a lehký.

6.

Nakonec zbývá jen krém obarvit, pokud chcete a muffiny ozdobit. Tentokrát jsem si vyhrála se všemi těmi méně používanými zdobícími špičkami, se kterými nemám velké zkušenosti a jen dodám, že to opravdu není tak složité, jak to vypadá. Lístečky jsou nejsnazší. Tak se zhluboka nadechněte a třeba také zkuste něco nového.

7.

Hotové cupcakes vydrží v lednici několik dní. Ideální je, když je budete skladovat ve vzduchotěsné dóze.

Dýňový květinový cupcake
Dýňový květinový cupcake
Dýňový květinový cupcake
Dýňový květinový cupcake
Dýňový květinový cupcake
Dýňový květinový cupcake
Dýňový květinový cupcake
Newsletter