Odešel pokorný umělec a skvělý člověk. Rodina a přátelé dali sbohem Josefu Somrovi

Odešel pokorný umělec a skvělý člověk. Rodina a přátelé dali sbohem Josefu Somrovi
Režisér a herec Jan Kačer znal Josefa Somra od 60. let. Somr v té době působil v různých oblastních divadlech, Kačer mu dal nabídku na angažmá v Činoherním klubu. Toto období patří k jedněm z nejlepších v historii této pražské komorní scény.
Do strašnického krematoria přišli svému kolegovi vzdát poslední hold také herci Igor Chmela a Jiří Bartoška. Z rukou prezidenta mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech přijal Josef Somr v roce 2012 zvláštní cenu.
S hortenzií dorazila herečka Bára Hrzánová. S Josefem Somrem spolu před více než dvaceti lety hráli v Národním divadle. Později se setkávali na jevištích jiných divadel.
Bára Hrzánová pokládá květinu k rakvi Josefa Somra. Byli nejen kolegové, ale také přátelé. Herečka o vztahu hovořila jako o "poděděném přátelství". Somr byl přítel jejího otce Jiřího Hrzána.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
26. 10. 2022 16:15
Herce Josefa Somra ve středu v zaplněné síni strašnického krematoria na poslední cestě vyprovodily slzy, uznalá slova a potlesk přítomných. Oblíbený divadelní, televizní a filmový herec, dlouholetý člen Činohry Národního divadla zemřel 16. října ve věku 88 let. Mezi smutečními hosty byli příbuzní, herečtí kolegové i veřejnost.

Na úvod zazpíval barytonista Roman Janál z Národního divadla. "Byl to herec, který mimořádně dobře uměl ztvárnit složité charaktery jak groteskními prostředky, tak i naprostou autenticitou. On měl vždycky vespod svého hraní smutek kombinovaný s lišáckým pohledem. Kromě toho to byl vynikající kolega, pokorný umělec a skvělý člověk," řekl před začátkem obřadu jeden z příchozích, ředitel Národního divadla Jan Burian.

Z herců dorazili například Jiří Bartoška, Eliška Balzerová, Igor Chmela nebo Jan Kačer, který přijel na invalidním vozíku. Smuteční řeč pronesla Taťjana Medvecká, naposledy rozloučit se přišli také členové souboru Hradišťan s Jiřím Pavlicou.

Somr během své kariéry postupně prošel divadelními scénami v Brně a Pardubicích. V roce 1965 se stal členem pražského Činoherního klubu, kde hrál pod režijním vedením Ladislava Smočka (Piknik), Jiřího Menzela (Mandragora) či Jana Kačera (Zločin a trest nebo Revizor). V roce 1978 využil nabídky, kterou mu z Národního divadla poslal Miroslav Macháček. Na první české scéně ztvárnil například Maršála v Čapkově Bílé nemoci, Kláska v Jiráskově Lucerně nebo Kunze v Krobotově nastudování Roku na vsi bratří Mrštíků.

Vedle toho ztvárnil více než 170 postav ve filmech, jeho zřejmě nejznámější rolí je výpravčí Hubička, lišácký svůdník z oscarových Ostře sledovaných vlaků Jiřího Menzela. Nesmazatelnou stopu zanechal Somr i na televizní obrazovce. V roce 2012 dostal Českého lva za přínos kinematografii.

 

Právě se děje

Další zprávy