CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Filip Kučera

27. 10. 2022

0 komentářů

Životní pojištění a jeho budoucnost. Je to dobrá investice?

 

Chcete si uzavřít životní pojištění? Rozhodujete se, zda zvolit i investiční složku a spořit si na životním pojištění na svou budoucnost? Chcete na životním pojištění spořit dětem? Nebo už životní pojistku se spořením máte a zjišťujete, že se vám peníze v podstatě vůbec nezhodnotí?

Musíte mít na paměti, že životní pojištění neslouží primárně ke spoření, ale k pojištění rizik. Samotné spoření je vhodné řešit jinak, protože pojišťovna je jen prostředníkem investování, kterému musíte za zprostředkování zaplatit, a rozhodně ne málo.

Loading



 

Ještě před uzavřením životního pojištění si každý zájemce musí rozmyslet, co od něj vlastně očekává, jaká pojistná částka je pro něj optimální a jaké měsíční pojistné je schopen hradit. Důležité je si také uvědomit, zda má životní pojištění posloužit jen ke krytí rizik, nebo zda zákazníkovi více vyhovuje pojištění spojené se spořením.

Kolik si pojišťovny každý rok naúčtují?

Česká asociace pojišťoven (ČAP) vytvořila a provozuje veřejnou kalkulačku investičního životního pojištění, na kterou se můžete obrátit, kdykoliv chcete znát skutečnou cenu investování u kterékoliv pojišťovny. Zjistíte jak cenu investování u své stávající pojistky, tak cenu u nového investičního životního pojištění, pokud se po nějakém poohlížíte.

Laiky možná překvapí, že cena investování v rámci životního pojištění se může vyšplhat až na třetinu klientových peněz. Tak vysoké jsou totiž poplatky, které je nutno pojišťovně za správu investiční složky odevzdat.

Ekonom České spořitelny (ČS) Michal Skořepa, pro server Investujeme.cz uvádí, že uzavření smlouvy o životním pojištění pokládá za velmi rozumné zejména v případě živitele rodiny. Podobně jako pojištění nemovitosti nás podle něj chrání před drastickým poklesem životní úrovně v případě poškození naší nemovitosti, životní pojištění chrání obmyšlené před tímtéž v případě úmrtí živitele.

„Je třeba zvážit volbu mezi pojištěním čistě jen rizikovým a pojištěním s investiční složkou. Investování úspor bývá totiž mnohdy lepší skrze doplňkové penzijní spoření. Nejlepší je posoudit toto dilema s pomocí odborníka, který dokáže všechny výhody a nevýhody propočítat,“ doporučuje odborník ČS.

REKLAMA

Komerční zdravotní pojištění

Faktem také je, že devět z deseti Čechů by uvítalo více typů komerčního zdravotního připojištění. Vede pojištění dlouhodobé péče při nesoběstačnosti, které by si sjednalo 53 % z nich. Naopak nejméně zaujala alternativní medicína. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven.

S prodlužující se průměrnou délkou života jsou spojeny čím dál vyšší náklady na zdravotní i sociální péči a Češi si to dobře uvědomují. Podle zmiňovaného průzkumu by Češi uvítali možnost sjednat si více typů komerčních zdravotních připojištění, které by rozšířily možnosti péče. Myslí si to 88 % respondentů.

Jako největší riziko vnímají Češi neschopnost postarat se o sebe ve stáří, obává se ho 73 % z nich. „Nesoběstačnost v případě invalidity či jiných onemocnění je již dnes velkým problémem, který klade značnou fyzickou, psychickou i finanční zátěž na rodinné příslušníky. A situace se bude i nadále zhoršovat. Vlivem stárnutí populace se jen v následujících 20 letech zdvojnásobí počet osob, které se nemohou postarat sami o sebe a kterým vznikne nárok na příspěvek na péči od státu,“ vysvětluje Helena Zavázalová z České asociace pojišťoven.

Právě pojištění pro případ dlouhodobé péče a nesoběstačnosti je pro Čechy tím nejvíce atraktivním – obecně by jej uvítalo 69 % respondentů a zájem o něj projevilo 53 % respondentů.

„Z dnešních přibližně 360 000 osob se kolem roku 2060 dostaneme na 1,1 milionu lidí pobírajících příspěvek na péči. Nedostatek kapacit i financí se bude dále prohlubovat a bude potřeba do systému dostat nové zdroje. Těmi může být právě soukromé pojištění,“ doplňuje Petr Jedlička, pojistný analytik České asociace pojišťoven.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *