Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Obce a města stále častěji využívají syntetický led. Kvůli šetření i klimatickým podmínkám

22,5 megawatthodiny a přes 22 tisíc litrů vody. Tolik spotřebuje jen za 4 týdny provozu ledové kluziště o rozloze 30×15 metrů. Pro obce a další provozovatele takového sportoviště to zvláště v dnešní době rostoucích cen energií znamená statisíce až miliony korun z rozpočtu. Stále častěji proto přistupují k využití syntetického ledu. Tuto zimu plánují ekonomičtější variantu na bruslení využít desítky obcí po celé České republice.

Už druhým rokem budou mít kluziště se syntetickým ledem například v Humpolci. „Pro tento typ sportoviště jsme se rozhodli loni i kvůli tomu, že poslední zimy byly poměrně mírné a nebylo tak možné bruslit na rybníku. Energetické důvody za tím tedy tehdy nebyly. Letos ale vidíme v kluzišti velké pozitivum, že můžeme občany nechat bruslit zdarma a s minimálními náklady na energie. Ta je potřeba jen na osvětlení. Zimní stadiony s klasickým ledem jsou přitom na energii jedny z nejnáročnějších,“ podotkla projektová manažerka Technických služeb Humpolec Nikola Soukupová.

Pro syntetický led se rozhodli také ve Velkém Meziříčí „Přemýšleli jsme o pronájmu normálního kluziště nebo tohoto. Pronájem umělého ledu vycházel o polovičku levněji a také údržba byla jednodušší,“ vysvětluje správce městských sportovišť ve Velkém Meziříčí Michal Hořínek.

Výhodou kluziště se syntetickým ledem je mimo jiné to, že nepotřebuje žádnou vodu ani elektřinu a nemusí ho upravovat rolba. „Kluziště je díky tomu možné postavit prakticky kdekoliv. Není potřeba žádné napojení na sítě jako u klasických ledových ploch. Obce je často využívají u škol nebo na náměstí během Vánoc,“ podotkl Tomáš Paleček, který v České republice syntetická kluziště nabízí.

Bruslení za každého počasí
Kromě Humpolce a Velkého Meziříčí letos plánují kluziště se syntetickým ledem využít například v Praze na Střeleckém Ostrově, Otrokovicích, Litovli, Plané u Jihlavy, Staňkově u Plzně, Velkém Oseku, Znojmě, Uherském Hradišti, Bratislavě i v Brně, kde budou dokonce dvě takováto sportoviště.

Kromě toho, že obce ušetří za energie, tak mohou kluziště provozovat kdykoliv. „I když jsme na Vysočině, tak zimy jsou, jaké jsou. Proto jsme řešili, že děti nemají kde bruslit. A rozhodli jsme se vyzkoušet umělý led. Letos ho budeme využívat potřetí. Šlo nám hlavně o vyžití pro malé děti, u kterých to funguje perfektně,“ uvedl vedoucí ekonomického odboru Polné u Jihlavy Vít Zachariáš.

Celoevropský trend
Podle Palečka se podobný trend projevuje i dalších evropských státech. Například ve Švýcarsku bude letos 90 % vánočních kluzišť se syntetickým ledem. Případně kvůli šetření nebudou vůbec.

Také v Německu přecházejí na tuto ekologickou a ekonomicky výhodnější variantu možnosti bruslení. „Například u Mnichova vyměnili přes léto led za syntetickou variantu i na tamním stadionu Ludwigsburg,“ dodal Paleček.

Zdroj: Tomáš Paleček, foto: Glice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *