Producenti, foto: NDM Ostrava, Martin Popelář

Ve čtvrtek 27. října se na scéně Divadla Jiřího Myrona v Ostravě odehraje premiéra světově proslulého muzikálu Producenti.

Producenti se odehrávají v roce 1959 v New Yorku. Muzikál vznikl na podkladě dnes již legendárního filmu z roku 1968, který byl oceněn „Oscarem“ za nejlepší původní scénář. Max Bialystock, neúspěšný divadelní producent, a jeho účetní, Leo Bloom, dostanou nápad, že by se dala vydělat spousta peněz uvedením absolutního propadáku. Tajemství spočívá v tom, že vyberou od investorů mnohonásobně víc peněz, než potřebují a až se poprask kolem „propadáku“ utiší, nechají si ten rozdíl. Finanční úřady se, jak známo, o neúspěšné projekty nezajímají. „Získáte od investorů milion dolarů, uvedete propadák za sto tisíc a zbytek si necháte“, navrhuje Leo Bloom. Je však nutné najít nejhorší hru a nejhoršího režiséra. Obojí se podaří – muzikál o Hitlerovi přece musí zaznamenat zaručené fiasko! Publikum a kritici ale připraví oběma producentům horké chvilky. Řada, pro mnohé kontroverzních scén, jako například sborový hit „Hitler je úsvit“, budí salvy smíchu nejen v Americe a Evropě, ale například také v Izraeli.

Ve skutečnosti se muzikál po své premiéře na podzim roku 2001 stal senzací a byl beznadějně vyprodán na měsíce dopředu. Získal rekordních 12 Cen Tony ze čtrnácti možných. U nás jej uvedlo v české premiéře Hudební divadlo Karlín v roce 2006. O rok později se obrovského úspěchu dočkala i vídeňská inscenace nastudovaná dirigentem Casparem Richterem (režie Susan Stroman). U nás se pak hráli Producenti ještě v roce 2014 v Plzni v režii Romana Meluzína.

Producenti, foto: NDM Ostrava, Martin Popelář

Scénář a libreto: Mel Brooks, Thomas Meehan
Hudba: Glen Kelly
Překlad a české texty: Adam Novák
Režie: Gabriela Petráková
Hudební nastudování: Jakub Žídek
Dirigent: Marek Prášil, Jakub Žídek
Choreografie: Ladislav Cmorej
Scéna: Ondřej Zicha
Loutky: David Velčovský
Kostýmy: Marta Roszkopfová
DramaturgieT: omáš Novotný
Sbormistr: Martina Juríková

Osoby a obsazení:

Max Bialystock: Tomáš Savka, Lukáš Vlček
Leo Bloom: Radek Melša, Tomáš Krpec
Ulla: Michaela Horká, Kristýna Štarhová
Franz Liebkind: Roman Harok, Tomáš Novotný
Roger: Juraj Čiernik, Robert Jícha
Carmen Ghia: Laco Hudec Šubrt, Jan Vlas
Marks: Libor Olma, Marcel Školout
Politruk: Rudolf Medňanský, Adam Živnůstka
Slepý houslista, Strážný: Pavel Liška
Drž mě – Hlaď mě: Petr Miller

a další