Pohřeb Josefa Somra: Neckář plakal v ústranní, Zelenohorská zapomněla razítko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pohřeb Somra: Neckář plakal v ústranní, Zelenohorská zapomněla razítko

Pohřeb Josefa Somra
Pohřeb Josefa Somra (Marek Pátek, Pavel Machan )

Chybělo málo a na posledním rozloučení s Josefem Somrem (†88) mohlo být alespoň trochu veselo. Herečka Jitka Zelenohorská (75) si nakonec svůj geniální nápad ale rozmyslela a ve Velké obřadní síni strašnického krematoria se objevila bez razítka.

Kdo by neznal scénu, ve které výpravčí Hubička v podání zesnulého herce razítkuje sexy zadeček telegrafistky Svaté v Menzelově oscarovém filmu Ostře sledované vlaky. A právě majitelka tohoto krásného pozadí Zelenohorská chtěla k rakvi položit květinu s razítkem.

Plachý bard

„Potom jsem to zavrhla, vždyť by si o mě všichni mysleli, že jsem blázen,“ svěřila deníku Aha! Zelenohorská, která stůj co stůj chtěla dát hereckému bardovi sbohem. Kvůli tomu oddálila i návrat do Berlína, kde také žije. „Byl to velký člověk, velký herec. Skromný, pokorný a až plachý,“ vzpomínala herečka. Nikdy prý nezapomene, jak se Somr ostýchal její pozadí razítkovat a nakonec ten štempl na půlku zadnice musel vlepit sám režisér Jiří Menzel (†82). „Takový byl Pepa. Když ale spustila cimbálovka a on si dal vínečko, dokázal to rozjet, až jsme všichni zírali. No, prostě bodrý Moravák,“ pokračovala dál herečka.

Ujel jim vlak

Somra prý naposledy viděla před pěti lety, když jí křtil knihu s příznačným názvem Ujel mi vlak. „Bylo to v prezidentském salonku na pražském Hlavním nádraží, zpívalo se a pilo. Pepa se náramně bavil,“ popisovala Jitka. Nikdy prý nezapomene, jak si jí Pepík už ale stěžoval na zdraví, kvůli němuž zabalil i herectví. „Říkal, že kromě velkého problému se slinivkou se mu začalo už i špatně dýchat a že si chce ještě užít hezkého života s manželkou Alenou, tak se musí šetřit,“ komentovala proslulá filmová telegrafistka Svatá, která se až na nedávnou operaci kyčle se těší dobrému zdraví. „Chybí mi tady ale Neckář,“ podotkla Zelenohorská.

Jitka Zelenohorská na pohřbu Josefa Somra (†88): Hambaté vzpomínky!

Video se připravuje ...

Dojatá Medvecká nad rakví: Měli jsme ho všichni rádi...

Smuteční řeč měla Taťjana Medvecká (68). „Když jsem si s ním naposledy volala, ptala jsem se ho na zdraví i vnoučata. Poslední slova, která jsem od slyšela, byla – mám tě rád... A já do telefonu volala – já tebe taky a moc! Jsem ráda, že to slyšel,“ pronesla herečka nad rakví. Pro slzy takřka nemohla svou řeč nad rakví dokončit... „Měli jsme tě všichni rádi, Josefe! Děkujeme ti za to, jaký jsi byl, co jsi nám dal, o co jsi nás obohatil. Budiž ti je země lehká, čest tvojí památce.“

Vašek Neckář po operaci: Oplakal ho doma!

Na pohřeb se chystal i Václav Neckář (79). V neděli ale musel být akutně operován. Teď už je sice doma, ale vyrazit nikam ještě pár dnů nemůže, protože má hadičky. „Kdybych jenom trochu mohl, tak jsem se s panem Somrem šel rozloučit,“ řekl Aha! zpěvák a zalykal se při tom slzami. Nikdy mu prý ani trochu nevadilo, že ač měl ve filmu hlavní roli on, mluví se v souvislosti s tímto snímkem spíše o výpravčím Hubičkovi. „Pan Somr si to zasloužil. Svým herectví mě učaroval. Až tak, že jsem se chodil dívat na jeho noční natáčení. A potom jsem pozorně sledoval jeho kariéru. Byl to herecký velikán, který se zase hned tak nenarodí,“ dodal Neckář.

Jan Kačer na vozíku: Z pohřbu na křest

Problémy s chůzí má už dlouho, ale na pohřbu Josefa Somra se Jan Kačer (86) poprvé objevil na invalidním vozíku. Přivezl ho zeť Martin Kubačák (46) a také mu pomohl vstát. Herec a divadelní režisér tam ale dlouho nevydržel. Ještě před koncem obřadu opustil velkou síň krematoria, protože spěchal na křest své knihy. „Nebudu tu do konce, to bych nezvládl,“ svěřil Aha! Kačer. Na křest jeho knihy Zadními vrátky, který se konal v Klubu Lávka, poté dorazili i další účastníci pohřbu Jiří Bartoška (75), Eliška Balzerová (73) či Igor Chmela (51). S knihou tak zapili i Josefa Somra.

Dojatý Bartoška na pohřbu Josefa Somra: Byl to bytostný Moravák...

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.