Moje nejtemnější představení. Choreograf Vinklát ho připravil pro Dekkadancers

ČTK ČTK
27. 10. 2022 9:15
Večer složený ze dvou choreografií se stal první novinkou v sezoně tanečního souboru Dekkadancers. Jmenuje se Double Shot. První polovinu zabírá choreografie Occultatum o démonech, kteří se dle tvůrců skrývají v každém. Druhá část nazvaná Řbitov nápadů znázorňuje, jak vypadá umělecký přetlak a kterak ho lze vyjádřit nejen tancem.

Po středeční premiéře a čtvrteční repríze v pražských Jatkách 78 bude inscenace znovu na programu 19. listopadu. Autorem první části je trojnásobný držitel Thálie za tanec Ondřej Vinklát, tu druhou pak připravili Štěpán Pechar s Viktorem Konvalinkou.

Occultatum slibuje podívanou na pomezí fyzického a tanečního divadla. Zabývá se mocí a jejím zneužíváním. "Occultatum je nejtemnějším představením, o kterém jsem doposud uvažoval, že vytvořím," říká Vinklát. "Jednou z inspirací k němu byly vnitřní hlasy, démoni. Ti démoni, o kterých nikdo jiný kromě vás neví. Démoni, kteří mezi sebou vedou dialogy, boje - a rozum mezi nimi statečně hledá kompromis. Někdy se stane, že se jeden z démonů urve. Occultatum si pohrává s představou, že se urve právě jeden z těch nejtemnějších a už není cesty zpět," dodává.

Kromě režie a choreografie Vinklát pro Occultatum vybíral hudbu. Účinkují v něm kmenoví tvůrci ansámblu Štěpán Pechar a Viktor Konvalinka i nové tváře Natalia Metodijeva a Florian Garcia.

Druhá polovina večera diváky zavádí na hřbitov, kde se autoři snaží pomyslně vzkřísit několik námětů, scén či choreografií. Dekkadancers je nasbírali od roku 2009, až do této doby je ale nevyužili. Do Řbitova nápadů se pětice tanečníků pustila bez pevného scénáře, výsledkem tak je situační humor, který na sebe nabaluje další nepředvídatelné situace. Diváky čeká pantomima i ztřeštěné dialogy.

"Řbitov nápadů je takový náš pytel nápadů, který jsme pohřbili, a právě teď nastal čas ho vykopat," vysvětlují Viktor Konvalinka a Štěpán Pechar. Výraz "řbitov" použil ve svém později zfilmovaném hororovém románu Řbitov zviřátek spisovatel Stephen King. Vložil ho do úst dětem, jež v lese pohřbívají malá zvířátka, ale neumějí ještě psát, proto místo výrazu hřbitov používají "řbitov".

Dekkadancers je taneční skupina a produkční společnost. V roce 2009 ji založili tehdejší členové baletu pražského Národního divadla Viktor Konvalinka a Tomáš Rychetský s fotografem Pavlem Hejným. Od roku 2015 ve vedení stojí druhá generace skupiny Štěpán Pechar, Ondřej Vinklát a Marek Svobodník.

 

Právě se děje

Další zprávy