Radek Špryňar
27. října 2022 • 10:00

Slavia na místě, kde Češi krachli. Taxi, Poustka i prosba: Bušit jako do Sparty

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z PRIŠTINY | Stojím na malinkém letišti, z mlžného oparu vykukují vrcholky pohoří Grimjla, je docela chladno, cigaretový kouř podporuje balkánskou atmosféru a vzpomínky automaticky vyskakují z paměti. Na stejném místě jsem podruhé. Fajn lidi, pohostinní, zábavní, za volantem doslova šílení. Přesto sedám do taxíku. Míjíme modrobílý stadion Fadila Vokrriho, místní funkcionářské legendy mající zásadní podíl na uznání členského statusu Kosova ve federacích UEFA a FIFA. „Tady jsem byl, když jsme Česko porazili,“ pyšně se dme šofér a očima nespouští posvátné fotbalové místo. Že má zrovna vykroutit začátku, je v tu chvíli zcela pomíjivý okamžik života…



Taky si vzpomenu. Místo přesvědčivého triumfu a dominantního herního výkonu jsem na vlastní oči sledoval ostudné vystoupení Česka. Trapná porážka 1:2 navíc komplikovala plány na postup na mistrovství Evropy. V září roku 2019 šlo o jeden z největších průšvihů v éře Jaroslava Šilhavého.

Co hůř, chlapci z národního mužstva výkon ani výsledek za tragédii nepovažovali (vyjma Patrika Schicka). Stejně tak realizační tým včetně doprovodu.

Vlastně byli zaskočení, někteří dokonce dotčení, o čem se to v novinách a na webových platformách píše. Moc dobře si vzpomínám na napjatou atmosféru panující mezi týmem a médii.

Jedinou branku českého týmu vstřelil proti Kosovu Patrik SchickFoto profimedia.cz

Po zasloužené následné výhře 3:0 v Černé Hoře, ke které výrazně přispěl trenér Šilhavý nasazením Vladimíra Coufala zářícího ve Slavii (nad něj vystrčil Lukáše Masopusta), měli jistí členové výpravy pocit, že drsnou kritiku (ovšem zcela zaslouženou) musí novinářům po výhře vytmavit. A tak se na letišti ke mně přiblížil masér Eduard Poustka s velice zajímavým poznatkem, že „nám pěkně sklaplo“ a „o čem teď budeme psát“. 

Proč popisuji příběh starý tři roky?

Protože Slavia by si zbytečný kolaps českého národního týmu měla před dnešním večerem připomenout. Česko neprohrálo kvůli smůle, špatnému odskoku míče a tropickému počasí. Na vině bylo lajdáctví, podcenění neznámého soupeře, nepřipravenost hráčů i realizačního týmu a nepochopitelná odevzdanost namísto snahy zápas přetočit na svoji stranu.

I Slavia se v aktuální sezoně opakovaně spálila. Negativní symptomy, které krachy doprovázely, v mnohém kopírovaly marnost národního týmu.

O mě tady vůbec nejde, přesto slávisty pokorně žádám, aby bušili do čtvrtečního rivala jako v neděli do Sparty. Pak mám velkou šanci přežít páteční cestu taxíkem…

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Sivasspor 6 3 2 1 11:7 11
2. Kluž 6 3 1 2 5:5 10
3. Slavia 6 2 2 2 6:7 8
4. FC Ballkani 6 1 1 4 8:11 4

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud