POZVÁNKA: Zlevněné vstupné do Železničního depozitáře Národně technického muzea v Chomutově
Parní lokomotiva. Ilustrační foto CC0
Co se chystá

Chomutov - Železniční depozitář Národně technického muzea v Chomutově zve při příležitosti státního svátku v pátek 28. října 2022 ke své návštěvě za snížené vstupné 80 Kč. Neváhejte navštívit jedinečnou přehlídku železničních vozidel.

Standardní plné vstupné je za 150 Kč, tento pátek bude ale díky významnému výročí vzniku samostatného československého státu sníženo na 80 Kč.

V Železničním depozitáři si můžete prohlédnout téměř 100 kolejových vozidel několika rozchodů a nejrůznějších typů – od parní lokomotivy vyrobené v roce 1870 až po vozidla nových trakcí o celé století novějších. K vidění jsou lokomotivy bývalých ČSD, salonní, osobní i motorové vozy, elektrické a motorové lokomotivy, historické drezíny, ale i vozidla teprve nedávno vyřazená z provozu u Českých drah.

Největším lákadlem jsou parní lokomotivy - například rychlíkový „Albatros“ 498.106 s rekordní rychlostí 162 km/h, první poválečná lokomotiva 534.0301 nebo tramvajová parní lokomotiva „Gartenau“ vyrobená v Linci roku 1887. Obdiv budí i salonní vůz Ústecko-teplické dráhy z roku 1900, jenž pochází ze smíchovské továrny F. Ringhoffera, nebo salonní vůz vyrobený Kopřivnickou vozovnou v roce 1906 pro barona Adolpha Rothschilda.

Nejcennějším exponátem v depozitáři je parní lokomotiva Donnersberg (ex ATE IIIa.18, ČSD 322.302), kterou tato společnost zakoupila u lokomotivky Hartmann v Saské Kamenici již v roce 1870, což z ní činí druhou nejstarší v ČR dochovanou lokomotivu vůbec.

Výstava „Chomutov ve století páry"

K vidění je také výstava s názvem Chomutov ve století páry, kterou připravilo NTM ve spolupráci s Oblastním muzeem v Chomutově a Oblastním muzeem a galerií v Mostě při příležitosti oslav výročí „150 let železnice na Mostecku a Chomutovsku“. 

Výstava prostřednictvím textových panelů, dobových fotografií a vybraných exponátů představí Chomutov jako významný železniční uzel, kterým byl už od sedmdesátých let 19. století.

Železniční depozitář Národně technického muzea v Chomutově

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru