Města odstraňují z ulic autovraky, někde už vyzkoušeli i dražbu

  15:04
Nepojízdné autovraky nechal v říjnu odtáhnout z ulic ostravský obvod Poruba, kde se jich nyní nachází na několik desítek. Vraky ale mizí nejen tam, odtahy řešila radnice v Opavě, Kopřivnici i Bruntále.

ilustrační snímek | foto: Michal TurekMAFRA

„V tuto chvíli evidujeme pětaosmdesát dlouhodobě stojících automobilů, které mají minimálně půl roku propadlou technickou kontrolu. Osm z nich jsme minulý týden odtáhli, u dalších čekáme, až doběhnou lhůty potřebné k odtažení,“ uvedl místostarosta porubského obvodu Miroslav Otisk.

Města a obce mohou podle něj odstranit z komunikací vozy, které mají minimálně půl roku prošlou technickou kontrolu. Před odtažením je ale třeba vyzvat vlastníky k nápravě. Z pětaosmdesáti porubských případů jedenáct majitelů STK dořešilo a auto odvezlo.

„Stávalo se, že majitel po výzvě jen přeparkoval vůz do vedlejší ulice a myslel si, jak nás převezl. Je ale jedno, kde auto stojí, pokud řidič dostal oznámení, lhůta běží,“ poznamenal Otisk.

Odtažená auta končí na záchytném parkovišti, kde jich je momentálně třináct. Tam musí zůstat tři měsíce, což je doba, během níž se může majitel přihlásit.

Chystají se veřejné aukce

Po této lhůtě začnou v Porubě připravovat veřejnou dražbu. „Byli jsme jednou z prvních obcí, která se do prodeje vraků pustila. V první dražbě jsme auta prodali v jednom balíku a utržili za ně 25 tisíc korun. Stejným způsobem budeme postupovat i teď na podzim, kdy nabídneme zájemcům další vozidla. Datum dražby v předstihu oznámíme na webu a sociálních sítích,“ řekl Otisk.

Problémy s odstavenými vraky řeší i v dalších obvodech a městech. Například Slezská Ostrava vyzvala loni k odtahu jedenáct vlastníků aut, všichni výzvu uposlechli.

„Letos jsme likvidovali jeden starý karavan, který někdo zaparkoval u krajnice a odešel. Odborná firma ho odvezla k ekologické likvidaci,“ uvedla mluvčí obvodu Jana Pondělíčková.

V Kopřivnici byly z ulic odtaženy dva autovraky, v Bruntále jeden. Dalších třináct jich řešila radnice v Opavě. „Pro šest z nich již připravujeme dražbu, která bude první tohoto druhu u nás,“ nastínil redaktor tiskového oddělení Opavy Martin Kůs s tím, že letos už město ví o dalších dvou autech, která by měla být odtažena do konce roku.