Menu
WomanOnly
Esoterika

Jaspis je univerzální kámen hrající všemi barvami. Jaké druhy známe?

Taťána Kročková

Taťána Kročková

27. 10. 2022

Častokrát se stává, že když nevíte, o jaký kámen jde, existuje tu velká pravděpodobnost, že je to jaspis. Jaspisy jsou totiž tak různorodé kameny, že jejich druhy vypadají pokaždé jinak a hrají všemi vzory a barvami. Jaké druhy jaspisu vlastně známe a jakými léčivými účinky oplývají?

Jak vypadá jaspis a k čemu sloužil?

Jaspis je neprůhledná odrůda chalcedonu, která má až nespočet barevných variant. Stejně jako u spousty jiných podobných polodrahokamů se jedná o oxid křemičitý, který tvoří hlavní složku kamene. Mezi další příměsi může patřit množství různých prvků, které také určují i odlišné zbarvení jaspisu. Jsou to například železo a mangan, ale i sloučeniny jako chlorid či hematit. Jaspis vzniká jako sraženina silikátových roztoků za nízkých teplot při ochlazování horkých roztoků a plynů unikajících z magmatu v dutinách hornin. Barevně se může jaspis pyšnit bílou, žlutou, oranžovou, cihlovou, červenou, zelenou, modrou, hnědou barvou, objevují se i různé strakaté vzory.

Jaspis byl i v minulosti ceněný jako kámen s mnoha magickými a léčitelskými schopnostmi. Vyráběly se z něj různé předměty včetně nábytku nebo se z něj vyřezávaly sošky a amulety. Byl kamenem, který přivolával lásku, zdraví, štěstí a hojnost. Dnes se využívá hlavně ve šperkařství a pro tvorbu amuletů.

Jak vykládat runy a umíte si vyrobit ochranný amulet?

Pro jaké znamení se hodí jaspis?

Jaspis se dle svého zbarvení váže ke všem čakrám a rovněž se i hodí pro všechna znamení zvěrokruhu, zejména je pak vhodný pro znamení Berana, Panny, Vah, Vodnáře, Střelce, Kozoroha nebo Býka.

Nejznámější naleziště jaspisu

Nejznámější naleziště jaspisu jsou na Slovensku, v Rusku, Německu, v Indii, Egyptě, na Madagaskaru, v Mongolsku, USA, Brazílii, Nikaragui, Austrálii, Ugandě, JAR a dalších zemích. Nachází se také u nás v České republice, a to v Kozákově, Liberci nebo na haldě Ema v Ostravě.

Tygří oko připomíná oko šelmy. Pro která znamení zvěrokruhu se nejvíce hodí?

Léčivé účinky jaspisu

Jaspisy celkově mají tak univerzální účinky, že nám mohou pomáhat prakticky s jakýmikoliv duševními nebo fyzickými obtížemi a nemocemi, v každých situacích. Lze také popíjet jaspisovou vodu, která má mocné účinky na psychiku a fyzické zdraví. Stačí jen čisté a nabité kameny nechat na nějakou dobu ve džbánku s vodou a vodu poté popíjet nebo si v ní omývat obličej, ruce a různé části těla.

Červený jaspis

Nejznámější je červený jaspis, který se pojí s první, základní, čakrou. Je mu přisuzována podpora vitality, sexuality, uzemnění, podporuje také činnost srdce a krevního oběhu, dodává odvahu, posiluje vůli a plodnost, ulevuje od zažívacích potíží a bolestí všeho druhu. Je dobrý i na močové cesty, prospívá při léčbě hemoroidů nebo potížích s prostatou u pánů. U žen léčí problémy s menstruací a neplodnost. Léčí také rakovinu a nemoci krve.

Zelený jaspis

Zelený jaspis je vhodný na čtvrtou, srdeční, čakru a potíže spojené se vztahy a emocemi. Podporuje otevírání srdce, léčbu bolestivých traumat i léčbu samotného srdce. Celkově uklidňuje, harmonizuje, prospívá při smutku a depresích, umožňuje těsnější spojení s přírodou a snižuje horečku u infekčních nemocí. Je výborný na problémy se žaludkem.

Energetické yoni vajíčko. Vaginální polodrahokam zlepší nejen váš sexuální prožitek

Žlutý jaspis

Žlutý jaspis souvisí s třetí čakrou, oblastí solar plexu. Podporuje trpělivost a sebevědomí, odstraňuje strach a úzkost, dodává člověku optimismus, bystrý úsudek a jasné myšlení. Povzbuzuje imunitu a činnost vnitřních orgánů. Prospívá i hubnutí, uplatňuje se u jaterních potíží a problémech se žlučníkem.

Brekciový jaspis

Brekciový jaspis je krásně barevný. Celkově uzemňuje, dodává radost ze života a dobrou náladu, podporuje hravost, tvořivost a umělecké schopnosti.

Obrázkový jaspis

Krajinný neboli obrázkový jaspis je dalším skvostem, který se pro nás může stát amuletem pro každý den. Podporuje imunitní systém, přivolává krásné sny a pomáhá nám s obavami z budoucnosti.

Léčivé kameny a jejich význam. Jak nám mohou prospět

Mokait

Zajímavým kamenem je mokait neboli australský jaspis. Je krásně zbarvený a může se pro nás stát motivačním kamenem a průvodcem či společníkem pro jakékoliv životní krize i každodenní realitu. Skvěle se hodí také pro děti.

Jak nabíjet jaspis?

Jaspisy se dají krásně nabíjet na přímém slunci, lze je také zakopat na nějakou dobu do země. Kameny po použití vždy oplachujte pod proudem tekoucí vlažné vody.

Zdroje: wikipedie, Skrytá moc drahých kamenů: J. P. Kreperát

Ohodnoťte tento článek:
0
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Jaspis je univerzální kámen hrající všemi barvami. Jaké druhy známe?