Novým tzv. superúředníkem jmenovala vláda státního tajemníka MŠMT Fryče

foto Ilustrační foto - Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (vpravo) při příležitosti Dne učitelů 28. března 2019 v Praze udělil vynikajícím pedagožkám a pedagogům medaile za práci ve školství. Uprostřed je oceněný Jiří Pavelka a vlevo státní tajemník ministerstva školství Jindřich Fryč.

Praha - Novým náměstkem ministra vnitra pro státní službu jmenovala dnes vláda Jindřicha Fryče, vyplývá z výsledků zasedání vlády. Do funkce nastoupí 1. listopadu a stane se nástupcem Petra Hůrky, který po rezignaci místo opustil na konci září. Fryč dosud pracoval jako státní tajemník na ministerstvu školství, kabinet dnes schválil také vyhlášení výběrového řízení na tuto pozici.

Fryč s ministerstvem školství spojil celou svou dosavadní profesní kariéru, před nástupem na místo státního tajemníka tam působil 21 let. Funkci státního tajemníka obsadil v roce 2015, předloni v květnu ho vláda potvrdila i pro druhé pětileté období.

Po studiu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, během něhož pracoval jako učitel, začínal Fryč na ministerstvu v roce 1994 jako referent odboru mezinárodních vztahů. V letech 1996 až 2004 byl ředitelem odboru pro mládež, v letech 2004 až 2009 ředitelem odboru mezinárodních vztahů a v letech 2009 až 2012 vrchním ředitelem sekce mezinárodních vztahů a evropských záležitostí. Poté se přesouval na vyšší funkce. V roce 2012 za ministra školství Petra Fialy (ODS), který je premiérem současné vlády, se stal náměstkem pro vzdělávání. V době, kdy byl ministrem Dalibor Štys, byl Fryč prvním náměstkem, za ministra Marcela Chládka (ČSSD) se vrátil na post náměstka pro vzdělávání.

Předchozí náměstek ministra vnitra pro státní službu Hůrka v polovině srpna vysvětlil svou rezignaci tím, že působení v sekci pro státní službu spojil s přípravou koncepčního materiálu o modernizaci státní služby. Spolu s jeho odevzdáním proto oznámil ukončení své služby. Právu později řekl, že chtěl velké úpravy ve státní službě, ale neshodl se na tom s podřízenými.

Podle Deníku N se do výběrového řízení přihlásil Fryč jako jediný účastník. Pětičlenná komise na základě pohovoru označila jako úspěšného a doporučila ho ministrům ke jmenování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 6°C

Celá předpověď