zvláštní poděkování
Quantcom.cz

21. Lípa Musica končí s výsledkem čtyři tisíce návštěvníků

Lukáš Vondráček zahájí 22. ročník

autor: Zdroj press kit festivalu   

zvětšit obrázek

Hlavní koncertní řada 21. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica se v sobotu 15. října uzavřela slavnostním koncertem v bazilice Všech svatých v České Lípě. Téměř vyprodaný večer nabídl v duchu celoročníkového leitmotivu – prezentace vokálního umění a krásy lidského hlasu – vyvrcholení za účasti světově ceněného Českého filharmonického sboru Brno.

Toto špičkové těleso přijelo poprvé ve své historii do České Lípy, a to s ryze duchovním programem, který uvedlo pod taktovkou svého zakladatele a dirigenta Petra Fialy. V sólových partech se představili pěvci Pavlína Švestková a Jaroslav Březina, recitátor Vítězslav Šlahař a instrumentalisté Hana Hána, Pavla Kopecká a Martin Jakubíček. Sborovým galavečerem se tedy téměř uzavřel 21. ročník festivalu, za nímž definitivní tečku učiní tradiční epilog ve spolupráci se ZUŠ Česká Lípa – Má to smysl!, který je na programu ve dnech 2. a 3. 11. s tradičním workshopem. Uměleckou osobností nominovanou za Lípu Musicu, která je tváří Má to smysl!, je v letošním roce umělecká garantka festivalu sopranistka Hana Blažíková. Závěr vybízí k bilnacování. Branami letošního úspěšného ročníku, kterým Lípa Musica vstoupila do třetí dekády své existence, prošlo přes čtyři tisíce návštěvníků.
„Při doznění posledních tónů a emocí z letošní Lípy Musicy bych rád poděkoval Vám posluchačům za mimořádnou přízeň, která se promítla do jedné z nejvyšších v historii. Je to ta nejvyšší odměna pro nás pořadatele a skvělý signál pro naše podporovatele z veřejných i soukromých zdrojů. Daří se nám společně vytvářet mimořádné společenství a kulturnost našeho regionu. Věřím, že to má obzvláště v těchto časem nesmírný význam. Děkuji tedy Vám naši milí posluchači a podporovatelé jménem celého festivalového týmu. Těšíme se na další hudební setkávání v roce 2023!,“ hodnotí letošní ročník Martin Prokeš, ředitel a zakladatel festivalu.

U příležitosti zakončení letošního ročníku festivalu byl také tradičně představen program zahajovacího koncertu příštího 22. ročníku. Ten bude opět současně i slavnostním Koncertem pro Liberecký kraj a uskuteční se 1. září 2023 od 19 hodin v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Hvězdou tohoto galakoncertu bude fenomenální klavírista Lukáš Vondráček, jeden z nejúspěšnějších českých klavíristů, který se těší výjimečnému renomé v zahraničí.
Na Lípu Musicu se vrací po pěti letech, aby se tentokrát představil jako sólista v Druhém klavírním koncertu Sergeje Rachmaninova. Vondráčka doprovodí Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK pod taktovkou Tomáše Braunera. Večer bude předznamenáním ročníku, jehož ústřední dramaturgickou linií bude tentokrát klavírní umění. Předprodej vstupenek na zahajovací večer bude zahájen 28. listopadu.

„Zahajovací koncert každého ročníku Lípy Musicy je vždy plný očekávání. S radostí tedy představuji, že na Koncertě pro Liberecký kraj vystoupí česká klavírní hvězda, vítěz Soutěže královny Alžběty v Bruselu Lukáš Vondráček v provedení legendárního Klavírního koncertu č. 2 c moll Sergeje Rachmaninova. Výjimečnost večera umocní debutové vystoupení Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK pod vedením svého šéfdirigenta Tomáše Braunera. Koncert se uskuteční 1. září 2023 v Divadle F. X. Šaldy, kde zazní kromě Rachmaninova, také Anglická symfonie č. 8 G Dur Antonína Dvořáka. Sám Vondráček říká, že rozezpívat klavír je to největší umění. Odborná kritika napříč světem se shoduje, že právě v tom je jednoduše jeho mistrovství…a u toho nesmíte chybět!,“ zve na zahájení 23. ročníku Martin Prokeš.

Ve čtyřech letech Lukáš Vondráček poprvé veřejně vystoupil. Celosvětového uznání dosáhl díky mnoha mezinárodním oceněním, především vítězstvím v soutěži Královny Alžběty v Bruselu v roce 2016 spolu s prvními cenami na mezinárodních klavírních soutěžích v Hilton Head a San Marinu a na mezinárodní klavírní soutěži Unisa v jihoafrické Pretorii, jakož i cenou poroty Raymond E. Buck Discretionary Award na mezinárodní klavírní soutěži Van Cliburn 2009. V posledním desetiletí Vondráček procestoval celý svět a spolupracoval s nejprestižnějšími orchestry Evropy, Ameriky i Asie. S recitály vystoupil v hamburské Elbphilharmonii, v bruselském Flagey, lipském Gewandhausu, vídeňském Konzerthausu, amsterdamském Concertgebouw a na renomovaných festivalech, jako je Menuhin Festival Gstaad, PianoEspoo ve Finsku, Pražské jaro a klavírní festival v Lille.

www.lipamusica.cz

17.10.2022 17:10:14 Redakce | rubrika - Festivaly

Časopis 17 - rubriky

Archiv čísel

reklama

Bastard (Městské divadlo Brno)

Články v rubrice - Festivaly

Celostátní festival ZUŠ Open 2024

ZUŠ Open

ZUŠlechťujeme uměním – pod tímto heslem opět od 23. května do 9. června 2024 ožijí v rámci celostátního ...celý článek


LVHF bude uměleckým dílem hudebních a zednářských idejí

LVHF 2024

Koncerty klasické hudby, jejichž program definuje vzájemnost hudebního bohatství a zednářské symboliky – ...celý článek



Časopis 17 - sekce

HUDBA

Zemřel Josef Laufer

Josef Laufer

Zemřel Josef Laufer (11. 8. 1939* - †20. 4. 2024) po dlouhé nemoci, kdy byl čtyři roky v umělém spánku. celý článek

další články...

LITERATURA/UMĚNÍ

Festival umění a kreativity ve vzdělávání

Festival umění a kreativity ve vzdělávání

Už počtvrté se pedagogové, rodiče, odborná i širší veřejnost či profesionálové z oblasti kultury a umění mohou celý článek

další články...