Nejstarší hasičský sbor na Moravě je v Bílovicích, vznikl v roce 1869

  10:32
Návštěvníci bílovické radnice teď nemají na výběr. Po otevření zámeckých dveří, za nimiž sídlí vedení malé obce, totiž vkročí přímo do muzea hasičského sboru. Kanceláře úřadu jsou až za expozicí, která čítá dvě stovky exponátů a řadu fotografií, umístěných na stěnách.

Unikátní expozice zdobí prostory Obecního úřadu v Bílovicích. Na snímku je starosta Petr Fusek s hasičskou stříkačkou z roku 1938. (září 2022) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Stálá expozice Sboru dobrovolných hasičů je v prostorách bílovického zámku otevřena denně kromě víkendu a prohlídka je zdarma „Než se lidé dostanou do kanceláří, musí ji nutně projít celou,“ usmívá se starosta Petr Fusek. „Jinudy cesta nevede.“

Největším tahákem je malá motorová stříkačka DS 4 z roku 1938. Stroj vyrobený v tehdy vyhlášené strojnické dílně bratří Paříků z Napajedel sice není jediným na světě, ale jeden velký primát mu nejspíš patří. „Pokud máme přesné informace, tak vlastníme jedinou dosud funkční stříkačku svého druhu na světě,“ míní Fusek.

Starosta obdivoval historický stroj už jako dítě v hasičské zbrojnici. Dnes je z její společenské místnosti knihovna a ze stříkačky hlavní exponát zámeckého muzea. Raritou je spouštění motoru.

„Nahazuje se velkou klikou, což dnes už umí jen málokdo,“ vysvětluje starosta. Při každém nastartování se musí dbát na bezpečnost. „Klika by vám mohla vyrazit zuby nebo zlomit ruku,“ upozornil Fusek.

Kromě 84 let staré „DS čtyřky“ je v muzeu k vidění i stříkačka z roku 1958. Největší část expozice, jež ukrývá ve vitrínách také historické uniformy, přilby, medaile, poháry, či trubky, je umístěna ve vestibulu zámku.

I když ji hasiči chtějí dál rozšiřovat, podle končícího místostarosty Lukáše Uherka se příliš možností nenabízejí. „Další prostory by se v případě potřeby snad mohly nalézt v zámeckém kinosále, ale toto propojení je spíš teorií a momentálně není na pořadu dne,“ uvažuje Uherek.

I když v Bílovicích začali psát historii dobrovolných hasičů na Moravě jako první – o prvenství se před 153 lety zasloužil bílovický velkostatkář a hrabě Vladimír Logothetti – k důstojné propagaci této události došlo až letos.

„Hovořit o zájmu veřejnosti, na to je po necelém měsíci od otevření ještě brzy, ale lidé se už začínají ptát na podmínky prohlídky,“ těší starostu Fuska.