Bohumil Pečinka: Do prezidentské volby Andrej Babiš nepůjde. Spíše nominuje Karla Havlíčka

Bohumil Pečinka: Do prezidentské volby Andrej Babiš nepůjde. Spíše nominuje Karla Havlíčka Zdroj: red

Bohumil Pečinka: Do prezidentské volby Andrej Babiš nepůjde. Spíše nominuje Karla Havlíčka

Hostem Press klubu Frekvence 1 a Reflexu byl politický komentátor a spoluautor podcastu Kecy a politika Bohumil Pečinka. Co se může stát během udílení státních vyznamenání 28. října? Může prezident Miloš Zeman ještě něčím překvapit? Koho podle komentátora nominuje Hnutí ANO za svého prezidentského kandidáta

V pátek 28. října prezident Miloš Zeman naposledy rozdá státní vyznamenání a pronese projev na slavnostním večeru. „Tento svátek je takovým svátkem nesvátkem. Čtyřicet let se vůbec neslavil, pak byl jen významným dnem a před třiceti lety měl být tím hlavním svátkem, což ale většina lidí stále necítí. Je to takový den, kdy se rozdávají medaile. Hlavní svátek je u nás tak 17. listopadu, což je jediný výrazně prožívaný svátek, včetně Vánoc a Velikonoc. Ve svém posledním roce vždy prezident vyznamená ty, které ještě chtěl vyznamenat. 

V případě amerických prezidentů dá nějaké milosti a amnestie. Miloš Zeman ještě rozhodně neřekl poslední slovo," komentuje Bohumil Pečinka s tím, že, když bylo výročí 100 let republiky, vyznamenal Zeman lidi, o kterých komentátor ani nechce mluvit. „Už mě nic nemůže překvapit. V den, kdy měl vyznamenat lidi, kteří se skutečně zasloužili o stát, vyznamenal nepodstatné figury. Pro mě to skončilo."

Premiér Petr Fiala je kritizován za to, že na onen večer jde, přestože předseda Senátu Miloš Vystrčil a předsedkyně Poslanecké Sněmovny Markéta Pekarová- Adamová nedostali pozvánky. „Petr Fiala vystudoval historii, váží si tradic všeobecně a váží si tradice založení republiky. Naprosto ho chápu. Dokazuje to i jeho výrok, že 28. říjen není svátek jednoho člověka, ale svátkem státu. On stojí v čele výkonné moci, jde tam jako instituce a ne jako člověk," myslí si Pečinka.

Prezidentské volby budou mít jinou atmosféru, když bude Babiš kandidovat

V březnu příštího roku si Česká republika zvolí nového prezidenta. Hnutí ANO stále ještě neoznámilo svého kandidáta, to je naplánované na pondělí 31. října ve 12:30 „Jakmile to oznámí, bude prezidentská volba úplně jiná disciplína. Když bude kandidovat Andrej Babiš, bude to mít úplně jinou atmosféru a jiný způsob uvažování, než když nebude." Podle volebních průzkumů jsou nyní na prvních pozicích generál Petr Pavel a ekonomka Danuše Nerudová. To se ale určitě změní po oznámení kandidáta za ANO. „Pavel, Nerudová a pět, šest dalších reprezentují jeden voličský svět, svět dnešní vládní koalice. Pak je tam ten druhý politický svět. Já sám bych si řekl, že do toho Andrej Babiš nepůjde. Spíš bych řekl, že nominuje Karla Havlíčka," myslí si Pečinka.

Některé průzkumy ukazují, že třeba Alena Schillerová má ještě větší šance než Havlíček, ale i tak vycházela až jako třetí. „Průzkumy nepřihlíží k charakteru a k logice dvoukolového volebního systému, který je pro prezidentskou volbu. Nemůže být na první místě generál Pavel, na druhém Nerudová a až na třetím Schilllerová nebo Havlíček. Jeden svět bude mít v prvním kole někoho a druhý svět bude mít v prvním kole svého reprezentanta.

Druhé kolo má zvláštní ráz. Voličsky mobilizuje oba různé světy, a pak bude záležet na spoustě věcí," komentuje Pečinka. Podle něj si pro hlasy z druhého tábora může sáhnout generál Pavel. „Nikdo neprobíral ještě minulost a současnost Nerudové a Pavla Fischera a lidé o nich moc neví. Budou překvapeni, když začnou znát jejich názory."