InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Táboře se výročí republiky připomíná přesně v den státního svátku. Ani dřív, ani později

TÁBOR - Narozdíl od krajského města neodbyli v Táboře vzpomínku na vznik Československé republiky před 104 lety už den předem, ale věnovali této události důstojnou vzpomínku právě v dnešní státní svátek. V 10 hodin dopoledne začal pietní akt s kladením věnců k památníku obětem první světové války na náměstí Františka Křižíka.

 

Věnce k památníku přišli položit senátor Marek Slabý, poslanec sněmovny a náměstek jihočeského hejtmana Pavel Klíma, představitelé města Tábora v čele se starostou Štěpánem Pavlíkem, zástupci armády - velitel táborské posádky Zoltan Sendi, velitel teritoria Tábor Petr Kameníček, zástupce velitele 42. mechanizovaného praporu Svatováclavského Viktor Patia, zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu, politických stran a dalších společenských organizací. Nešlo přehlédnout, že členové místní ODS nekráčeli jako jindy společně, ale oddělili se na dvě skupiny.

Starosta města Štěpán Pavlík řekl, že v Táboře je toto setkání v den vzniku československého státu tradicí a připomněl i legendární větu, která zazněla 28. října 1918 v provolání Národního výboru - Lide československý! Tvůj odvěký sen se stal skutkem... Zmínil také, že bohužel málokdy se získání národní svébytnosti obejde bez krveprolití a uvedl několik jmen ze 159 padlých, kterým je věnován památník sochaře J. V. Duška před táborským gymnáziem. Štěpán Pavlík popsal i zajímavé okamžiky, které se v prvních hodinách nové republiky odehrály v Táboře. Například se sejmutím 140 kilogramů těžkého rakouského symbolu - orla z budovy hejtmanství, které sídlilo v dnešní radnici, museli pomoct hasiči, protože síly nadšené mládeže na to nestačily. Starosta zmínil i boj, který za celistvost svého území právě vedou lidé na Ukrajině a vyjádřil za město Tábor vůli jim i nadále pomáhat. 

Poté zazněl projev zástupce katolické církve, kaplana táborské nemocnice Václava Mikuly. Řekl, že při své službě v nemocnici slyší mnoho vzpomínek, které se vztahují k různým etapám historie republiky. A připojil modlitby. Tuto část pietního aktu kritizoval posléze zastupitel Václav Ebert z klubu Šance pro Tábor. "Nevím, proč tu pokaždé má farář třikrát delší projev než starosta. Proč sem raději město nepozve nějakého historika, aby něco řekl k událostem při vzniku republiky," řekl Ebert. 

 K událostem vzniku republiky má nejblíže církev československá husitská. Právě Církev československá (slovo husitská se dostalo do jejího názvu až začátkem 70. let) se zrodila z tehdejšího odporu obyvatel nového státu vůči katolické církvi, která byla jednou z opor rakouskouherského mocnářství. O tom řeč na pietním aktu nebyla. Vedoucí odboru kultury táborské radnice Radka Šimková ale zdůraznila, že město má zájem o střídání duchovních z různých církví na této události. "To si ekumena řeší mezi sebou. Vyšlo to tak, že všichni ostatní se omluvili a neměli čas," řekla. 

Starosta Pavlík všechny přítomné pozval na program Dne republiky, který se dnes po celé odpoledne koná v táborském společenském domě Střelnice a letos se nese i v duchu výročí Sokola. 

Diskuse k článku - 5 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Fárny 

    Reagovat

     

    Je to hodně zvláštně pojaté, tato zpráva. Zejména hyperbolizované psaáže.

    Vloženo 30.10.2022 13:37:52

  • pamětník 

    Reagovat

     

    Proč komunista Ebert na tyto akce chodí, když mu tam pokaždé něco vadí? Komunisti 40 let nemohli přijít Masarykovi, Benešovi a první republice na jméno, dokonce se za nich vznik samostatného Československa neslavil, z 28. října udělali Den znárodnění. Příště ať soudruh zůstane raději doma, nikdo na něj není zvědavý.

    Vloženo 29.10.2022 17:11:37

    • josef 

      Reagovat

       

      Má pravdu

      Vloženo 29.10.2022 18:07:53

  • Pavel 

    Reagovat

     

    Reportérka = aktivní blbka,

    Vloženo 29.10.2022 10:42:14

  • Bob 

    Reagovat

     

    Trochu se to to reportérce nepovedlo. Ty jména a funkce zmastila slušně. Než něco napíšu tak si to ověřím. Je to ostuda.

    Vloženo 28.10.2022 23:58:04

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace