Účast ČR na výstavě Expo 2025 je potvrzena. Jsme mezi prvními devíti

Česko je jednou z devíti zemí, kterým organizátoři jako prvním oficiálně potvrdili fyzickou účast na světové výstavě Expo 2025 v japonské Ósace, a jimž zároveň schválili program a přidělili pozemek. Účastnickou smlouvu podepsal v úterý v Japonsku generální komisař české účasti na Expo Ondřej Soška, informovala o tom mluvčí české účasti na Expo Jana Kohoutová.

Vedle ČR mají podle ní zatím potvrzenou účast Německo, Polsko, Maďarsko, Nizozemsko, Katar, Saúdská Arábie, Brazílie a Ázerbájdžán. Smlouva vedle samotného oficiálního potvrzení určuje podmínky účasti nebo pozemek, na kterém bude stát národní pavilon. Jde o pozemek, o který ČR usilovala. Má rozlohu zhruba 1000 metrů čtverečních s výhledem na moře.

Organizátoři zároveň schválili téma české účasti na světové výstavě Expo 2025, kterým je ‚Talent a kreativita pro život‘. V rámci tématu by měl český pavilon zkombinovat kulturu, umění, vědu i byznys.

»Být mezi prvními devíti zeměmi z přibližně 140, které se budou Expo 2025 účastnit, považuji za nesmírnou poctu a potvrzení, že náš koncept může být konkurenceschopný. Generální komisař světové výstavy Koiči Haneda ocenil, že přestože Česko potvrdilo svou účast až na počátku července, úspěšně a rychle jsme připravili všechny dokumenty nezbytné k podpisu smlouvy,« uvedl Soška.

Expo se do Ósaky vrátí po 55 letech. Tehdy československý pavilon architekta Viktora Rudiše navštívilo přibližně 11 milionů lidí. Prezentace byla založena na tvorbě básníků Jana Skácela a Jiřího Koláře. Expozicí tehdy prováděla dvaadvacetimetrová skleněná Řeka života Jaroslavy Brychtové a Stanislava Libenského. Vláda potvrdila účast na výstavě i koncepci, s níž se bude Česko prezentovat, na konci června. Rozpočet české účasti má být 290,2 milionu korun pro roky 2023 až 2026. Dalších 170 až 220 milionů korun půjde z externích zdrojů.

(mac, čtk)

FOTO – expo2025.or.jp

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy