Michal Koštuřík
28. října 2022 • 16:00

Další prohra s křivdou. Svědík: Nikdo mě nepřesvědčí, že to nebylo vědomé

Vstoupit do diskuse
8
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kruté, bolestivé. Slovácko přišlo o šanci zabojovat příští týden v Bělehradě v posledním kole skupiny Konferenční ligy o postup. Porážku 0:1 s 1. FC Köln obstaral v 82. minutě Slovák Ondrej Duda proměněnou penaltou, o které měli domácí velké pochybnosti. Už předtím navíc brankář Filip Nguyen jednu „desítku“ vyrazil. „Nikdo mě nepřesvědčí, že to nebylo vědomé. O to je to smutnější,“ zlobil se kouč Martin Svědík.



Dva vyrovnané zápasy s Kölnem, tři penalty proti Slovácku a dva triumfy bundesligového celku. Shoda okolností? S tím na Slovácku za nikým nechoďte. Rozhodčí z Gruzie a Ukrajiny, kteří měli obě partie pod palcem, hnuli (nejen) trenérovi Martinovi Svědíkovi žlučí. „Zavánělo to velkou tendenčností v rozhodování,“ mínil Svědík. „Když jsou na vás dvě penalty, hádáte se pak už o každý balon v jejich vápně,“ doplnil kapitán Michal Kadlec.

Stejně jako v Německu, i v Uherském Hradišti rozsekl rovnocenný střet pokutový kop. Dnes ten s číslem dvě. První „pentli“ nařídil arbitr Kruašvili vyloženě nesmyslně. „Souboj tělo na tělo,“ okomentoval stoper Kadlec nevinný kontakt Michala Trávníka se Sargisem Adamjanem. Tohle fakt nebyl faul…Spravedlnost měla v tuhle chvíli oči dokořán, neboť Filip Nguyen pokus Floriana Kainze zneškodnil.

Osm minut před koncem dostal nevyžádanou šanci stát se dvojnásobným hrdinou. Tentokrát rozhodčí poslechl asistenta, jenž označil za nedovolený zákrok Michala Kohúta na Steffena Tiggese. Tohle byla víc penalta než ta první, ale i tak kontroverzní. „Nebudu to komentovat. Rozhdočí to pískl,“ utrousil jen trenér vítězů Steffen Baumgart, jenž celý duel odkoučoval v tričku a nezbytné bekovce.

Kompletní známky hráčů Slovácka si projděte ZDE>>>

Střídající Duda neselhal jako spoluhráč Kainz a střelou po zemi udržel postupovou naději pro německý soubor. V realitu ji může proměnit domácím triumfem nad Nice.

Slovácku, které v takticky vedeném boji výborně bránilo, ovšem vpředu nemělo moc šancí, se rozplynul sen o postupu ze skupiny se třemi velkokluby. Gólem „smrděly“ jen Hofmannova hlavička po Havlíkově centru a Doskiho pokus z těžkého úhlu z boku do tyče. „Fyziologicky jsme podali výkon na hranici našich možností. Z hlediska fotbalových věcí, to mohlo být lepší. „V šestnáctce i ve středním prostoru jsme byli nepřesní a chyběla nám kvalita v dobrém dohrání,“ vystihl Svědík, jenž může speciálně vychválit tři borce.

Brankář Nguyen čapnul penaltu i únik Dudy, po Huseinbašičově ráně mu pomohla tyč. Výtečný byl levý halvbek Jan Kalabiška a na hrotu dřel pro tým Ondřej Mihálik. „Takto si představuju práci útočníka. I když nedal gól, podržel balony. Jsem za Pištu moc rád,“ ocenil trenér výkon útočníka.

Hořkost nad výsledkem a rozhodčími z Gruzie však těsně po zápase převýšila všechna pozitiva. „Je strašné, že tady není VAR,“ posteskl si Svědík. „Utkání mohlo skončit 0:0. Na obou stranách bylo málo šancí. A rozhodnou to tyhle sporné momenty. Těžko pak mužstvu něco vyčítat. My tu soutěž hrajeme první rok a každý zápas na hranici svých možností. Je jasné, že občas přijdou chyby a chybičky. Za to, jak se hráči rvali o výsledek, je musím pochválit.“

Pohled Michala Koštuříka

Jsou nejmenší, nejméně známí. Na zápasy Slovácka v Konferenční lize neposílá UEFA rozhodcovskou elitu. Podle toho to vypadá. Když má gruzínský či ukrajinský sudí před sebou dresy 1. FC Köln a 1. FC Slovácko, nesplete si je. Přirozeně se přikloní na stranu velkého klubu z Německa. Je to automatismus, se kterým musejí ke škodě samotného fotbalu počítat všichni trpaslíci v pohárové Evropě. Pro Svědíkovu partu jsou to nepřenosné zkušenosti, byť kruté a s finančním i sportovním dopadem na celý klub. Jediná šance je udělat si jméno. Trpělivě, cílevědomě. Není to otázka roku či dvou. Cesta zpět mezi obry vede přes ligu. Jako loni a předloni. Na ni se teď Kadlec a spol. upnou. Času napravit hříchy ještě mají dost. A schopnosti, aby to zvládli, také. Zoceleni křivdami (domnělými či reálnými) budou silnější.

Góly

Domácí:

Hosté: 82. Duda

Sestavy

Domácí: Nguyen – Tomič, Hofmann, Kadlec (C), Kalabiška – Trávník (59. Kohút), Daníček, Havlík – Petržela (69. Holzer), Mihálik, Doski (84. Vecheta).

Hosté: Schwäbe – Schindler, Kilian, Hübers, K. Pedersen – Huseinbasic, Martel, Schirí, Kainz (C) (74. Duda) – Dietz (61. Tigges), Adamjan (73. Maina, 90. Schmid).

Náhradníci

Domácí: Borek, Fryšták, Šimko, Břečka, Holzer, Ljovin, Vecheta, Kohút, Juroška, Kozák, Siňavskij, Brandner

Hosté: Horn, Urbig, Soldo, Schmitz, Uth, Hector, Duda, Tigges, Maina, Schwirten, Strauch, Schmid

Karty

Domácí: Trávník, Kohút, Daníček

Hosté: Adamjan, Huseinbasic, Schindler, Duda, Kilian

Rozhodčí

Kruashvili – Varamishvili, Pipia (všichni GEO)

Stadion

Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty, Uherské Hradiště

Návštěva

7333 diváků

1. FC Slovácko Vše o klubu ZDE

1. FC Köln Vše o klubu ZDE

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. FK Partizan 6 2 3 1 9:7 9
2. Nice 6 2 3 1 8:7 9
3. Köln 6 2 2 2 8:8 8
4. Slovácko 6 1 2 3 8:11 5

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud