Britská vláda vypíše předčasné volby v Severním Irsku, datum nestanovila

foto Ilustrační foto - Lidé čekají ve frontě 5. května 2022 před volební místností v Belfastu v Severním Irsku, kde se volí regionální parlament.

Belfast - Britská vláda vypíše předčasné volby do parlamentu v Severním Irsku. Podle stanice BBC to dnes oznámil tajemník pro záležitostí tohoto regionu v rámci Spojeného království Chris Heaton-Harris. Datum hlasování zatím nestanovil. Dnes vypršela lhůta, kterou měly severoirské strany od květnových voleb na sestavení vlády.

Heaton-Harris novinářům v Belfastu sdělil, že má zákonem danou povinnost uspořádat volby do 12 týdnů a že další podrobnosti poskytne příští týden. Podle BBC se očekává, že se volby uskuteční 15. prosince.

V posledních volbách do regionálního parlamentu, které se konaly před sedmi měsíci, poprvé zvítězila nacionalistická strana Sinn Féin. Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) s ní ale odmítla utvořit vládu kvůli brexitovým pravidlům.

Severoirští politici se ve čtvrtek naposledy pokoušeli patovou situaci prolomit. Ani tentokrát nedokázali zvolit předsedu parlamentu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď