Ceny nových i starších bytů klesají. Co při nákupu pomůže k vyjednání slevy?

Hledáte pronájem? Pak se připravte, že to nebude nic jednoduchého.

Jak usmlouvat nižší cenu bytu

Ceny starších i nových nemovitostí se řítí dolů. Počet nabízených bytů a domů oproti loňsku narostl o stovky procent. Ekonomové ale radí s jejich pořízením počkat, až jejich cena spadne ještě níž. Pokud ale máte v plánu koupit byt už v této době, můžete si vyjednat pořádnou slevu.

„Přes původní upozornění realitní kanceláře, že ceny jsou už minulostí, jsme si stáli za svým a nakonec jsme byt prodávali půl roku. Řádově se dá říct, že jsme zlevnili o jeden milion ze šesti milionů na pět,“ svěřil se Petr. Není sám, kdo měl s prodejem nemovitosti problém. Zájem je kvůli vysokým úrokům u hypoték minimální.

„Nárůst nabídek v porovnání s předchozím rokem vnímáme v řádech stovek procent,“ řekl oblastní ředitel realitní kanceláře Jan Martina. Kupující si tak mohou vybírat a vyjednávat si lepší cenu. „U bytu, jehož cena je okolo pěti milionů, lidé zkouší vyjednat slevu milion až milion a půl. Reálná sleva od majitele bude 250 až 500 tisíc,“ podotkla realitní makléřka Vlasta Šťovíčková.

Cenu pomohou srazit evidentní nedostatky, jako je vzdálenost metra nebo starší či žádná rekonstrukce. Podle Martiny k výhodnější ceně pomůže i to, jestli je elektřina v hliníku nebo mědi, kolik se platí do fondu oprav, za zálohy nebo dodávky teplé vody. „Není tady výtah, to je pro spoustu lidí argument pro snížení ceny,“ uvedl Petr.

Důležité jsou sympatie

K lepší ceně pomůže i vysoká konkurence nabídek. „Zájemce přijde a řekne, že byl na větším bytě a byl levnější,“ vysvětlila Šťovíčková. Velkou roli hrají i osobní sympatie. „Byt jim pochvalte, řekněte, že je hezký a zařízený s láskou. A že je vidět, že si prodejci dali záležet,“ poradil vyjednávač Radim Pařík. „Přijde nešťastník a bude se chovat nezdvořile. Pak přijde sympatická mladá rodina a najednou sto nebo 150 tisíc nehraje takovou roli,“ řekl Martina.

Pokud chce kupující vyjednat slevu, měl by si také dát pozor na poslední slova, která pronese směrem k prodejci. „Když se nedohodnete a odcházíte, poděkujte. Řekněte, že si vážíte času a energie, a pokud by se u prodávajícího situace změnila, že se může ozvat. Lidem se to rozleží v hlavě a zítra nebo pozítří se vám ozvou s nižší cenou,“ uzavřel vyjednávač.

Tagy: