Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zagorová (†75) metál za života odmítla! Trumpová (†73), Žbirka (†69) či Oplustil (†96) se ho nedožili

/
  • Osobnosti dostanopu metál in memoriam
    28. října 2022 ● 21:20

    Letošní 28. říjen je posledním, kdy Miloš Zeman (78) mohl ve funkci prezidenta udělovat státní vyznamenání. Celkem jich rozdal 79 a je mezi nimi i 13 osobností z oblasti umění a zábavy. In memoriam dostali metál Hana Zagorová (†75), Ivana Trumpová (†73) či Meky Žbirka (†69). 

  • 1.

    Hana Zagorová (†75)

    Státní vyznamenání in memoriam bylo uděleno zpěvačce a devítinásobné držitelce Zlatého slavíka Haně Zagorové. Ta zemřela letos v srpnu ve věku 75 let. Medaili za zásluhy v oblasti kultury za ni převzal jeden z jejích nejlepších přátel a hudební kolega Karel Vágner. Manžel Zagorové – Štefan Margita – je totiž v současnosti na angažmá ve Washingtonu, proto požádal Vágnera o zastoupení.

     

    Hanka se stala nejprodávanější českou zpěvačkou všech dob a před lety vyznamenání odmítla. 

  • 2.

    Ivana Trumpová (†73)

    Ivana Marie Trumpová, rozená Zelníčková, byla česko-americká podnikatelka, lyžařka a modelka. V letech 1977–1992 byla první manželkou podnikatele, miliardáře a pozdějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

     

    Posléze vynikala svým podnikatelským talentem a vydělala desítky milionů, které uměla chytře investovat. 

     

    Bohužel letos 22. července tragicky zemřela po pádu ze schodů ve svém domě. A tak vyznamenání im memroian Za zásluhy o stát ni převzala dcera Ivanka (40), která ráno před slavnostním večerem přiletěla do Prahy. 

     

  • 3.

    Miroslava Meky Žbirka (†69)

    Miroslav „MekyŽbirka byl slovenský hudebník, jeden z nejpopulárnějších zpěváků Československa 80. let. Jeho matka byla Angličanka, otec Slovák, své písně zpíval v obou rodných jazycích. Na hudbě často pracoval v Londýně, po velkou část života ale žil v Praze, kde i 10. listopadu 2021 zemřel.

     

    Spoluzakladatel skupiny Modus, s níž v roce 1977 získal spolu s Jánem Lehotským a Marikou Gombitovou Zlatou bratislavskou lyru za píseň Úsmev. V roce 1981 spolu s Lacem Lučeničem opustili skupinu Modus a založili skupinu Limit, se kterou se vydal na sólovou dráhu. V roce 1982 se stal prvním slovenským Zlatým slavíkem; po Waldemaru Matuškovi byl druhý, kdo dokázal porazit Karla Gotta.

     

    Vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury převzala jeho druhá manželka Kateřina. 

  • 4.

    Jakub Vágner (40)

    Jakub Vágner je český rybář a držitel několika rekordů v lovu sladkovodních ryb. Je držitelem několika světových rekordů v kategorii All-tackle IGFA. Proslul především díky rybářskému pořadu Fish Warrior, vysílaném televizní stanicí National Geographic Channel.

    Od prezidenta Zemana obdržel medaili Za zásluhy I. stupně - za zásluhy o stát v oblasti sportu. 

  • 5.

    prof. PhDr. Miloš Štědroň, CSc. (80)

    Miloš Štědroň je muzikolog, pedagog, hudební skladatel a profesor na Masarykově univerzitě. Od prezidenta Zemana získal medaili Za zásluhy I. stupně - za zásluhy o stát v oblasti umění, kultury a školství. 

     

    Širší veřejnosti je nejvíce znám jako autor hudby kultovní Balady pro banditu, která je stálicí repertoáru brněnského divadla Husa na provázku a která byla i úspěšně zfilmována. Jako hudební vědec se věnuje dílu Claudia Monteverdiho, Josefa Berga a především Leoše Janáčka.

  • 6.

    Mgr. Jan Slabák (81)

    Jan Slabák je moravský trumpetista, pedagog a kapelník, zakladatel dechové kapely Moravanka. Pochází ze Slovácka.

    Slabákovým největším dílem je ale založení dechové kapely Moravanka v roce 1971. Kapela se poprvé představila o rok později v televizním pořadu „Vy neznáte Moravanku“, v němž orchestr uvedl svůj celý tehdejší program. I když trval jen 40 minut, úspěch byl mimořádný a zájem o další živá vystoupení i televizní pořady se zvyšoval. Za svou existenci Moravanka absolvovala asi 7 500 koncertů.

     

    Od prezidenta Zemana obdržel medaili  Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění).

  • 7.

    Gustav Oplustil (†96)

    Televizní a rozhlasový scenárista a dramatik Gustav Oplustil byl po dlouhá léta považován za nestora tuzemské televizní zábavy. Připravoval například pořady V Praze bejvávalo blaze, Pražský písničkář, Po stopách smíchu, Kabaret U dobré pohody nebo silvestrovské programy. Takové, jaké dnes už nevznikají. A nechápal to ani Oplustil sám.

    Je pro mě záhada, proč už se nevyrábí kvalitní zábavné pořady. Kdybych měl dnes nějaký udělat, nevěděl bych, komu z bavičů ho svěřit,“ svěřil se v srpnu 2021. Letos 21. října ve věku 96 let zemřel.

  • 8.

    JUDr. Oldřich Lichtenberg (59)

    Oldřich Lichtenberg je český právník, manažer a podnikatel. Od prezidenta Zemana obdržel medaili Za zásluhy 1. stupně za zásluhy o stát v oblasti kultury.

    V branži se seznámil s Danielem Landou, který stojí za muzikálem Krysař, a tehdy ještě právníka Oldřicha Lichtenberga si vzal na pomoc. „Divadlo Ta Fantastika nám nabídlo koprodukční podíl, a takhle jsem začal od roku 1995 produkovat muzikály.“

    Vyprodukoval nejvíce muzikálů v naší zemi. Muzikál Tři mušketýři dokonce měl velký úspěch v Jižní Koreji a Japonsku.

  • 9.

    Mgr. Ivan Sedláček (90)

    Ivan Sedláček významně přispěl k rozvoji našeho sborového zpěvu, sbormistrů a pěvců a nezastupitelně se zasloužil o vznik a rozvoj brněnského dětského sboru Kantiléna. Je významným propagátorem českého sborového zpěvu ve světě.

    Od Zemana dostal medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti kultury).

  • 10.

    František Janula (†96)

    František Janula byl český a francouzský malíř (od roku 1968 žil trvale v Paříži), patřil k významným osobnostem moderního evropského malířství.

     

    Za svůj život vytvořil tisíce prací, jejichž společným znakem je komplexní fantazie výrazu a formy a v důsledku toho naprostá originalita a nezaměnitelnost, která nikterak neubírá estetickému účinku a celkové působivosti vytvořených děl. V posledních deseti letech svého života se do Česka vracel alespoň svými výstavami, které vždy měly zasloužený ohlas.

     

    Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury obdržel na návrh Poslanecké sněmovny. 

  • 11.

    Ing. Martin Hrbáč (82)

    Martin Hrbáč je živoucí legendou moravského folklóru. Horňácká cimbálová muzika Martina Hrbáče již od svých začátků patří k základním kamenům tradiční lidové hudby Horňácka. Za více než čtyřicet let svého působení dosáhla mnoha úspěchů nejen doma na Moravě, v České republice, ale také za hranicemi našeho státu. Primáš Martin Hrbáč zvaný „Majstr“ vystupuje často s mladými folkloristy, jako například experimentálním folklórním tělesem Hrubá Hudba vedená Petrem Mičkou. 

  • 12.

    Karel Čáslavský (†82)

    Karel Čáslavský byl český filmový archivář, historik, publicista a moderátor, pracovník Národního filmového archivu specializovaný na oblast zpravodajského filmu do roku 1945. Televizní diváci ho znají coby filmového experta ze soutěže Videostop, či dokumentárního seriálu Hledání ztraceného času. 

     

    Po celý svůj život byl vyznavačem klasických mravních hodnot. Byl obdivovatelem období první republiky – doby Karla Čapka a prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

     

    Od prezidenta Zemana dostal in memoriam medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti kultury)

  • 13.

    Jehuda (Yehuda) Bacon (93)

    Jehuda Bacon je izraelský malíř, grafik, profesor na výtvarné akademii a přeživší vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau.

     

    Jeho dílo je zastoupeno v mnohých sbírkách po celém světě například v památníku Jad vašem a Izraelském museu v Jeruzalémě, Kongresové knihovně ve Washingtonu D.C. či Britském muzeu v Londýně. Jeho díla se nacházejí v domech Theodora Roosevelta, Johna D. Rockefellera, Martina Bubera či Chajima Weizmanna, vystavoval v Německu, USA, Spojeném království i Česku. Spolu se svojí ženou Leou žije v Jeruzalémě.

     

    Od prezidenta Zemana obdržel medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění).

    Jehuda Bacon
    Autor: ara

    Video
    Video se připravuje ...

    Štefan Margita a Hana Zagorová: Prozradili detaily svých darů a gratulací! David Turek, Aleš Brunclík

    Fotogalerie
    82 fotografií

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy