Řád Bílého lva Zeman udělil Třem králům nebo Zelenskému

foto Prezident Miloš Zeman (na snímku) udělil u příležitosti státního svátku státní vyznamenání. 28. října 2022, Praha.

Praha - Letce, odbojáře a legionáře dnes prezident Miloš Zeman vyznamenal in memoriam nejvyšším státním vyznamenáním Řád Bílého lva. Jsou mezi nimi i příslušníci legendární odbojové organizace Tři králové Josef Balabán, Josef Vladimír Mašín a Václav Morávek. Vyznamenání také podle očekávání dostal prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Řád za něj přebral chargé d’affaires ukrajinského velvyslanectví Vitalij Usatyj.

Zeman Řád Bílého lva udělil leteckému akrobatovi a stíhacímu pilotovi Josefu Hubáčkovi, který byl před druhou světovou válkou členem legendární akrobatické trojice Novák, Široký, Hubáček, která získala titul mistrů světa.

Stejné ocenění získal i další pilot z druhé světové války Josef Stehlík, který dosáhl sestřelů nepřátelských letadel ve Francii, Británii i na východní frontě. Vyznamenáni byli i legionáři a účastníci protinacistického odboje Karel Lukas a Vojtěch Luža.

Zpravodajsko-sabotážní odbojová skupina Tři králové se zaměřovala na sběr zpravodajských informací i na sabotážní akce. Zároveň jeho členové udržovali spojení s československým exilem. Dopadnout se je snažili tisíce policistů v čele s gestapem. Balabán a Mašín byli popraveni v letech 1941 a 1942, Morávek spáchal před zatčením v březnu 1942 sebevraždu. Od prezidenta odmítla za Mašína převzít ocenění jeho dcera Zdena Mašínová, převzala jej proto ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Záměr vyznamenat ukrajinského prezidenta Zelenského oznámil Zeman už v březnu. Za základní důvod ocenění označil "jeho statečnost a odvahu, se kterou odmítl americký návrh na poskytnutí bezpečného útočiště a zůstal v tehdy bojujícím Kyjevu." "A odvaha se má ocenit," řekl Zeman v dnešním projevu.

Zeman udělil i tři Řády Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání. Ocenil jím posmrtně ředitelku Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové a později předsedkyně správní rady Výboru dobré vůle Milenu Černou, ředitelku potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věru Doušovou a nejvíce překládaného slovenského spisovatele Ladislava Mňačka.

Medaile Za zásluhy dostali Zagorová, Žbirka, Lendl nebo Trumpová

Zeman ocenil medailí Za zásluhy posmrtně zpěvačku Hanu Zagorovou nebo hudebníka Miroslava Žbirku. In memoriam vyznamenal i bývalou manželku amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanu rozenou Zelníčkovou. Mezi novými laureáty medaile Za zásluhy je tenista Ivan Lendl nebo hokejista Jiří Holík. Medaili předal také lékařům Miroslavu Zavoralovi a Miloslavu Kalašovi, kteří pečovali a pečují o jeho zdraví, náčelníkovi své vojenské kanceláře generálporučíku Janu Kašemu nebo Jaroslavu Třešňákovi a Oldřichu Lichtenbergovi, kteří sponzorovali jeho prezidentskou kampaň, respektive pomáhali s kampaní premiérskou.

Zeman se rozhodl dnes vyznamenat medailí Za zásluhy přes čtyři desítky osobností. Jsou mezi nimi vědci, umělci, lékaři, ale i lidé spojení s politikou nebo státními institucemi. Z oblasti kultury ocenil třeba letos zemřelou zpěvačku Zagorovou nebo loni zesnulého slovenského hudebníka Žbirku. Za Zagorovou převzal ocenění producent a skladatel Karel Vágner, za Žbirku jeho manželka Kateřina.

Medaili předal Zeman i zakladateli dechové kapely Moravanka Janu Slabákovi, primáši Horňácké cimbálové muziky Martinu Hrbáčovi nebo in memoriam filmovému archiváři Karlu Čáslavskému. Oceněn byl také český a francouzský malíř František Janula, televizní a rozhlasový scenárista Gustav Oplustil a muzikolog Miloš Štědroň. Vyznamenání dostal dále český sbormistr Ivan Sedláček a izraelský malíř Jehuda Bacon, který přežil koncentrační tábor Osvětim.

Ze sportovců Zeman předal medaili bývalému československému hokejovému útočníkovi a trenéru Holíkovi, legendárnímu tenistovi Lendlovi, cyklistovi a trenérovi Pavlu Vršeckému a známému rybáři Jakubu Vágnerovi. Vyznamenal také sportovního funkcionáře, předsedu České unie sportu a právníka Miroslava Janstu, který je jedním z obžalovaných v případu údajných manipulací se sportovními dotacemi.

Tradičně Zeman nepominul lidi ze svého okolí. Medaili předal řediteli Ústřední vojenské nemocnice Zavoralovi, který o něj pečoval při loňském pobytu v nemocnici, nebo odborníku na interní lékařství Kalašovi, který se staral o zdraví prezidenta v uplynulých letech. Vyznamenal i lékaře a někdejšího politika Borise Šťastného z firmy Senior Home Group, které poskytuje Zemanovi v Lánech zdravotní péči.

Ocenění dále dostal náčelník vojenské kanceláře prezidenta republiky Kaše, podnikatel Třešňák, který mimo jiné sponzoroval Zemanovu prezidentskou kampaň, či podnikatel Lichtenberg, který mimo jiné pomáhal s kampaní sociální demokracie v době, kdy jí Zeman předsedal.

Z politicky aktivních lidí byl vyznamenán senátor Tomáš Jirsa (ODS), starosta Kralice nad Oslavou Emil Dračka (ČSSD), předseda meziparlamentní skupiny spolupráce chorvatského a české Parlamentu Vladimír Bílek a zakladatel a předseda spolku Bezkomunistu.cz Petr Marek. Ocenění také dostal předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna, generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček a ředitel Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Václav Klemák.

Z oblasti vědy Zeman ocenil historiky Jaroslava Čvančaru a Jiřího Kotyka, Michala Buriana z Vojenského historického ústavu, in memoriam lánského kronikáře Františka Poštu nebo raketového inženýra a vynálezce s českými předky Franka Josepha Malinu.

Ocenění se dočkal i přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jan Betka, neuroložka Eva Kubala Havrdová, lékař interní hematologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Jaroslav Malý, lékař specializující se na oftalmologii, operace šedého zákalu a transplantace rohovky Pavel Stodůlka, specialista v oboru radioterapie Pavel Šlampa a přednosta chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň Vladislav Třeška.

Zeman vyznamenal i převora vyšebrodského kláštera Justina Jana Berku, římskokatolického kněze a premonstráta, který působil jako mluvčí Československé a následně České biskupské konference Miloslava Fialu a řádovou sestru kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského Ivanu Pintířovou, která pomáhala bývalému prezidentovi Václavu Havlovi v posledním období jeho života.

Ocenění in memoriam získala dále česká a československá aktivistka za ženská práva, politička a meziválečná poslankyně Juliána Ludmila Zatloukalová-Coufalová a pamětnice holokaustu Michaela Vidláková. Medaili Za zásluhy dostal i profesor v oboru zahradní a krajinné architektury Jiří Mareček.

Za Trumpovou převzali ocenění z rukou prezidenta její dcera Ivana Marie Trumpová a syn Donald Trump mladší.

Zeman při své derniéře vyznamenal největší počet osobností

Zeman dnes rozhodl o udělení největšího počtu vyznamenání za své desetileté funkční období. Celkem se rozhodl vyznamenat řády a medailemi 78 mužů a žen. Dosud nejvíce jich udělil 42 v roce 2019. Prezident dnes rozdal více vyznamenání než jeho předchůdci Václav Havel a Václav Klaus v posledním roce jejich prezidentství. Havlův rekord z roku 1998, kdy bylo u příležitosti 80 let vzniku Československa vyznamenáno téměř 90 osobností, nepřekonal.

Loni Zeman oznámil udělení 29 vyznamenání, asi o třetinu méně než v předchozích letech, kdy se počet oceněných pohyboval kolem 40. Největší počet řádů a medailí se Zeman rozhodl udělit v roce 2019, a to 42, o rok dříve vyznamenal 41 lidí. Celkem vyznamenal za své funkční období 394 osobností.

Havel mezi lety 1995 a 2002 udělil víc než 400 vyznamenání. V roce 1998 vyznamenal téměř 90 osobností, za což ho kritizoval tehdejší předseda Poslanecké sněmovny a ODS a nástupce ve funkci prezidenta Václav Klaus. Řekl tehdy, že nejvyšší státní vyznamenání se mají udělovat ročně pouze malému počtu osobností a nikoli hned několika desítkám lidí. "Vyznamenání má být jako šafránu. Vyznamenán velikou státní cenou má být člověk, kterého všichni známe, který něco znamená, který se zapíše do historie naší země," řekl Klaus v roce 1998.

Václav Klaus pak během desetiletého působení na Pražském hradě každoročně 28. října uděloval mezi 20 a 24 vyznamenáními. Jen v den 90. výročí založení Československa v roce 2008 ocenil 28 osobností.

Státní vyznamenání v současné podobě byla ustanovena zákonem z roku 2014. Prezidenti mohou udělit či propůjčit Řád Bílého lva, Řád T. G. Masaryka a medaile Za zásluhy a Za hrdinství. Vyznamenáni mohou být čeští občané 1. ledna a 28. října, cizinci kdykoli. Tradičně je pro oceňování vyhrazen večer 28. října. Poslední dva roky Zeman na státní svátek zveřejnil seznam oceněných, předání se ale kvůli koronavirové pandemii a jeho pobytu v nemocnici uskutečnilo až letos na počátku března.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 09:00 10°C

Celá předpověď