Menu
WomanOnly
Domácí zvířata

Fretka je hravý domácí mazlíček s vlastní hlavou. Co obnáší její chov?

Fretky jsou mazlivá, hravá a temperamentní zvířata, která si mnoho lidí oblíbilo jako domácí mazlíčky. Uvažujete o pořízení fretky? V tom případě se podívejte, jak se o ni starat, aby se jí u vás dobře dařilo.

Fretka domácí – základní informace

Mají svou hlavu a hodně spí, stejně jako kočky. Zároveň jsou velmi společenské a své páníčky si naprosto zamilují, čímž se zase nápadně podobají psům. Fretky jsou velmi inteligentní, přátelští a zvídaví domácí mazlíčci, kteří si rádi hrají a tráví čas v blízkosti lidí.

Fretka domácí je šelma patřící do čeledi lasicovitých a jejím předkem byl tchoř tmavý. Byla domestikována pravděpodobně již před více než 2500 lety a původně sloužila k hubení různých škůdců z řádu hlodavců. V období renesance si fretky pořizovali italští šlechtici jako domácí mazlíčky.

Fretky se vyskytují v různých odstínech hnědé, krémové a béžové barvy, přičemž srst může mít různé vzory sestávající z rozmanitých barevných kombinací.

Pokud je o fretku dobře postaráno, dožije se až deseti let. Péče o fretky zahrnuje pravidelná očkování proti vzteklině a psince a také odčervování. Většinou se fretky také kastrují. Každého půl roku až rok je doporučena kompletní preventivní veterinární prohlídka.

Morče je ideální mazlíček nejen pro děti. Jak na to, aby bylo spokojené?

Povaha fretky domácí

Pro fretky domácí je charakteristická veselá, hravá, energická a společenská povaha. Lze je naučit přijít na zavolání, chodit na kšírech s vodítkem a používat vlastní toaletu. Stejně tak zvládnou různé triky.

Jejich hravou povahu uspokojí dostatek hraček. Vzhledem k tomu, že fretky rády koušou a polykají různé předměty, je potřeba, aby hračky byly dostatečně odolné a nesestávaly z žádných malých částí, které by zvíře mohlo spolknout.

Fretky jsou tak trochu rošťáci, kteří rádi kradou a schovávají různé věci, které najdou. Přirozené je pro ně také hrabání, na což myslete v případě, že se ve vaší domácnosti vyskytují pokojové rostliny.

Co obnáší chov fretky domácí?

Ačkoliv se fretky chovají v kleci, je potřeba jim dopřát dostatek volného pohybu – obecně potřebují alespoň tři hodiny mimo klec, což znamená, že je lze nechat na volno v bytě nebo je vzít na procházku.

Nedoporučuje se však nechávat volně puštěnou fretku bez dozoru a je také vhodné daný prostor zabezpečit, například schovat kabely a utěsnit úzké mezery mezi věcmi. Vzhledem k její zvídavé povaze totiž hrozí, že zaleze do stísněného prostoru, popřípadě něco rozžvýká či rovnou sní.

Fretky mohou kousat, proto nemusí být vhodné k dětem. S většími domácími mazlíčky se zpravidla snáší bez problému, alespoň pokud se s nimi seznámí v raném věku. Problém však může nastat v případě, že chováte například také křečka, morče nebo jiné malé zvíře, které by mohlo být považováno za kořist.

Fretky skutečně hodně spí, obvykle 18 až 20 hodin denně. Aktivní jsou převážně večer, kdy také vyžadují společnost a hraní. Z tohoto důvodu nejsou vhodným mazlíčkem pro ty, kteří jsou po večerech zaneprázdněni a fretce by se nemohli věnovat.

Za zvážení může stát pořízení dvou fretek – vzájemně se zabaví a v případě, kdy na ně páníček zrovna nemá čas, nebudou strádat. Společně lze chovat dva jedince stejného i opačného pohlaví. U fretek, které se nebudou používat k chovným účelům, je v každém případě doporučena kastrace.

Činčila. Roztomilý tvor s hebkým kožíškem a zvláštními potřebami

Péče o srst, zuby, drápky

Obecně vzato se jedná o čistotná zvířata, jejichž srsti není nutné věnovat žádnou přehnanou péči. Dvakrát ročně však línají, proto je nutné srst minimálně v tomto období pravidelně vyčesávat. Pokud fretku potřebujete vykoupat, použijte šampon určený speciálně pro fretky. Časté koupele však nejsou vhodné.

Kromě toho je nutné pravidelně stříhat drápky a čistit zuby. Na čištění zubů je potřeba fretku navykat odmala, jinak může být tento úkon poměrně problematický. Pokud si fretka zuby nenechá vyčistit, je potřeba nechat chrup pravidelně kontrolovat u veterináře.

Jak vybrat klec pro fretku?

Ze všeho nejdůležitější je, aby byla klec pro fretku dostatečně prostorná. Rozměry klece pro jednu fretku by neměly být menší než 100 × 70 × 50 cm, nicméně čím větší výběh, tím lépe – fretka se bude moci pohybovat dle libosti, hrát si apod. Nezapomeňte však na to, že neustále v kleci být nemůže.

Klec musí být dobře zabezpečená, aby fretka v nepřítomnosti páníčka neutekla a neublížila si nebo neprovedla něco, co nemá. Mezery mezi jednotlivými dráty nesmí být příliš široké a dvířka klece by měla být zamykací.

Klec pro fretku umístěte na klidné místo bez průvanu a přímého slunce. V kleci by neměl chybět ručník či jiná látka, kterou lze prát, různé prolézačky (tunely, rampy apod.), hračky, domeček, hamaka a pelíšek – ten může představovat například stará mikina nebo triko. Na dno klece se nedává podestýlka, postačí již zmíněná pratelná látka.

Součástí vybavení klece musí být také toaleta. Používat záchůdek obvykle fretky umí již od chovatele a není tedy třeba je tuto dovednost učit. Do záchodu patří podestýlka, ideálně podestýlka pro hlodavce, která nepráší a není ničím parfemovaná.

Do klece samozřejmě patří také miska na krmení a napáječka na vodu.

Zakrslý králík je učenlivý a čistotný společník. Jak se o něj starat?

Čím fretku domácí krmit?

Fretky jsou masožravci, proto je nutné, aby jejich jídelníček zahrnoval maso. Existují speciální krmiva přímo pro fretky s vysokým podílem masa a kvalitních tuků, případně jim lze dávat také kvalitní kočičí krmiva. Jejich strava by měla obsahovat dostatek bílkovin (alespoň 30 %). Čas od času lze podávat maso (neměly by však syrové vepřové), rýži, zeleninu či pamlsek pro kočky. Fretky je rovněž možné krmit metodou BARF. Samozřejmostí je neustálý přístup k čisté vodě.

Zdravotní potíže fretek

Problémy se zdravím se bohužel nevyhýbají ani fretkám. Tyto malé šelmy jsou poměrně náchylné k žaludečním potížím, jejichž hlavní příčinou bývá spořádání různých předmětů. Dále se mohou potýkat s onemocněními nadledvinek a slinivky břišní.

Onemocnění nadledvinek poznáte podle vypadávání srsti, zejména na ocase, bocích a v oblasti ramen. Příčina těchto potíží bohužel není známa. Léčba může být buď chirurgická, nebo hormonální.

Pokud jde o onemocnění slinivky, jedná se nejčastěji o nádory, které jsou běžné zejména u straších fretek. Nejčastějším příznakem je náhlý kolaps zvířete, přičemž následné bezvědomí může trvat minuty až hodiny, v těžších případech se objevují také záchvaty. Pokud něco ze zmíněného nastane, je nutné co nejrychleji vyhledat veterináře. Postup onemocnění lze zastavit buď pomocí léků, nebo chirurgickým odstraněním části slinivky a následnou farmakologickou léčbou.

Zdroje: thesprucepets.com, petmd.com, petco.com, superzoo.cz

Ohodnoťte tento článek:
5
Diskutovat

Úplňky

Právě čtete

Fretka je hravý domácí mazlíček s vlastní hlavou. Co obnáší její chov?