Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zemanův historický pardon pro Ivanku a Donalda Jr.: Nejvyšší ocenění pro Zelenského a Tři krále

Aktualizováno -
29. října 2022
07:29
Autor: trm, amb, vja, ČTK - 
28. října 2022
11:00

Česko připomnělo 104. výročí vzniku samostatné republiky. Prezident Miloš Zeman jmenoval nové generály a udělil svá poslední státní vyznamenání. Ocenil rekordní počet osobností, 78. Nejvyšší vyznamenání udělil ukrajinskému prezidentovi Voldymyru Zelenskému. Řádem Bílého lva ocenil také letce, odbojáře a legionáře. Medailí Za hrdinství ocenil studenty popravené v listopadu 1939, dobrovolné hasiče a policistu za zásah při tornádu i požáru v Českém Švýcarsku i českého vojáka za zneškodnění teroristů v Afghánistánu.  Medaili za zásluhy udělil nedávno zesnulé Ivaně Trumpové, za kterou ocenění převzala dcera Ivanka a syn Donald. Na ceremoniálu chyběla řada ministrů, předsedy obou komor parlamentu, Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a Miloše Vystrčila (ODS) Zeman nepozval. 

  • Miloš Zeman udělil 78 vyznamenání, nejvíc za dobu svého půsbení na Hradě
  • Řád Bílého lva získal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
  • Zeman ocenil také svého lékaře Miroslava Zavorala či česko-amerického tenistu Ivana Lendla 
  • In memoriam mají vyznamenání zpěvačka Hana Zagorová a americká podnikatelka českého původu Ivana Trumpová
  • Blesk zjistil, že prezident vyznamená také studenty, kteří v listopadu 1939 protestovali proti nacistické okupaci a byli popraveni

Poslední metály Miloše Zemana
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
23:06
28. 10. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste s námi dnes sledovali slavnostní udílení státních vyznamenání prezidentem republiky Milošem Zemanem. Redakce Blesku Vám přeje hezký sváteční večer a dobrou noc.

22:47
28. 10. 2022

Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na twitteru sdílel skupinovou fotografii oceněných osobností s hlavou státu Milošem Zemanem:

22:43
28. 10. 2022

„Je potřeba, abychom využili tento svátek k tomu, abychom se pozdravili a abychom si vzájemně poděkovali, že usilujeme o to, aby se z té naší zemičky něco stalo. Jeho úkolem jako prezidenta je být optimistický, mým úkolem jako exprezidenta je být pesimistický a vidět věci černěji,“ uvedl na adresu Zemana exprezident Václav Klaus.

Ale jsem rád, že jsme se tady ještě sešli. Máme pocit, že v této konstelaci už určitě naposled,“ dodal.

Po Zemanově a Klausově proslovu si s oběma politiky přiťukly na zdraví desítky hostů slavnostní události.

Recepce po udílení státních vyznamenání: prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a jeho předchůdce Václav Klaus s manželkou Livií. Recepce po udílení státních vyznamenání: prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a jeho předchůdce Václav Klaus s manželkou Livií.
22:36
28. 10. 2022

Miloš Zeman hostům na recepci ve Španělském sále poděkoval za účast, podporu a spolupráci. „A těm, kdo mě volili, chci zvláště poděkovat za to, že mě volili,“ prohlásil.

Jsem rád, že vedle mne je Václav Klaus, jelikož jsme prošli velmi podobnou, avšak nikoli totožnou drahou. Oba dva jsme dokázali vybudovat silnou politickou stranu, oba dva jsme byli premiéry, oba dva jsme byli dvakrát prezidenty a Václav Klaus kromě toho stihnul udělat si i ministra financí,“ shrnul cestu dvou českých prezidentů Zeman. Dodal, že mnohdy si sice s Klausem nesouhlasili, ale vždy se vzájemně respektovali.

Toto setkání je pro mne derniéra a jako šťastný penzista si budu číst historické knihy, ale budu na vás vzpomínat za to, že jsme měli možnost společně pracovat pro republiku,“ loučil se emotivně Zeman.

Recepce po udílení státních vyznamenání: prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a jeho předchůdce Václav Klaus s manželkou Livií. Recepce po udílení státních vyznamenání: prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a jeho předchůdce Václav Klaus s manželkou Livií. Recepce po udílení státních vyznamenání: prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a jeho předchůdce Václav Klaus s manželkou Livií. Recepce po udílení státních vyznamenání: prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou a jeho předchůdce Václav Klaus s manželkou Livií.
22:19
28. 10. 2022

Stále si stojím za tím, že navržení našeho nejvyššího státní vyznamenání pro prezidenta Zelenského bylo správné a jsem ráda, že jej od nás dostal. Od nás, Čechů, které brání, od nikoho jiného. Vnímám rozdíl,“ napsala na twitter poslankyně za STAN Barbora Urbanová. 

21:55
28. 10. 2022

Výzdoba ve Španělském sále: I proto, že se blíží Dušičky, objevil se na dýni portrét prvního prezidenta Československé republiky Tomáše G. Masaryka. 

Státní vyznamenání: Recepce ve Španělském sále Pražského hradu.
21:50
28. 10. 2022

Slavnostní hosté se nyní přesunuli na recepci do Španělského sálu, kde spolu budou po udílení vyznamenání volně diskutovat. Mezi nimi je například i poradce prezidenta Martin Nejedlý.

Recepce po udílení státních vyznamenání ve Španělském sále Pražského hradu. Recepce po udílení státních vyznamenání ve Španělském sále Pražského hradu: Poradce prezidenta Martin Nejedlý.
21:38
28. 10. 2022

Na Pražském hradě skončilo slavnostní udílení státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem. Prezident Zeman dnes rozhodl o udělení největšího počtu vyznamenání za své desetileté funkční období, vyznamenal 78 lidí. Nejvíc jich dosud vyznamenal 42.

Předávání státních vyznamenání - Ivanka Trumpová Předávání státních vyznamenání - Karel Vágner převzal cenu Zagorové Předávání státních vyznamenání - Petr Fiala s manželkou
21:35
28. 10. 2022

Prezident Miloš Zeman ocenil medailí Za zásluhy posmrtně zpěvačku Hanu Zagorovou nebo hudebníka Miroslava Žbirku. In memoriam vyznamenal i bývalou manželku amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanu rozenou Zelníčkovou. Za ni převzaly vyznamenání její dvě děti - Ivanka Trump a Donald Trump jr.

Mezi novými laureáty medaile Za zásluhy je tenista Ivan Lendl nebo hokejista Jiří Holík. Medaili předal také lékařům Miroslavu Zavoralovi a Miloslavu Kalašovi, kteří pečovali a pečují o jeho zdraví, náčelníkovi své vojenské kanceláře generálporučíku Janu Kašemu nebo Jaroslavu Třešňákovi a Oldřichu Lichtenbergovi, kteří sponzorovali jeho prezidentskou kampaň, respektive pomáhali s kampaní premiérskou.

Kateřina Žbirková byla dojatá Předávání státních vyznamenání - Ivanka Trumpová Předávání státních vyznamenání - Ivanka Trumpová Předávání státních vyznamenání - Kateřina Žbirková
21:30
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel in memoriam František Pošta - dlouholetý lánský kronikář, patriot a velitel sboru dobrovolných hasičů.

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel Mgr. Ivan Sedláček - český sbormistr, přispěl k rozvoji našeho sborového zpěvu, sbormistrů a pěvců.

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel Mgr. Jan Slabák - moravský trumpetista, pedagog a kapelník, zakladatel dechové kapely Moravanka

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel MUDr. Pavel Stodůlka, Ph.D., FEBOS-CR - český lékař specializující se na oftalmologii – převážně na refrakční chirurgii, operace šedého zákalu a transplantace rohovky.

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel prof. MUDr. Pavel Šlampa, CSc.- přednosta Kliniky radiační onkologie Masarykova onkologického ústavu v Brně, specialista v oboru radioterapie

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel MUDr. Boris Šťastný - český lékař, manažer a podnikatel v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel prof. PhDr. MgA. Miloš Štědroň, CSc., dr. h. c. - muzikolog, pedagog, hudební skladatel a profesor na Masarykově univerzitě

Předávání státních vyznamenání - Boris Šťastný
21:26
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc. - lékař IV. interní hematologické kliniky FN HK a lékařský náměstek ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel prof. Ing. Jiří Mareček, CSc. - profesor v oboru zahradní a krajinná architektura.

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel Ing. Petr Marek - zakladatel a předseda spolku Bezkomunistu.cz.

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel doc. JUDr. PhDr. Petr Mlsna, Ph.D. - právník, politik a vysokoškolský pedagog, od roku 2020 předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel in memoriam Gustav Oplustil - český televizní a rozhlasový scenárista, dramaturg, režisér a příležitostný herec malých rolí.

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržela S.M. Angelika, SCB Ivana Pintířová - řádová sestra kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, zdravotnice, ošetřovatelka a pedagožka.

21:22
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel in memoriam Frank Joseph Malina - americký vědec, raketový inženýr a vynálezce s českými předky.

21:21
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel JUDr. Oldřich Lichtenberg - právník, manažer, podnikatel.

Předávání státních vyznamenání - Oldřich Lichtenberg
21:20
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel Ivan Lendl - tenisový trenér a bývalý profesionální tenista, který reprezentoval Československo a po získání amerického občanství také Spojené státy.

21:20
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržela prof. MUDr. Eva Kubala Havrdová, CSc. - neuroložka, vedoucí Centra pro demyelinizační onemocnění Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, odbornice na roztroušenou sklerózu.

21:17
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel brig. gen. Ing. Václav Klemák - ředitel Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

21:16
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel genpor. Ing. Jan Kaše, MSc. - náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky. 

21:15
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel MUDr. Miloslav Kalaš - odborník na interní lékařství, sociální lékařství a organizaci zdravotnictví.

21:13
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel JUDr. Miroslav Jansta - právník a sportovní funkcionář, předseda České basketbalové federace a předseda České unie sportu.

21:12
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel Ing. Martin Hrbáč - primáš Horňácké cimbálové muziky, jeden z nejvýznamnějších českých folklorních hudebníků.

21:09
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel in memoriam Karel Čáslavský - český filmový archivář, historik, publicista a moderátor, pracovník Národního filmového archivu specializovaný na oblast zpravodajského filmu do roku 1945.

21:06
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel prof. MUDr. Jan Betka, DrSc. - předseda Akademického senátu 1. LF UK, člen kolegia děkana, emeritní přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole.

21:06
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel R.P. Justin Jan Berka O.Cist - český katolický kněz, převor vyšebrodského kláštera.

21:05
28. 10. 2022

Medaili Za zásluhy I. stupně obdržel Jehuda (Yehuda) Bacon - izraelský malíř, grafik, profesor na výtvarné akademii a přeživší vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau.

21:04
28. 10. 2022

Medaili Za hrdinství obdržel in memoriam PhDr. i.m. Jan Weinert - středoškolský pedagog a studentský funkcionář, který byl popraven 17. listopadu 1939.

Video  Proslov prezidenta Zemana před předáváním státních vyznamenání  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 29. října 2022 23:01 )

to byla ironie. Rakušan a jeho mediální vystoupení

Jirik-ta ( 29. října 2022 22:59 )

😘💖

Jirik-ta ( 29. října 2022 22:59 )

KuSuS ( 29. října 2022 15:08 )

Okamura by kecal jinak kdyby za slovenskou lajnou byli napadeni japonci, okoun se jen cpe do vlady, je mu jedno jake

KuSuS ( 29. října 2022 15:06 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa