Recenze knihy – Jaroslav Kučera – Klid před bouří

Publikováno: 30. října 2022 | autor Redakce
07-mili,-praha-1970-©-jaroslav-kucera---klid-před-bouří.jpg

Existují fotografové, kteří opravdu umí fotit. Není jich moc, ale nebudu je tu vyjmenovávat, abych někoho neurazil. To si nechám až do své vlastní připravované knihy… Fotky Jardy Kučery jsou opravdové, a proto jsem si jejich autora zařadil mezi ty, kteří opravdu umí.

Dnes vám tímto oznamuji, že Jardovi už brzy vyjde kniha s výše uvedeným názvem Klid před bouří, kterou jsem si sám pracovně nazval Kniha opravdových fotografií. Pokud si někdo myslíte, že je to nadsázka, tak si to klidně myslete, jinak je to fakt!

01-obalka-knihy-jaroslava-kucery-klid-pred-bouri.jpg

Vtip i smutek, něco erotiky i začouzené interiéry výčepů a vináren a k tomu normalizační dusno, které lidem ničilo životy. Připravovaná kniha fotografa Jaroslav Kučery vypráví o životě v 70. a 80. letech a je i díky této autorově schopnosti výjimečným dokumentem, který zachycuje realitu života za bývalého režimu.


Podpořte vydání nihy na Hithitu!


Bez nostalgie a bez retro patosu ukazuje, jak se žilo za normalizace štamgastům z hospod čtvrté cenové, svůdně krásným dívkám na strahovských kolejích, pražské kavárenské bohémě i lidem čelícím šedivé a stísňující každodennosti.

Autor říká:

„V posledních letech jsem se stále více vracel k fotografiím ze 70. a 80. let, z doby, kdy jsem byl ještě plný sil, měl spousty kamarádů a kamarádek, hromadu práce a poměrně hodně fotografoval. Nakonec jsem vybral 280 fotek z oněch dob a rozhodl se vydat svědectví o době Klidu před bouří. Nebyl jsem nikdy zaměstnán v měsíčníku, týdeníku či deníku, jen jsem občas dostal externí možnost spolupráce na reportáži. Proto knihu neprezentuji jako objektivní popisnou zprávu o tehdejší společnosti. Je to ryze subjektivní výběr zajímavých fotografií z více či méně atraktivních prostředí, která jsem navštívil.

03-ukazka-dvoustrany-z-knihy-klid-pred-bouri-(maketa)..jpg

Publikaci Klid před bouří jsem měl v podstatě už připravenou, jenže přišlo razantní zdražení papíru. Záleží mi na tom, aby kniha byla perfektní, abych z ní měl radost já i čtenáři. Věděl jsem, že nechci snižovat náklady na úkor kvality, a tak jsem se rozhodl hledat nové možnosti spolufinancování celého projektu. Nakonec jsem se rozhodl pro kampaň na Hithitu, kde mohou vydání podpořit fanoušci a všichni, kterým by se připravovaná kniha mohla líbit,“ vysvětluje Jaroslav Kučera.

04-ukazka-dvoustrany-z-knihy-klid-pred-bouri-(maketa)..jpg

O knize

Jaroslav Kučera: Klid před bouří.

336 stran, pevná vazba
rozměr 260 × 297 mm
264 autorských černobílých fotografií
vydává nakladatelství Jakura. Vydání knihy se zřejmě uskuteční ještě v listopadu tohoto roku.

Poznámka redakce:

Přiznám se, že jsem velkou část knihy při jejím postupném vzniku viděl a sám ji považuji za unikát, výjimečnou publikaci, navíc fotografickou kroniku jisté poměrně dlouhé a důležité doby. Asi by neměla nikomu chybět v jeho vlastní knihovně. I proto se k ní v příštím vydání časopisu FotoVideo vrátíme s dalšími fotografiemi, z nichž mnohé nebyly ještě nikdy publikovány


Celý článek najdete v listopadovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv11-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.