Tikání a melodie z hracích skříněk se ozývají v Jihočeském muzeu. Vystavují tu historické hodiny

30. říjen 2022 08:17

Francouzské hodiny z přelomu 18. a 19. století, tikající kousky ve stylu art deco, ale i hrací stroje zaplnily tři místnosti Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Výstava s názvem Zvuk času představuje asi 200 historických hodin a hodinek.

Jedním z nejzajímavějších exponátů jsou podle sběratele Petra Hadravy portálové hodiny zvané Kováři. „To je můj zamilovaný kousek, hodiny jsou z roku 1800 a jsou opravdu velice výjimečné. Když odbíjí, dva kováři se hýbou. Jeden kove do kovadliny a druhý brousí šíp,“ popisuje.

Do muzea přivezl i velké nábytkové hodiny ze své sbírky. „Přesně se to jmenuje podlahové hodiny. Vznikaly už v 16. a 17. století, kdy se začal čas nějakým způsobem měřit. Většinou tyto hodiny měli měšťané a bohatší lidé, protože výroba byla velmi drahá,“ dodává.

Zaujmou například i hodiny ve tvaru lyry. „Tady vidíme lyrové hodiny, ale v pozadí se samozřejmě nacházejí i takzvané lucernové hodiny z Anglie z doby kolem roku 1680,“ ukazuje.

Čtěte také

Výstavu hodin doplňují ukázky mechanických hracích strojů. „Nejenom hrací stroje všeho druhu, ale samozřejmě i hrací hodiny. Tyto hodiny mají buď zvonky, nebo spirály a odbíjejí určité melodie. Na co jsem hodně hrdý, to jsou stojací hrací stroje, které mají takzvanou polyfonii, kdy se zvuk přehrává přes plechové desky,“ líčí Petr Hadrava.

Velká část vystavených hodin pochází právě z jeho sbírky, další kusy dodalo Jihočeské muzeum. „Hodiny ze sbírek muzea jsou hlavně z vídeňské produkce, to znamená větší hodiny se sloupky a s různými postavami. A doplnili jsme pro ilustraci i nějaký historický nábytek,“ říká garantka výstavy Eva Hyndráková.

Jedny z nejstarších hodin dodalo do expozice právě Jihočeské muzeum. „Jsou to renesanční věžovité hodiny z první třetiny 17. století. Zajímavostí je, že je to vlastně miniatura, takže mají na výšku zhruba 17 centimetrů,“ popisuje Eva Hyndráková.

Výstava s názvem Zvuk času zůstane v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích do začátku února.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související