Přejít k hlavnímu obsahu
Leon -

Opulentní sbírka Gibsonů Ricka Nielsena z Cheap Trick

Rick Nielsen, člen rockové kapely Cheap Trick fungující už od roku 1973, je neúnavným sběratelem kytar, a i když byl dlouhá léta firemním hráčem značky Hamer, jež mu kromě jiného postavila známý speciál s pěti krky, jeho soukromá sbírka čítá také rozsáhlou kolekci Fenderů a především Gibsonů. Část tohoto soukromého nástrojového parku představuje Nielsen na přiloženém videu The Collection manažerovi Gibsonu Marku Agnesimu, který s technickým týmem kanálu Gibson TV navštívil Nielsenův dům v illinoiském Rockfordu.

Mezi ceněné exempláře patří Gibson Les Paul Standard z roku 1959, který kdysi vlastnil Geddy Lee z Rush, nechybí Les Paul Standard z roku 1960, Les Paul 1955 Gold Top, burstový vintage LP či další Les Paul z roku '59 s výrazným javorovým topem ve stylu Tiger Stripe, který byl použit jako jedna z předloh pro luxusní reedici Collector's Choice.

Na záznamu je k vidění také Korina Flying V z roku 58, jeden z celkem 81 kusů vyrobených v daném roce. Kytara, kterou dříve vlastnil Andy Warhol, byla dodatečně osazena ladicími mechanikami Grover Stair Step Imperial a Nielsen si ji pořídil v roce 82 za částku 1700 dolarů.

Skutečnou lahůdkou je trojice Explorerů z roku 1958, kdy brány továrny opustila série sestávající z pouhých 19 modelů. To znamená, že Nielsen vlastní 15.8 procenta této ročníkové produkční řady. Prvního Eplorera 58 koupil za čtyři tisíce dolarů a podle sériového čísla 81008 se možná jedná o vůbec první vyrobený kus.

Druhý model Explorer Korina je více opotřebovaný a nese šrámy po různých úpravách, zatímco třetí exemplář disponuje hlavicí rozdělenou do tvaru V. „V tomto pořadu jsme ještě nikdy neviděli originální Explorer Korina 1958, a teď tu máme rovnou tři, myslím, že jsi vyhrál,“ řekl Agnesi Nielsenovi.

V druhé polovině více než hodinového videa se objevuje méně známý Gibson 1961 EMS 1235 Doubleneck, Les Paul Junior, SG se snímači P-90 a kobylkou typu wraparound, pololubový Gibson 1961 335 Dot Neck Factory Black, modifikovaný LP Jr. z padesátých let, Gibson BB King Lucille, prototyp „šachovnicového“ Hameru Flying V „Checkeboard“ z Custom Shopu, další prototyp Hamer Standard Explorer v burstovém laku, zmíněný speciál Hamer Korina vybavený pěti krky, několik vintage Telecasterů, Epiphone Coronet 1958/59 nebo elektroakustický Guild Merle Travis z roku 1963.

Tagy Rick Nielsen Cheap Trick Gibson

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Leon
Ve Frontmanu jsem zodpovědný především za sekci novinek a článků o pódiovém a studiovém gearu známých muzikantů. Léta hraju na kytaru v různých kapelách a tento krásný nástroj také vyučuju.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY