Alexandre Dumas: Tři mušketýři. Nesmrtelný příběh o odvaze, lásce a zradě

1. leden 2023

Příhody královských mušketýrů Athose, Porthose, Aramise a d’Artagnana v nejslavnějším románu velkého francouzského vypravěče Alexandra Dumase . Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Z francouzského originálu zdramatizovali Jan a Jaroslava Strejčkovi
Verše Ivo Fischera zhudebnil Petr Mandel
Osoby a obsazení: Alexandre Dumas, spisovatel (Viktor Preiss), d'Artagnan (Ivan Řezáč), Athos (Jan Šťastný), Porthos (Pavel Rímský), Aramis (Svatopluk Skopal), Otec d'Artagnana (Antonín Molčík), Král Ludvík XIII. (František Němec), Pan de Tréville, kapitán mušketýrů (Radoslav Brzobohatý), Hrabě Rochefort (Martin Štěpánek), Mylady (Jana Preissová), Jussac, velitel gardistů (Jiří Klem), Bonacieux, obchodník (Stanislav Zindulka), Komorník (Miloš Rozhoň) a Hospodský (Milan Neděla)
Dramaturg: Hynek Pekárek
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: 1995

Nejslavnější román velkého francouzského vypravěče Alexandra Dumase vyšel původně pod názvem Čtyři mušketýři v roce 1844. V průběhu dalších šesti let se pak autor věnoval sympatické postavě neohroženého gaskoňského šlechtice d’Artagnana ještě ve dvou dílech.

Z trilogie je bezpochyby nejoblíbenější první díl, který dodnes dojímá čtenáře tragickou láskou d’Artagnana k nebohé Constance Bonacieux a přitahuje skvěle vykreslenými postavami padouchů, jimž kraluje ďábelská intrikánka Milady de Winter ve službách mazaného kardinála Richelieua. Některé prameny uvádějí, že podkladem Dumasovi posloužily fiktivní d’Artagnanovy paměti, které napsal francouzský spisovatel Gatien de Courtilz de Sandras.

Tři mušketýři a d'Artagnan

Tři mušketýři ožili záhy po knižním vydání i na divadelní scéně, kam je ve vlastní adaptaci přivedl sám Dumas. K dnešnímu dni vzniklo bezpočet divadelních, filmových a muzikálových převyprávění původního příběhu i díla, jejichž autoři si vypůjčili od Dumase pouze některé postavy.

autoři: Jan Strejček , Jaroslava Strejčková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.