Zkusme být stateční, vyzval chvilkařskou demonstraci Jiří Suchý. A Pánek má program

30.10.2022 17:30 | Reportáž

Den před koncem měsíce října probíhá na Václavském náměstí v Praze další demonstrace. Tentokrát je to demonstrace na podporu Ukrajiny a na podporu demokracie v Česku. Svolal ji spolek Milion chvilek pro demokracii. K účastníkům promluvili např. slavný umělec Jiří Suchý nebo ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek či aktivista František Kostlán. Ten strčil do jednoho pytle novou pravicovou vládu ve Švédsku, maďarského premiéra Viktora Orbána, novou italskou premiérku Georgii Meloniovou, Vladimira Putina a Tomia Okamuru.

Zkusme být stateční, vyzval chvilkařskou demonstraci Jiří Suchý. A Pánek má program
Foto: Hans Štembera
Popisek: Akce spolku Milion chvilek s názvem Česko proti strachu: společně na Václavák

„Poslední dobou slýchávám takový hlasy, že je zle, že nám bude zima a že zchudneme a proč vlastně podporujeme tu Ukrajinu, když sami máme problémy. No, nám bude zima a zchudneme. Ale na Ukrajině umírají tisíce lidí. Nám zase za nějaký čas bude teplo a máme šanci, že zase budeme bohatší. Tisíce lidí, co na Ukrajině umírají, už tuhle šanci nemají. Proto mám k vám všem prosbu. Zkusme být chvíli stateční,“ promluvil k účastníkům demonstrace Suchý.

Účastníci akce zaplnili Václavské náměstí od koně až po tramvajové koleje.

Po Jiřím Suchém se chopil slova zakladatel Milionu chvilek Mikuláš Minář a poděkoval účastníkům demonstrace za to, že se přišli postavit strachu.

„Pojďme si nejprve shrnout fakta. Vladimir Putin je válečný zločinec, který nechal napadnout sousední stát a rozpoutal nesmyslnou válku. Zločinec, který nechává na Ukrajině vraždit civilní obyvatelstvo,“ konstatoval Minář.

Jedním dechem dodal, že právě tato Putinova politika vede také k růstu cen energií, který dopadá i na Čechy, Moravany a Slezany.

„Jediný, kdo blokuje mírové řešení, je Vladimir Putin. Kdyby chtěl, nechá stáhnout ruské jednotky z Ukrajiny a hned bude mír,“ zaznělo také z pódia.

A pokud by se Putinovi ustupovalo, prý ho to jen podpoří k dalším agresivním krokům.

Na pódium vystoupil také ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek a popsal, co je třeba dělat.

„My samozřejmě musíme pomáhat Ukrajině proti ruské agresi, protože pokud Putin nebude poražen, tak bude pokračovat ve své agresi a kdo ví, kde se objeví příště... Ale Člověk v tísni má program i na pomoc lidem doma,“ poznamenal Šimon Pánek.

Všem připomněl, že Čechům, Moravanům a Slezanům pomáhá také jejich stát. „Samozřejmě že o tuto pomoc je třeba požádat,“ zdůraznil ještě.

V obecné rovině ale konstatoval, že Česko tuto situaci zvládne.

Slovo dostal také aktivista František Kostlán.

„Dobrý den. Málem jsem řekl čau lidi,“ začal. A rozesmál demonstranty. A hned dodal, že lidé, kteří dnes volají po jednání s Ruskem a dosažení míru, ve skutečnosti nemluví o ničem jiném než o porobě Ukrajinců.

„Protivládní demonstranti jdou nejen v Putinových stopách, ale i ve stopách Donalda Trumpa. Svým heslem Česká republika na prvním místě napodobují heslo Amerika na prvním místě. To je cesta sobectví, egoismu a omezenosti. Je to také cesta k omezení občanských práv a diskriminaci společenských menšin,“ varoval Kostlán.

Jedním dechem dodal, že na tuto cestu nastoupil nejen Putin, ale také síly, které Kostlán popsal jako ultrakonzervativní, pod něž zahrnul Marine Le Penovou, novou italskou premiérku Georgii Meloniovou, novou pravicovou vládu ve Švédsku, ale také Viktora Orbána s jeho maďarským gulášem a Tomia Okamuru v Česku.

K účastníkům demonstrace promluvila také žena, která do roku 2014 žila v Doněcku, ale po začátku války v roce 2014, kdy se z Doněcké oblasti stala válečná zóna, se rozhodla odejít dál na západ. Rozhodla se začít nový život v Kyjevě. Ale válka ji nakonec dohnala i tam. Až nakonec odešla do Česka, kde se podle svých vlastních slov cítí bezpečně a ze srdce děkuje všem občanům České republiky, kteří pomáhají jak ukrajinským uprchlíkům, tak Ukrajincům bojujícím o svou vlast přímo na Ukrajině.

Udělejte si chvilku...

Mluvčí Milionu chvilek pak četla stanovisko spolku, které zejména nabádalo, že všechno neleží jen na vládě. „Každý z nás si může najít chvilku času. Aktivní občanská společnost je pro demokracii klíčová. Pokud nám to naše situace dovolí, pojďme si tu chvilku najít a prospět naší společnosti v této nelehké době,“ vyzývala.

A jak tu chvilku mají využít? Lidé se mají se svými problémy svěřovat svým poslancům a dalším zákonným zástupcům, a apelovat na vládu. „Nenaskakujme na líbivá řešení a populistická hesla, která mohou být líbivá, ale nepomohoum“ zdůraznila.

Nemáme odsuzovat ty, kteří se dostali do těžké situace, často ne vlastní vinou. Naopak se lidé mají obracet proti těm, keří se snaží současnou situaci využít ve svůj prospěch. „Odmítněme ty, kteří se snaží zneužívat jejich obavy a zranitelnost,“ padla výzva.

Pomáhat se musí Ukrajincům i Čechům. „Je normální pomáhat všem, kteří to potřebují, a to bez ohledu na státní hranice,“ nabádala Strašáková.

„Zapojujme se do veřejné debaty a demokratického procesu tak, jak každý z nás může,“ vyzývala lidi na náměstí.

„A především, spojme se. Buďme spolu. Poslouchejme se a vzájemně si pomáhejme. Vždyť jeden bez druhého tu nemůžeme být,“ zakončila mluvčí.

Nebojte se, zvládneme to.

„Zvládnem to“, skandovalo sborově náměstí.

Po vystoupení ekonoma Tomáše Sedláčka a happeningu s rozsvícením lucerny naděje následovaly tři hymny. Česká v podání Adama Mišíka, pak slovenská a ukrajinská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…