Desítky tisíc lidí v Praze vyjádřily podporu Ukrajině. K davu promluvila i Zelenská

Desetitisíce lidí se sešly v centru Prahy na protestu proti strachu a nenávisti

Desetitisíce lidí se sešly v centru Prahy na protestu proti strachu a nenávisti

Spolek Milion chvilek svolal na nedělní odpoledne na pražské Václavské náměstí demonstraci s názvem Česko proti strachu: společně na Václavák. Na akci promluvila prostřednictvím videovzkazu mimo jiné manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská nebo ředitel neziskové organizace Člověk v tísni Šimon Pánek. Demonstrace se podle vyjádření policie zúčastnily nižší desítky tisíc lidí. Tedy podobně jako páteční protivládní demonstrace.

„Právě teď se rozhoduje, jestli Česko podlehne strachu a nenávisti. Veřejný prostor si zabírají proputinovští extremisté,“ stálo v pozvánce na sociální síti Facebook. V tomto duchu se nesla i slova většiny řečníků.

„Poslední dobou slyším hlasy, že je zle, že nám v zimě bude zima a že zchudneme a proč vlastně tu Ukrajinu podporujeme, když sami máme problémy,“ začal svůj projev k zaplněnému Václavskému náměstí herec Jiří Suchý. „Na Ukrajině umírají a budou umírat tisíce lidí, to je ten rozdíl. My máme šanci, že za nějaký čas nám zase bude teplo a budeme prosperovat. To ti, co na Ukrajině zemřou, mít nebudou,“ dodal.

Na shromáždění promluvila prostřednictvím předtočené zdravice i Olena Zelenská: „Dokud lidé po celém světě nebudou zavírat oči před válkou, naše světlo nikdy nezhasne,“ prohlásila. „Chtějí nám vzít světlo, zmrazit nás, zastrašit. My ale nenecháme nás ani celý svět vtáhnout do tmy, ve které Rusko žije už několik let.“

Podle ekonoma Tomáše Sedláčka válka neskončí obklíčením Moskvy Ukrajinci, ale vlastní vnitropolitickou revolucí. „Naše republika si prošla pubertou a odstranila svého otce tyrana v roce 1989. Na Ukrajině se to stalo v roce 2014. Rusko na to stále ještě čeká. Rusko si musí projít svou vlastní pubertou a svrhnout své totalitní vládce,“ prohlásil.

„Potom bude mír. V momentě, kdy Moskva, jakožto evropská metropole, požádá o status členského státu Evropské unie,“ zadíval se do vzdálené budoucnosti Sedláček.

Svůj příběh vyprávěla i Ukrajinka Katarina z Doněcku, která je od roku 2014 již osm let na útěku a od té doby nebyla doma. Čechům poděkovala za pomoc a azyl, v Česku se cítí bezpečně. „Ať žije Česko!“ dodala.

Biskup Václav Malý řekl, že je potřeba strach části obyvatel brát vážně, je třeba pomoci slabším. Varoval ale před politiky, kteří šíří strach, a před obchodníky s chudobou.

Není náhoda, že se celá akce konala pouhé dva dny po oslavách vzniku Československé republiky, které provázely demonstrace namířené proti vládě a proti podpoře Ukrajiny.

„Tato událost navazuje i na to, že na státní svátek 28. října byly další demonstrace obchodníků se strachem. A to lidí kolem Ladislava Vrabela a Jiřího Havla, a že ten stejný den plánuje demonstraci vlastně i SPD v Brně,“ uvedla pro iDnes.cz mluvčí spolku Hana Strašáková.

Tagy: