Je bezlepková dieta jen módní výstřelek?

Ačkoli mnozí znají roli bezlepkové stravy v boji proti nesnášenlivosti lepku (stále vyššímu procentu lidí lepek poškozuje tenké střevo a snižuje jeho schopnost absorbovat živiny- onemocnění známé jako celiakie), většinu z nás by nenapadlo zamyslet se nad jejím přínosem pro naše zdraví. Je na čase dozvědět se o lepku více.

bezlepková dieta

Co je lepek?

Lepek je složen ze dvou bílkovin (gliadinu a gluteninu), které se vyskytují v semenech některých obilnin, především pšenice (zde lepek představuje dokonce až 80 % z bílkovinného obsahu), žita a ječmene. Lepek dodává texturu potravin a pružnost těsta a donedávna byl pro svou schopnost zlepšovat strukturální stabilitu chleba a užitečnost v pečení považován spíše za něco dobrého než špatného. V poslední době však jeho pověst byla značně pošpiněna. Nyní je obviňován ze střevního nadýmání, letargie, trávicích problémů, bolestí kloubů a deprese.

Musíme být ale spravedliví. To díky lepku, který byl součástí prvních obilovin, které pračlověk pěstovl se rozvinul lidský mozek tak, jak se rozvinul. Lepku vděčí lidský druh za mnoho. Způsob života a naše aktivita se ale s časem změnila natolik, že je třeba znovu vyhodnotit úkol lepku v 21.století. Ani ne tak jestli jej zcela eliminovat, ale spíše jaké množství je pro sedavý typ Homo Sapiens Sapiens vhodné. Jedinci s intolerancí byli, jsou a vždy budou. Není to ale důvod, proč tak důležitou složku živin zcela vymazat z našich jídelníčků.

Vlna změn

Na základě doporučení, která lékaři pravidelně dávají trpícím celiakií, se začali lidé pečující o své zdraví zajímat o to, zda by jim mohla být bezlepková dieta také přínosem. Jakmile začali jíst bezlepkové výrobky, hovořili o nově nalezené energii a pozitivním přínosu pro zdraví.

Díky těmto ohlasům je lehčí uvěřit, že většina z nás je citlivá na lepek na určité úrovni, a proto by většině z nás bezlepková strava nějakým způsobem mohla pomoci.

Jak to vidí Alejandro Ferrari

Jednou osobou, která přešla na bezlepkové stravování, a která je odpovědná za zdraví a pohodu stovky spokojených zákazníků, je generální ředitel společnosti Workoutloft Inc. a Superstar Gym a tvůrce oblíbeného blogu o vaření COOKING4LIVING.TV Alejandro Ferrari.

Podle Alejandra je spousta lidí překvapena, že bezlepková dieta je skutečně velmi přínosná téměř pro každého, nejen pro lidi alergické na lepek. Kulturisté i jiní sportovci mohou rovněž využít jejího přínosu. Říká, že tato dieta má několik klíčových výhod pro lidi, kteří chtějí zachovat svalový tonus těla a štíhlost.

"Vzhledem k tomu, že lepek způsobuje zadržování vody a může vést k nadýmání, může bezlepková dieta opravdu pomoci k udržení štíhlé a vyrýsované postavy po celý rok."

Ve skutečnosti mnoho vědeckých studií dokázalo, že bezlepková dieta může pomoci podpořit hubnutí, zvýšit energetickou úroveň, zlepšit cholesterolový profil, zlepšit trávení, snížit riziko srdečních onemocnění, snížit riziko některých druhů rakoviny a snížit riziko cukrovky. Je neuvěřitelné, jak široké spektrum zdravotních výhod bezlepková dieta poskytuje.

Konzumace bezlepkové stravy pomáhá tělu k jednoduššímu trávení, takže je absorpce vitamínů a minerálních látek v trávicím traktu snazší a rychlejší, což pomáhá urychlit metabolismus a spalovat více tuku.

Chcete si připravit bezlepkový jablečný koláč?

Zde vám nabízíme jednoduchá recept

bezlepková dieta

Ingredience:

6 lžic čerstvého másla (pokojové teploty)
1 1/4 jablka Granny Smith (oloupaného a nakrájeného na 12 kousků)
1 2/3 šálku krystalového cukru (doporučujeme třtinový)
2 velká vejce (můžete nahradit 3 bílky)
1/3 šálku zakysané smetany
1/2 lžičky strouhané citronové kůry
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 šálek a 2 lžíce organické mouky z hnědé rýže
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 160 stupňů.
  2. Vytřete máslem kruhovou skleněnou formu na koláč a pokládejte na něj jablka zkosenou stranou směrem dolů.
  3. Smíchejte šálek cukru se 1/3 šálku vody v malé pánvi a vařte při vysoké teplotě, dokud nezíská jantarovou barvu. Vytvářejte v pánvi jemný víření, ale nemíchejte. Směs nalijte rovnoměrně na jablka.
  4. Elektrickým mixérem v míse utřete lehký nadýchaný krém z 6 lžic másla a zbývajících 3/4 šálku cukru, snižte rychlost a přidejte najednou vejce, poté za stálého míchání smetanu a vanilku. Prosejte dohromady mouku, sůl a prášek do pečiva a při nízké rychlosti přidejte směs do másla.
  5. Nalijte směs rovnoměrně na jablka a pečte po dobu 30 až 40 minut. Poté zvyšte na 5 až 10 minut teplotu o 20 stupňů, aby se vytvořila zlatá krusta. Nechte 15 vychladnout a vyklopte koláč na plochou desku.
  6. Koláč podávejte teplý nebo při pokojové teplotě.