Brazilským prezidentem bude Lula da Silva, těsně porazil Bolsonara

foto Bývalý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva, který usiluje o znovuzvolení, odevzdal 30. října 2022 svůj hlas ve druhém kole prezidentských voleb.

Brasília - Prezidentem Brazílie bude od ledna levicový politický veterán Luiz Inácio Lula da Silva, který největší latinskoamerickou zemi vedl už v letech 2003 až 2010. V nedělním druhém kole voleb těsně porazil současnou hlavu státu Jaira Bolsonara, oznámil nejvyšší volební orgán TSE. Pro Lulu hlasovalo 50,9 procenta zúčastněných, Bolsonaro získal 49,1 procenta hlasů, podle deníku El País jde o nejtěsnější výsledek v novodobé demokratické historii země. Bolsonaro se zatím k výsledkům nevyjádřil. Podle serveru G1, který se odvolává na lidi z okruhu prezidenta, šel po oznámení výsledků spát a nechce s nikým mluvit.

Fotogalerie

Krajně pravicový prezident Bolsonaro před volbami zpochybňoval volební proces a panovaly obavy z podobného scénáře, jaký se odehrál po posledních prezidentských volbách ve Spojených státech, kde Donald Trump neuznal výsledky voleb a jeho příznivci pak vtrhli do sídla parlamentu. Volební kampaň v Brazílii byla letos nebývale vyhrocená a provázely ji i násilné incidenty. Sedmašedesátiletý Bolsonaro a o deset let starší Lula se také vzájemně agresivně kritizovali.

Předseda TSE Alexandre de Moraes, který v neděli hovořil s oběma kandidáty, podle argentinského serveru Infobae doufá, že současný prezident výsledky uzná. "Volal jsem oběma kandidátům a blahopřál jsem jim k účasti na tomto svátku demokracie, jímž jsou volby," řekl novinářům de Moraes. Náladu hovoru s Bolsonarem nespecifikoval, ale uvedl, že doufá, že prezident výsledky uzná.

Sčítání hlasů bylo velmi dramatické. První výsledky, které se začaly objevovat krátce po uzavření volebních místností ve 21:00 SEČ, totiž ukazovaly náskok Bolsonara o několik procentních bodů. S přibýváním sečtených obvodů se začal Bolsonarův náskok snižovat, až se poměr obrátil. Pro Lulu hlasovalo zhruba o dva miliony lidí víc než pro Bolsonara, celkem se hlasování mohlo zúčastnit 156 milionů voličů. Volební účast činila 79 procent, podobně jako v prvním kole 2. října.

Lula po oznámení výsledků pronesl v Sao Paulu projev ke svým příznivcům. Řekl v něm, že názorově rozdělená země nyní potřebuje jednotu a mír, a slíbil, že bude bojovat proti rasismu, předsudkům a diskriminaci. "Budu vládnout 215 milionům Brazilců... a ne jen těm, kteří pro mě hlasovali. Nejsou dvě Brazílie. Jsme jedna země, jeden národ - skvělý národ," řekl. Rovněž zmínil, že k jeho hlavním cílům bude patřit boj proti chudobě a proti dalšímu odlesňování Amazonie. "Brazílie i celá planeta potřebují, aby Amazonie byla živá a dýchala. Strom, který stojí, je mnohem cennější než ilegálně vytěžené dřevo," řekl Lula.

Lulovi krátce po oznámení oficiálních výsledků začali gratulovat politici z celého světa. Jedním z prvních byl francouzský prezident Emmanuel Macron, podle něhož se Lulovým vítězstvím "otevírá nová kapitola v dějinách Brazílie". Americký prezident Joe Biden uvedl, že Lula zvítězil ve "svobodných, spravedlivých a důvěryhodných volbách". Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador na twitteru napsal, že Lulova výhra přinese "humanismus a rovnost". Podle španělského premiéra Pedra Sáncheze výhra levicového kandidáta znamená "pokrok a naději".

Rychlost, s jakou do Brazílie začaly proudit gratulace novému prezidentovi, podle deníku The Guardian napovídá, že se světoví politici snaží odradit poraženého kandidáta od toho, aby zpochybňoval výsledky.

Lulovo vítězství ve volbách je pro něj velkým návratem na politické výsluní zejména poté, co mu pověst poškodilo několik korupčních kauz, kvůli nimž strávil rok a půl ve vězení, než soud všechny verdikty zrušil, některé kvůli podjatosti soudce, jiné kvůli dalším formálním důvodům. Bolsonaro je prvním prezidentem od 90. let, který ve volbách neobhájil mandát a musí úřad opustit po jednom volebním období.

Lula se stane dalším levicovým prezidentem zvoleným v posledním roce v Latinské Americe. Letos si například Kolumbijci vybrali poprvé v historii do nejvyššího úřadu levicového politika, loni vyhráli levicoví kandidáti prezidentské volby též v Peru, Chile či Hondurasu. Levicové hlavy státu mají už několik let i Mexiko a Argentina, autoritářské levicové vlády jsou na Kubě, ve Venezuele či Nikaragui.

Nový guvernér Sao Paula a Bolsonarův exministr chce spolupráci s Lulovou vládou

Kromě nové hlavy státu se v nedělních volbách v Brazílii rozhodlo i o nových guvernérech států brazilské federace. V nejlidnatějším a nejbohatším z nich Sao Paulu vyhrál Tarcísio de Freitas, který byl do letošního března tři roky ministrem vlády prezidenta Jaira Bolsonara. A zatímco krajně pravicový prezident se zatím nevyjádřil k vítězství svého levicového rivala Liuze Inácia Luly da Silva v prezidentských volbách, de Freitas už řekl, že jako guvernér se bude snažit o dobré vztahy s Lulovou vládou. Informovala o tom agentura Europa Press.

"Jsem velmi vděčný za získané hlasy a hned začneme připravovat vládu pro 46 milionů obyvatel státu Sao Paulo, jehož zájmy budeme hájit. K tomu je klíčové rozumět si s federální vládou," řekl de Freitas, který se úřadu ujme v lednu, stejně jako Lula znovu usedne do prezidentského křesla. "Sao Paulo je nejdůležitější a nejbohatší stát Brazílie. Jsem si jistý, že může hodně pomoci Brazílii a samozřejmě také Brazílie může pomoci Sao Paulu, a proto budeme hledat porozumění," dodal.

De Freitas porazil v neděli ve druhém kole voleb guvernérů kandidáta Stany pracujících (PT) Fernanda Haddada, který se v roce 2018 v prezidentských volbách neúspěšně utkal s Jairem Bolsonarem. Haddad tehdy zastoupil Lulu, který kandidovat na prezidenta nemohl, jelikož byl ve vězení za korupci. Propuštěn byl po roce a sedmi měsících a verdikty ve všech kauzách vůči němu zrušil nejvyšší soud.

De Freitas v neděli dostal 55,3 procenta hlasů, jeho rival 44,7 procenta. Zvítězil o zhruba dva miliony hlasů, stejným rozdílem vyhrál prezidentské volby týž den Lula.

Freitas rovněž po oznámení výsledků zdůraznil, že měl "vždy dobrý vztah" k Haddadovi, který mu už k vítězství ve volbách pogratuloval a také se nabídl jako prostředník k jednání s novou federální vládou.

Z celkem 27 nových guvernérů brazilských států je podle deníku El País většina konzervativních, ne všichni z nich jsou ale výslovně příznivci končícího prezidenta Bolsonara. O části guvernérů se rozhodlo už 2. října v prvním kole.

Lulovi gratulují lídři z celého světa, od Washingtonu po Moskvu

Prezidenti a premiéři z celého světa gratulují brazilskému levicovému exprezidentovi Luizi Ináciovi Lulovi da Silva k vítězství v nedělních volbách hlavy státu největší latinskoamerické země. Po telefonu s ním mluvili prezidenti Francie či USA a gratulaci mu poslali například prezidenti Ruska a Ukrajiny nebo předsedové vlád Británie, Španělska, Kanady a Austrálie. Mnozí uvedli, že se těší na spolupráci s Lulovou vládou při ochraně životního prostředí. Gratulace zvolenému brazilskému prezidentovi zaslali také čínský prezident Si Ťin-pching a český prezident Miloš Zeman. Z vítězství sedmasedmdesátiletého Luly se už v neděli večer radovaly miliony Brazilců v ulicích.

Americký prezident Joe Biden v hovoru s Lulou uvedl, že chce s Brazílií spolupracovat při řešení společných výzev, jako jsou změny klimatu, podpora demokracie či bezpečnost potravinových dodávek. Volby podle něj ukázaly sílu demokratických institucí v Brazílii. Záměr posílit vztahy s Brazílií vyjádřil v telefonátu s Lulou německý kancléř Olaf Scholz, který označil za prioritní ekologii či obchod. "Musím ti říct, že jsem čekal s velkou netrpělivostí na tento okamžik, abychom mohli obnovit (naše) strategické partnerství," prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle něj Lulovo vítězství "otevírá novou kapitolu v dějinách Brazílie".

"Těším se na spolupráci v otázkách, které jsou důležité pro Spojené království i pro Brazílii, od růstu světové ekonomiky po ochranu přírodních zdrojů planety a podporu demokratických hodnot," napsal na twitteru například britský premiér Rishi Sunak. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador na twitteru uvedl, že Lulova výhra přinese "humanismus a rovnost". Podle španělského socialistického premiéra Pedra Sáncheze výhra levicového kandidáta znamená "pokrok a naději". Lulovi k vítězství nad krajně pravicovým rivalem popřála i nová italská premiérka Giorgia Meloniová z postfašistické strany Bratři Itálie.

Svou gratulaci Lulovi zaslal také český prezident Miloš Zeman, který nového brazilského prezidenta pozval na návštěvu ČR. "Česká republika a Brazilská federativní republika se dlouhodobě těší vřelým a přátelským vztahům," uvedl v pozdravu Zeman, podle kterého by návštěva vyslala další impulz v bilaterální rovině.

Rovněž ruský prezident Vladimir Putin v telegramu uvedl, že si přeje s Lulou rozvíjet "konstruktivní rusko-brazilskou spolupráci ve všech oblastech". "Přijměte mé upřímné gratulace... Výsledky voleb potvrdily vaši velkou politickou autoritu," napsal Putin, s nímž se Bolsonaro setkal letos v polovině února, tedy jen krátce před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Za cestu do Moskvy tehdy kritizoval Bolsonara i Washington. Lulovi dnes popřál i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který "doufá v aktivní spolupráci se starým přítelem Ukrajiny" a chce posílit "strategické partnerství, aby byla zaručena demokracie, mír, bezpečnost a prosperita Ukrajiny, Brazílie a celého světa".

Staronovému brazilskému prezidentovi gratulovali i představitelé Evropské unie, v níž podle webu Politico návrat Luly vyvolává značné naděje ohledně zlepšení ochrany amazonského pralesa. Lulova výhra by mohla přispět i k vytvoření největší zóny volného obchodu na světě, a to realizací obchodní dohody EU se skupinou Mercosur (Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay). Ta byla uzavřena v roce 2019 po téměř dvaceti letech jednání, ale dosud se ji nepodařilo ratifikovat i kvůli sporům některých evropských vlád, mimo jiné francouzské, s Bolsonarovou vládou.

Blahopřání Lulovi přišlo například i od Palestinské autonomie, která rovněž doufá v posílení vztahů s brazilskou vládou. Ta dosavadní totiž byla nakloněna izraelské pravici.

Rovněž Čína, která je největším obchodním partnerem Brazílie, "upřímně popřála" Lulovi k vítězství. Její prezident Si prohlásil, že vztahům s Brazílií přisuzuje velký význam a že chce s novým prezidentem pracovat na rozvoji vyšší úrovně strategických vztahů. Během Bolsonarova mandátu se vztahy s Pekingem zhoršovaly, napsala agentura Reuters. Čína je spolu s Brazílií, Ruskem, Indií a JAR členem hospodářského uskupení BRICS, které vzniklo v roce 2009 (ještě bez JAR) za Lulova druhého prezidentského mandátu.

Přání zaslalo i mnoho prezidentů z Latinské Ameriky. "Dobu naděje, která začíná dnes.... po tolika nespravedlnostech, které jsi zažil, tě brazilský lid zvolil a demokracie slaví triumf," napsal na twitteru argentinský levicový prezident Alberto Fernández s odkazem na několik korupčních kauz, kvůli nimž strávil Lula rok a půl ve vězení a které posléze zrušil nejvyšší soud. Fernández později oznámil, že se zvoleným prezidentem se setká v pondělí. Vedle levicových a středolevicových prezidentů Lulovi gratuloval i konzervativní prezident Uruguaye Luis Lacalle Pou.

Přání dorazila také z Afriky, mimo jiné od prezidentů JAR, Keni, Guiney-Bissau, Zambie či Gabonu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď