Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřela Elen Tanasco

    Ve filmu Peřeje (1940). Foto archiv NFA

    Helena Atanaskovićová alias Elen Tanasco

    25. 11. 1919 Praha – 13. 10. 2022 Vídeň, Rakousko

    Tanečnice, spolupracovnice Osvobozeného divadla (tanečnice skupiny Joe Jenčíka), Oldřicha Nového či Vlasty Buriana, manželka dirigenta Karla Krautgartnera. Po roce 1968 spolu emigrovali do Vídně.

    Alternativní jména: Helena Athanaczkovits (rodné jméno), Helena Athanaczkovitsová, Helena Atanaskovićová, Jelena Atanasković, Helena Herget-Atanasković, Elena Tanasco, Elen Tanasco, Elen Tanasko (chybný tvar), Helena Krautgartnerová (provdaná), Helena Krautgartner.

    Pocházela z pražské jugoslávské rodiny, jako tanečnice vystupovala v Novém německém divadle či ve skupině Joe Jenčíka, spolupracovala s Voskovcem a Werichem, s Oldřichem Novým i s Vlastou Burianem. Před válkou působila na mnoha divadelních scénách, počínaje vídeňskou Volksoper až po Osvobozené divadlo, karlínskou hudební scénu a některé pražské zábavní podniky, jako byly Alhambra či Tatran bar. Za války – v letech 1939 – 1942 – tančila a hrála i v Národním divadle v Praze /více zde, resp. zde/.

    Se Svatoplukem Benešem ve filmu Peřeje (1940) na obálce prestižního filmového časopisu. Repro archiv

    Po druhé světové válce tančila v muzikálu Divotvorný hrnec v Karlíně. V předválečném i válečném Československu byla populární tanečnicí a zahrála si i ve třech filmech – Peřeje (r. Karel Špelina, 1940 – zde vytvořila hlavní roli tanečnice Anity Confettiové, jejím partnerem byl Svatopluk Beneš), Čarodějův učeň (r. Richard Dillenz, 1943) a Hrátky s čertem (r. Josef Mach, 1956), a v jednom televizním filmu – Polka jede do světa (r. Václav Krška, 1965).

    V roce 1944. Foto Václav Chochola

    V roce 1947 se seznámila s Karlem Krautgartnerem. Vzhledem k jejímu jugoslávskému původu poválečné československé úřady dvojici zprvu nepovolily sňatek.

    Šedesátá léta. Repro archiv

    Po roce 1968 Elen Tanasco svého partnera následovala do vídeňské emigrace. Krautgartner tam pokračoval v hudební kariéře, již započal v Československu a ve Vídni se stal dirigentem rozhlasového jazzového orchestru. V roce 1971 přesídlili do Kolína nad Rýnem, kde Krautgartner vystudoval hudební vědu na Filosofické fakultě Rheinische Musikschule, ale krátce nato, v roce 1982, zemřel.

    V dobách emigrace se svým mužem Karlem Krautgartnerem. Foto archiv Ondřeje Suchého

    Tanasco se ale k tanci ani herectví nevrátila. V rozhovoru, který s ní coby „zapomenutou hvězdou“ telefonicky vedl před dvanácti lety Ondřej Suchý, potvrdila, že poté, co odešla z Československa, se už před kamerou ani na jevišti neobjevila. Nicméně tanec vyučovala – v Německu a ve Vídni – a prostřednictvím rehabilitační gymnastiky pomáhala nemocným. /Více zde./

    Zprávu o jejím úmrtí zveřejnila redaktorka LN Marta Švagrová v Lidových novinách (zde).

    /Pro i-DN připravil a zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 31. října 2022

    Komentáře k článku: Zemřela Elen Tanasco

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,