Porota soutěže Operalia byla letos nerozhodná. Vybrala dva vítěze, tři druhá a tři třetí místa

Letošní ročník prestižní pěvecké soutěže, konající se pod záštitou Plácida Dominga, má tentokrát netradičně dva výherce, tři druhá místa a tři třetí místa.

Mezinárodní pěveckou soutěž Operalia založil Plácido Domingo v roce 1993 - příští rok tedy zaznamená jubilejní třicátý ročník. Ze soutěže v průběhu let vzešly světové hvězdy jako například Joseph Calleja, Joyce diDonato, Rolando Villazón, Erwin Schrott, José Cura a další. Z českých umělců zde získal zvláštní cenu Birgit Nilsson Prize v roce 2017 basbarytonista Boris Prýgl. V roce 2018 se do semifinále dostal tenorista Petr Nekoranec, následujícího roku 2019 pak sopranistka Lada Bočková, a to navíc v rámci ročníku pořádaného v Praze.

Letošní ročník soutěže probíhal v lotyšském hlavním městě Riga. Porota však měla tentokrát zřejmě velké potíže s rozhodováním. Včera byli vyhlášeni vítězové, kteří jsou hned dva: arménská sopranistka Juliana Grigoryan a americký tenor Anthony León. Druhé místo pak získali hned tři finalisté (španělská sopranistka Serena Sáenz, americký tenorista Duke Kim a německý kontratenor Nils Wanderer), stejně jako třetí místo (americká mezzosopranistka Maire Therese Carmack, jihokorejský barytonista Youngjun Park a basbarytonista Jongwon Han z téhož státu).

Britský hudební publicista Norman Lebrecht včera po vyhlášení na svém blogu Slipped Disc poukázal na skutečnost, že oba laureáti první ceny jsou zastupováni londýnskou agenturou Askonas Holt. Pro tuto společnost přitom od letošního roku jako "senior arts manager" nepracuje nikdo jiný než vnuk Plácida Dominga - Dominic Domingo.

Foto: Letošní vítězové soutěže s Plácidem Domingem (Evija Trifanova)

Podcast