Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Volby na Slovensku: 52 romských starostů a starostek. Jde o rekordní počet

31. října 2022
Čtení na 2 minuty
Volby 2022 na Slovensku
Volby 2022 na Slovensku (FOTO: repro video TASR)
Podle volebního monitoringu Institutu Mateje Bela (IMB) voliči dali důvěru 52 romským starostům a starostkám. Komunální volby a krajské volby proběhly na Slovensku o víkendu. Na Slovensku lidé přímo volí nejen krajské a obecní zastupitele, ale i předsedy samosprávných krajů a primátory nebo starosty měst a obcí.

Počet romských starostů na Slovensku se po sobotních komunálních volbách zvýšil. Podle výzkumníků Institutu Mateha Bela (IMB) bylo zvoleno v těchto volbách až 52 romským starostům a starostkám. Informuje zpravodajský server Aktuality.sk.

V Banskobystrickém kraji bylo zvoleno 19 romských starostů, v Prešovském pak 15 a Košickém 14. Nejvíce Romů a Romek v čele obce lidé zvolili v okrese Rimavská Sobota, celkem 12.

Podle prezidenta IMB Ábela Ravasze je monitorování úspěšnosti romských kandidátů do místní samosprávy důležité z důvodu zajištění smysluplné participace romské komunity v politických procesech na lokální úrovni.

“Národnost se nerovná odbornost, ale těžko si dovedu představit společenskou spravedlnost bez zastoupení menšin v místních samosprávách,” uvedl podle serveru Aktuality.sk Ravasz.

„Podle výzkumu Atlas romských komunit 2019 víme, že na Slovensku existuje až 171 obcí, kde Romové tvoří nadpoloviční většinu obyvatelstva, a dalších 134 obcí, kde tvoří alespoň třetinu. Ve srovnání s těmito čísly je počet 52 zvolených starostů stále poměrně nízký. Pozitivně však můžeme hodnotit rostoucí tendenci od roku 2018,“ doplnil prezident IMB.

Institut si také všímá, že romští starostové čelí poměrně vysoké fluktuaci. Pouze 56 % aktuálně zvolených starostů romské národnosti bylo ve své obci starosty i dosud, ostatní jsou noví nebo v některých případech staronoví.

Například jedním z těch, kteří obhájili svůj post je starosta košické městské části Luník IX Marcel Šaňa (SRK). Jak vyplývá z údajů zveřejněných Statistickým úřadem SR, získal celkem 87,36 procenta hlasů, což je 636 hlasů. Na Luníku IX neuspěl na sociálních sítích hodně aktivní Norbert Hmilanský, který dostal pouhé 3 hlasy.

Nejvíce romských starostů bylo zvoleno na kandidátce Strany rómskej koalice (12), dalších 10 starostů kandidovalo na kandidátce HLAS-SD, 6 na kandidátce maďarské Aliance a 5 na kandidátce strany Princíp.

Komunální a krajské volby se v zemi poprvé konaly ve stejném termínu, podle prezidentky Zuzany Čaputové v nich většina voličů odmítla populismus a extremismus.

“Za důležitý vzkaz těchto voleb zároveň považuji, že podle dosud zveřejněných výsledků si lidé vybrali zkušené, demokratické kandidáty a většinou odmítli populismu a extremismus,” napsala Čaputová na sociální síti ještě před zveřejněním definitivních výsledků hlasování.

Účast v komunálních volbách dosáhla 46,19 procenta, byla tak mírně nižší než v roce 2018. Ve volbách do orgánů samosprávných krajů hlasovalo 43,74 procenta oprávněných voličů, před pěti lety účast činila necelých 30 procent.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon