První vítězství v krosovém SP získává Sweeck, van Empel zatím neporažena

Cyklokrosový SP pokračoval v Belgii, Kristýna Zemanová byla třináctá, Michael Boroš čtrnáctý...

Autor: Tomáš Ježek
Foto: FB UCI Cyclocross
První vítězství v krosovém SP získává Sweeck, van Empel zatím neporažena

Čtvrtý díl Světového poháru v cyklokrosu se jel v neděli v belgickém Maasmechelenu. Neporažena stále zůstává teprve dvacetiletá Nizozemka Fem van Empel (NED, Pauwels Sauzen Bingoal), Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team) opět vylepšila své osobní maximum v závodě SP, když dojela 13. V mužích poprvé v kariéře triumfoval Laurens Sweeck (BEL, Crelan Fristads), český šampion Michael Boroš (Elkov Kasper) byl 14.

Program tradičně odstartoval závody juniorů. V 9:30 se na start postavili i s pěticí českých reprezentantů - Václavem Ježkem, Filipem Samcem, Ondřejem Novotným, Pavlem Šumpíkem a Janem Faltýnkem. Především Václav Ježek vstupoval do závodu jako jeden z favoritů na medaili, po táborském dílu SP mu patřilo v průběžném pořadí druhé místo. Nedělní závod se ale bohužel dle představ nevyvedl. Václav sice odstartoval na předních pozicích, nezachytil ovšem nástup tria soupeřů a sám se pohyboval na čtvrtém místě. Když se konečně dostal k třetímu Viktoru Vanderberghemu, poroučel se k zemi a o několik pozic se propadl. Závod ale nevzdal a nakonec dokončil zklamaný na 7. místě.

"První dva okruhy jsem se pohyboval kolem čtvrtého místa, pak se první dva závodníci oddělili a odjel mi i třetí. Ve třetím kole jsem ho začal sjíždět a dojel jsem ho, pak jsem bohužel spadnul přes řídítka a propadnul jsem se až za skupinu čtyř Nizozemců. Celý okruh jsem se pak z pádu dostával a nakonec jsem aspoň vybojoval 7. místo. Mrzí mě, že jsem prohrál v boji o třetí místo kvůli pádu, ale s výkonem jsem spokojený," uvedl Václav Ježek.

Potlučený a zklamaný Václav Ježek v cíli, v průběžném pořadí SP mu zatím patří pěkné 4. místo

Smůla se lepila na paty i dalším českým závodníkům, skvěle odstartoval Filip Samec, a to jen pár pozic za Václavem Ježkem, ještě v první polovině okruhu mu ale spadl řetěz a vyjížděl jako poslední, do cíle pak dorazil na 43. pozici. Defekt potkal 9. juniora z Tábora Pavla Šumpíka, jenž byl v cíli klasifikován na 53. místě, Ondřej Novotný byl 17., Jan Faltýnek 24.

V závodě zvítězil Nizozemec Guus van den Eijnden (NED), druhý byl Léo Bisiaux, třetí Viktor Vandenberghe (BEL).

Závod juniorek byl opět suverénním představením Nizozemky Lauren Molengraaf, na druhém místě dojela Belgičanka Fleur Moors, historický úspěch pro kanadský cyklokros zaznamenala Ava Holmgren, když dojela třetí.

Závod se vyvedl české šampionce Elišce Hanákové, jež brala slušné 8. místo: "Hned od prvního kola jsem se snažila držet vepředu, abych si vybudovala dobrou pozici, protože na téhle trati byl důležitý nájezd do terénu. Celý závod přede mnou jezdila skupina čtyř holek, které se mi bohužel nepodařilo dojet a skoro celý závod jsem jezdila sama. Během závodu se mi jezdilo lépe a lépe, za 8. místo jsem ráda a věřím v dobrý výsledek i příští týden na mistrovství Evropy," sdělila nám Eliška.

Smůlu měla Vanda Dlasková, kterou potkal defekt ve chvíli, kdy se vyhoupla na 10. místo a do cíle nakonec dojela na 23. pozici. 12. byla Kateřina Douděrová, 18. Karla Nováková.

I kategorie mužů U23 má svého suverénního krále. Je jím syn legendárního Svena Nyse Thibau (BEL), u něhož se sice talent projevuje už od juniorských let, nyní se ovšem vyhoupl na absolutní vrchol v kategorii U23 nejen v cyklokrosu, ale i silniční cyklistice. Aby také ne, v létě závodí za silniční World-Tour stáj Trek Segafredo, v zimě pak za tým Trek Balois Lions. Nedělní závod ovšem ovládl jen těsně před svým týmovým kolegou Pimem Ronhaarem (NED), třetí byl Wietse Meeusen (BEL).

Nejlepším Čechem závodu byl 23. Matyáš Fiala, na 35. pozici dojel Patrik Černý, 41. byl Maximilian Kerl, 46. Pavel Jindřich.

Ženy Elite 

Závod elitních žen byl zase excelentním představením mladé generace. Medailové pozice si mezi sebe rozdělily pouze závodnice kategorie U23. Krátce po startu se od všech soupeřek oddělilo trio Fem van Empel (NED, Pauwels Sauzen Bingoal), Puck Pieterse (NED, Alpecin Fenix) a Shirin van Anrooij (NED, Trek Balois Lions). Nahánět se je několik okruhů snažila Ceylin del Carmen Alvarado (NED, Alpecin Deceuninck) či Denise Betsema (NED, Pauwels Sauzen Bingoal), mladé závodnice ovšem nasadily tak vysoké tempo, že se k nim už nikdo přiblížit nedokázal.

V posledním okruhu z celkových sedmi pak mezi vedoucím triem došlo k soubojům loket na loket. Nejprve se o atak pokusila Shirin van Anrooij, brzy ji ale Puck Pieterse sjela a sama se pokusila o atak. Dobře věděla, že v druhé polovině okruhu se nacházejí překážky, které jako jediná ze startovního pole zvládala přeskočit. To dobře věděla i Fem van Empel a Puck Pieterse se snažila předjet. Před šikminou v posledním okruhu se jí to podařilo, ihned nastoupila, vytvořila si rozhodující náskok a počtvrté za sebou triumfovala v závodě SP.


Královna letošní cyklokrosové sezony Fem van Empel - ve světovém poháru zatím neporažena, stejně jako v Táboře dojíždí na druhém místě Puck Pieterse, třetí byla Shirin van Anrooij...

O jednu příčku posunula osobní maximum v SP Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team), jež dojela na skvělém 13. místě, a to stále patří do kategorie U23. Úvodních pět kol se navíc pohybovala ve skupině, jež bojovala o 9. místo.

"Když jsem viděla startovku, bylo mi jasné, že to bude ještě mnohem těžší a větší boj než v Táboře. Před závodem jsem se trochu obávala startu, trať se velmi rychle zužovala a najíždělo se hned do techniky. Naštěstí se mi ale vcelku rychle povedlo proklouznout do první patnáctky, tam jsem se zabudovala a celý závod jsem si svou pozici držela. Byl to nesmírně těžký a poctivý závod. Už si ale začínám zvykat, že jsem při takových závodech 50 minut na absolutním limitu. Každý tu musel jet za své, nebyla to vyloženě háková trať. Proto jsem se svým výkonem opravdu spokojená. Nečekala jsem, že se mi povede pozici z Tábora v takové konkurenci ještě vylepšit. Uvidíme, co přinese ME. Chtěla bych vylepšit svůj výsledek z minulého roku, konkurence je však obrovská. Natrénováno mám a nechám na trati úplně všechno," uvedla nejlepší česká cyklokrosařka.

Muži Elite

Na start kategorie elitních mužů vstupoval pouze jediný český reprezentant - mistr republiky Michael Boroš (Elkov Kasper), jenž se den před závodem zúčastnil prvního dílu legendární belgické série Superprestige, kde dojel na 13. pozici. V nedělním závodě v Maasmechelenu si vedl po startu velice dobře, pohyboval se kolem 10. místa, pak ale pár pozic ztratil a dojel 14.

"Nebylo to špatný, ale desítka to nebyla, takže trošku zklamání. Trať mi úplně neseděla, ale udělal jsem, co to šlo. Nebylo to dnes ono, bolela mě i záda, snad to bude příště lepší," uvedl stručně Michael, jenž v Belgii zůstává do evropského šampionátu a mezitím v úterý 1. listopadu absolvuje legendární Koppenbergcross v belgickém Oudenaarde.

Oproti českým fanouškům jsou nadšení fanoušci belgičtí. Poprvé v kariéře dokázal v závodě SP triumfovat Laurens Sweeck (BEL, Crelan Fristads). Fanoušci ho hnali kupředu a dle fandění podél trati mu držely pěsti do posledního šlápnutí. Své vysněné vítězství nakonec vybojoval, ale rozhodně to neměl jednoduché. V úvodních okruzích bojoval s převahou týmu Pauwels Sauzen Bingoal. O atak se nejprve pokoušel Michael Vanthourenhout, poté Eli Iserbyt. Iserbyt ovšem udělal zásadní chybu, když se o atak pokusil Sweeck - v pátém okruhu z celkových pěti se poroučel k zemi a Sweeck si tak vytvořil slušný náskok, který udržoval až do cíle.

Na paty mu sice ke konci šlapal Lars van der Haar (NED, Trek Balois Lions), jenž setřásl i nakonec v cíli třetího Eliho Iserbyta, lídra SP. Přesto Lars nedokázal Laurense docvaknout a ten si svou první výhru mohl v poklidu vychutnat.

"Dnes jsem se cítil skvěle. Já i Eli jsme se snažili odpoutat co nejdřív, ale trať sólo jízdě nesvědčila. Bylo to takové čekání, kdo první udělá chybu, a tu udělal Eli. Všechny zatáčky jsme jezdili na absolutním limitu, neřekl bych, že tato trať byla vhodná pro světový pohár, ale fanoušci přijeli, což je nejdůležitější. Jsme velice rád za vítězství, konečně se to povedlo a snad zvítězím brzy znovu," uvedl v cíli Laurens a zhodnotil i trať, jež opravdu nebyla pro závod světového poháru nejvhodnější. Byla plná ostrých kamenů, drncavá a mnohdy i úzká, jak ale Laurens zmínil, fanoušci přišli, přesněji jimi byla trať doslova obsypána.


Konečně! Laurens Sweeck poprvé vítězí v závodě Světového poháru!

Program Světového poháru nyní čeká krátká pauza, další díl se uskuteční až 13. listopadu v nizozemském Beekse Bergenu, mezitím se ale 5. až 6. listopadu uskuteční evropský šampionát, a to v belgickém Namuru, odkud vás budeme pravidelně informovat!

Přečteno - 2206x Tagy: světový pohár cyklokros
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Český pohárHSF SYSTEM CUP 2024 má pevný kalendář
    HSF SYSTEM CUP 2024 má pevný kalendář
  2. Světový pohárStřípky ze Světového poháru v Novém Městě na Moravě
    Střípky ze Světového poháru v Novém Městě na Moravě
  3. Světový pohárPidcock vítězí v Novém Městě pošesté za sebou, Cink 26.
    Pidcock vítězí v Novém Městě pošesté za sebou, Cink 26.
  4. Světový pohárRabensteiner obhájil v maratonu vítězství, Adel 8. a Löffelmann 6.
    Rabensteiner obhájil v maratonu vítězství, Adel 8. a Löffelmann 6.
  5. Ostatní závodyPauline Ferrand-Prévot vítězí v cross - country, Čábelická 36.
    Pauline Ferrand-Prévot vítězí v cross - country, Čábelická 36.
  6. Ostatní závodySpanilá jízda Slovenky Chladoňové, juniorka Gottwaldová 6.
    Spanilá jízda Slovenky Chladoňové, juniorka Gottwaldová 6.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744