Mohutné laserové zbraně mají na bojišti své místo. Důkazem je ničivý mobilní laser americké armády

Vojenství 01. listopadu 2022 | 07:27 — Lukáš Bauer
Laserové zbraně lákají pro vojenské využití již celé dekády, v tomto směru se dosud podařil jen přiměřený pokrok. Tento typ zbraní má totiž jednu nevýhodu, a tou je to, že je potřeba velkého množství energie k tomu, aby byly v boji efektivní. Jednu z nejsilnějších laserových zbraní současnosti představila americká armáda.
Další 1 fotografie v galerii
Laserová zbraň může být využita k mnoha účelům / Lockheed Martin / volný zdroj

Po technologické stránce jsou laserové zbraně pro zbrojařské společnosti skutečnou výzvou. K jejich vysoké účinnosti je totiž zapotřebí spousta energie, a proto dosud nebyly příliš úspěšné. Jejich vývojem se technologické firmy zabývají již dlouhou řadu let, k větším pokrokům v této oblasti však dochází jen zřídka. Přesto však bylo několik laserových zbraní, které jsou bojeschopné, představeno. Tou nejsilnější z nich je americký laser s výkonem až 300 kilowattů.

Tento velice výkonný laser dodala americké armádě zbrojařská společnost Lockheed Martin. Bojové zařízení o výkonu 300 kilowattů, je schopno zasáhnou širokou škálu různých cílů. Součástí celého systému jsou samozřejmě také energetické jednotky, které jsou základem úspěchu každé laserové zbraně. Další komponenty zbraně pak jsou laserový generátor, slučovač paprsků, zaostřovací jednotka, zaměřovací systému a další subsystémy, které dohromady tvoří velmi účinnou zbraň.

Hlavním systémem je ale logicky pevnolátkový laser, jehož výkon se podařilo vyšroubovat až na 300. Jen pro představu, jde o pětinásobek výkonu taktického laseru HELIOS, který na konci léta dostalo americké námořnictvo pro své válečné lodě.

Právě navýšení výkonu tohoto laseru znamená, že tato laserová zbraň bude schopna zasahovat větší množství různých cílů, a to samozřejmě platí i pro větší vzdálenosti. Laser je sice výkonný, ale také poměrně velký, což je další úkol pro Lockheed Martin. V budoucnu bude potřeba laserové zbraně navrhovat tak, aby byly menší a lehčí, a daly se tak nasadit jak na pozemních, tak námořních a jednou také na vzdušných platformách.

Teď bude laser HELSI každopádně testován jako pozemní, vysokoenergetický laserový systém. Jak ukazuje fotografie, zatím je to na tahači přepravovaná zbraň o velikosti přepravního kontejneru, což znamená, že právě její velikost omezuje její použití zatím pouze pro pozemní účely.

Laserové zbraně mají své místo

V krátké budoucnosti by ale měla armáda dostat také malý padesátikilowattový laser, který půjde namontovat na obrněná vozidla Stryker. A pracuje se také na doslova maličkém, dvacetikilowattovém laseru, který by pro změnu byl intergrován do bojových vozidel pěchoty. Zdá se tedy, že americká armáda chce být brzy po zuby ozbrojena samými laserovými zbraněmi. Laserové zbraně mají totiž jednu obrovskou výhodu. Pálí na cíl, aniž by po jejich zásahu vznikaly vedlejší ztráty.

Dosud tedy byla největším pokrokem dodávka laserové zbraně HELIOS pro americké námořnictvo, které chce tyto systémy namontovat na všechny své stávající válečné lodě. HELIOS je zbraň o výkonu 60 kilowattů a na amerických válečných lodích má být nasazena jako operační taktický systém, který lze plně integrovat do operací na lodi. Stejně jako ostatní laserové zbraně dokáže HELIOS promítnout paprsek rychlostí světla proti více cílům za cenu přibližně jednoho dolaru za výstřel, což je samozřejmě velmi levné, a pokud má systém neomezený přístup k energii, pak mu, zjednodušeně řečeno, také nikdy nedojde munice a může pálit prakticky nepřetržitě. A to je na lodích skutečně možné.

Víceúčelová laserová zbraň

Kde se HELIOS liší, je to, že může být použit nejen k ničení cílů, ale také k oslnění optických senzorů a odražený paprsek může sbírat data na velké vzdálenosti pro zpravodajství a špionáž, takže je velmi pravděpodobné, že se HELIOS stane na amerických lodích velmi klíčovou zbraní. Proto je také víc, než pravděpodobné, že tato laserová zbraň se v budoucnu objeví nejen na amerických válečných lodích, ale také na těch, které pracují jako zpravodajské lodě.

Laserovou zbraní se před několika měsíci chlubilo také Rusko. Tehdy tvrdilo, že jeho rozestavěné zařízení Kalina bude mít tak silný laser, že bude schopné sestřelovat satelity z nízké oběžné dráhy Země. Ale samozřejmě, jako vždy u Ruska, nejde tuto informaci nijak ověřit, navíc při složitosti vývoje laserových zbraní by muselo být Rusko technologicky minimálně o jednu generaci napřed, což je krajně nepravděpodobné. Dále čtěte: (Produkt studené války s názvem Objekt 279 byl navržen jako ničivé monstrum schopné přežít i jaderný výbuch).

Zdroj: Breakingdefense

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu