Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. listopadu 2022 10:05
Čas čtení 1:07

Ikona šedesátých let a osobnost sametové revoluce Marta Kubišová slaví 80. narozeniny

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ikona šedesátých let a osobnost sametové revoluce Marta Kubišová slaví 80. narozeniny
Zdroj: Otto Dlabola

Zpěvačka, herečka a hnutím osudu také tvář protikomunistického režimu slaví kulaté výročí.

Jedna z nejznámějších českých zpěvaček, Marta Kubišová, slaví 80. narozeniny. Umělkyně, která před pěti lety ohlásila konec své pěvecké kariéry a jejíž píseň Modlitba pro Martu se hnutím osudu stala ikonickým protestsongem proti komunistickému režimu v Československu, nicméně žádné extra oslavy neplánuje. „Vždycky jsem byla zvyklá na narozeniny pracovat. Tentokrát mám ráno tiskovou konferenci,“citoval zpěvačku web iDNES.cz.

26. srpna 2022 15:00 Čas čtení 1:33 Velká ztráta, její srdce bije dál v jejích písničkách, reagují osobnosti na smrt Hany Zagorové Velká ztráta, její srdce bije dál v jejích písničkách, reagují osobnosti na smrt Hany Zagorové

Marta Kubišová se zapsala do dějin zejména písní Modlitba pro Martu, která byla původně napsána pro seriál Píseň pro Rudolfa III. Seriálovou píseň nicméně přerostla o pořádný kus. Hvězda šedesátých let byla komunistickým režimem upsána na černou listinu nežádoucích umělců, což pro slibně rozjetou kariéru Kubišové znamenalo konec. Do roku 1968 se jí povedlo získat dva Zlaté slavíky, ten v roce 1970 již musela přebrat v ústraní.

V šestadvaceti letech připravil zpěvačku o pěveckou kariéru komunistický režim. Místo zpívání a hraní vykonávala dělnické a úřednické práce a statečně odolávala pronásledování StB, podepsala Chartu 77 a chvíli byla i její mluvčí. Nakonec se stala i jednou z hlavních tváří listopadové revoluce v roce 1989. Ikonické se stalo hlavně její vystoupení na balkóně pražského Melantrichu na Václavském náměstí, kde Kubišová svou Modlitbu zazpívala před obrovským davem.

„Já jsem se tak strašně lekla. Nebyla jsem zvyklá zpívat a cappellu, neměla jsem za sebou doprovod, tak jsem nevěděla, kde začít. Nanečisto jsem si ji nikdy nezpívala,“sdělila zpěvačka v rozhovoru pro Český rozhlas v pořadu Host Lucie Výborné

Legenda, která se mimo jiné zajímá i o práva zvířat, vydala své poslední album Soul v roce 2016. Nicméně i beze zpěvu má Kubišová velmi nabitý plán. Ze všeho nejvíc chce dokončit svou autobiografii, která zavítá nejen do její kariéry, ale i do nálad a dojmů z historie i současnosti. 

Domů
Sdílet
Diskuse