Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Česko

Kraj zaplatí ubytovací vouchery pro České Švýcarsko, přidá i dopravu zdarma

Na Pravčickou bránu se vrátili turisté. (1. října 2022) foto: ČTK

Akci na podporu turismu v Českém Švýcarsku dnes zahajuje Ústecký kraj. Návštěvníci, kteří v oblasti přespí alespoň dvě noci, získají ubytovací vouchery v hodnotě 300 korun na osobu a noc a dopravu zdarma po celém kraji. Cílem kampaně je návrat turistů do míst, které v létě postihl ničivý požár.
  11:53

Projekt je určen pro všechny ubytovatele od Petrovic v Krušných horách, Tisé, Děčína, Benešova nad Ploučnicí přes Českou Kamenici a Hřensko až po celý Šluknovský výběžek.

Na pomoc ubytovatelům schválili krajští zastupitelé uvolnit pět milionů korun. Dalších pět milionů korun by mohlo podle náměstka ústeckého hejtmana Jiřího Řeháka (Spojenci pro kraj) poskytnout ministerstvo pro místní rozvoj.

„Od programu poskytování voucherů si slibujeme, že pomůže přežít místním ubytovatelům do léta, do nové turistické sezony,“ uvedl Řehák. Poznamenal, že Ústecký kraj sice nemá v popisu práce primárně pomáhat podnikatelům, situace okolo nejrozsáhlejšího požáru v České republice, na jehož hašení se vystřídalo šest tisíc hasičů, je ale mimořádná.

Internetový portál na ubytovací vouchery se otevírá první listopadový den v pravé poledne. Stejně tak se pro zájemce spustí i infolinka. Bližší informace najdou zájemci na webu obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko, která celou akci zastřešuje.

„Zatím se do projektu přihlásilo na 40 poskytovatelů ubytovacích služeb. Volají nám ale už i lidé, kteří by měli o vouchery zájem. Všichni teď čekáme jaký bude mít akce ohlas,“ řekl Jan Šmíd, ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko.

Zájemce o vouchery dostane slevu přímo na recepci konkrétního hotelu. Podmínkou je však ubytování v délce nejméně dvou nocí a nejdéle týdne. Ubytovaní návštěvníci navíc budou moct jezdit zdarma autobusem, vlakem i přívozem po celém Ústeckém kraji, kde platí tarif DÚK, včetně např. Kamenického Šenova, Dubé, Kralup nad Vltavou nebo Rakovníka.

Nabídka platí do května příštího roku nebo do vyčerpání částky. Limit voucherů je stanoven maximálně na 150 tisíc korun na jednu ubytovací kapacitu.

Autoři: ,

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...