metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 10 °C

Čtvrtek 18. dubna 2024. Svátek má Valérie

Skryté unikáty s příběhy objevíte do konce prosince u parku Stromovka

  19:08
Na začátku Bruselské cesty na Výstavišti, vstupuje se na ni pod Maroldovým panoramatem, se koná zajímavá volně přístupná výstava s názvem Přesunuté pavilony. Mapuje historii vybraných, kdysi na dobu určitou vystavěných veletržních pavilonů. Od roku 1891, kdy se započala psát historie bubenečského areálu, vznikly takových pavilonů desítky, byť většina z nich posloužila pouze pro jednu či několik výstav. Řada těchto dočasně vystavěných pavilonů však byla zachována a přesunuta na nové místo, kde některé z nich stojí dodnes. Jejich osud od historie po současnost pro Výstaviště zmapoval historik a publicista Libor Hruška s fotografem Davidem Hávou a nyní se mohou s těmito poutavými příběhy seznámit v rámci komorní výstavy až do prosince také návštěvníci Výstaviště.
Pavilon Klubu českých turistů. Dnes stojí na Petříně a funguje jako bludiště.

Pavilon Klubu českých turistů. Dnes stojí na Petříně a funguje jako bludiště. | foto: Jubilejní výstava zemská království českého v Praze 1891

Původně to měly být dočasné stavby na jedno použití, část z nich ale dostala druhou šanci a některé stojí dodnes. Řeč je o pavilonech, restauracích a dalších objektech, jež na přelomu 19. a 20. století utvářely kolorit velkých výstavních podniků pořádaných v areálu Výstaviště v Holešovicích.

Po jejich skončení byly některé objekty na prodej nebo pro ně sami majitelé hledali nové uplatnění. Pavilony byly stěhovány zejména v rámci Prahy a středních Čech. Výjimkou je třeba železná konstrukce strojovny, která skončila až v Innsbrucku a která tam stojí už bezmála 130 let. Většina přestěhovaných objektů však takové štěstí neměla, jednalo se totiž o nepříliš kvalitní dřevostavby.

Výstava mapuje pavilony, které přežily. Některé z nich, jako třeba petřínské bludiště, jsou notoricky známé, jiné se ukrývají na soukromých zahradách nebo je lidé míjí bez povšimnutí. „Na toto téma jsem narazil už před 10 lety, když jsem na pražské pedagogické fakultě psal disertační práci o dějinách českého pivovarnictví. Velké výstavy se neobešly bez dočasných zahradních restaurací a pivovarských ‚ochutnáváren‘ a právě tyto budovy pak byly často přesunuty na novou adresu. Překvapilo mě, že neexistuje žádná publikace, která by tento fenomén podrobněji mapovala. Staveb přestěhovaných z areálu pražského Výstaviště – a zdaleka to nebyly jen restaurační pavilony – přitom byly desítky, a navíc se mnohdy jednalo o díla předních českých architektů,“ komentuje výstavu její autor Libor Hruška, rodák ze Smíchova, kde byly umístěny dva objekty pocházející z Výstaviště.

Hruška s fotografem Davidem Hávou bádali, kde pavilony skončily. Například zjistili, že spisovatel Svatopluk Čech na Výstavišti v roce 1901 zakoupil roubenou půdní světničku s pavlačí. Ta byla součástí stavení, které bylo vystaveno v rámci Národopisné výstavy. Použil ji jako přístavbu ke své chalupě v Obříství.

Jiná zajímavá drobná stavba dodnes stojí skryta v zahradě pod oborou Hvězda. Na Výstavišti, když se tu konala právě ona Národopisná výstava, fungovala jako pavilon s vynálezy Thomase Alvy Edisona. Po skončení výstavy ho zakoupil právník Julius Nejedlý a upravil ho na zahradní altán.

Zajímavosti o objevených pavilonech Hruška nabídl Výstavišti. „Nadchlo nás, jak skvěle a pouze ze svého popudu coby rodilý Pražan téma zpracoval,“ říká Václav Novotný, místopředseda představenstva Výstaviště Praha.

Zajímavosti

  • Dozvíte se třeba, že se původně uvažovalo, že Hanavský pavilon bude stát na Nebozízku. Nebo že kašna na Malém náměstí má dvojče na nádvoří Průhonického zámku. Zajímavá je také část o plánovaném skanzenu v Kinského zahradě.
  • Poutavé čtení o budovách a objektech původně určených ke zbourání bude pro návštěvníky volně přístupné až do prosince tohoto roku.
  • Více na Navystavisti.cz.
Autor: Metro.cz

Hlavní zprávy

Při hezkém počasí jsou dlahy na úrazovce denní chléb. Napilno mají nemocnice u cyklostezek

vydáno 17. dubna 2024  14:52

Prim hraje v těchto dnech venku spíš aprílové počasí. Kolařská sezona ale už vypukla naplno. Napilno mají prodejny, servisy i lékaři. S teplým počasím už...  celý článek

Potravina budoucnosti? Čeští vědci vylepšují jedlý hmyz. Krmí ho mrkví a špenátem

vydáno 17. dubna 2024  10:59

Červi, fuj. Takto asi vypadají reakce některých Čechů, když vidí na nejrůznějších food festivalech stánky s jedlým hmyzem. I když se může zdát, že Češi...  celý článek

Den, kdy se do Československa vplížila šedivá a nehybná normalizace

vydáno 17. dubna 2024  5:30

Před 55 lety nahradil Alexandra Dubčeka všehoschopný Gustáv Husák. Socialismus s lidskou tváří vystřídal socialismus s husí kůží. Život v Československu...  celý článek

Rozjíždějí mejdany v metru. Někdy se cestující zapojí, jindy je ve vagonu trapné „ticho“

vydáno 16. dubna 2024  16:10

Radek Lembacher dělá marketing, Vašek Komárek zase pracuje na Rádiu Impuls. Jejich společnou vášní je karaoke. Pro veřejnost ho pořádají v Elpíčku na...  celý článek