Britská ministryně vnitra čelí kritice za slova o invazi migrantů

foto Ilustrační foto - Britský premiér Rishi Sunak (uprostřed) se 26. října 2022 poprvé sešel se svým nově jmenovaným kabinetem. 

Londýn - Britská ministryně vnitra Suella Bravermanová opět čelí kritice, tentokrát za svá pondělní vyjádření v parlamentu, kde v souvislosti s migrací do Británie hovořila o invazi. Státní tajemník pro přistěhovalectví na jejím ministerstvu Robert Jenrick dnes televizi Sky News řekl, že šéfka resortu měla lépe volit slova, i když podle něj chtěla pouze upozornit na rozsah problému.

"Ve funkci, jako je ta moje, člověk musí volit slova velmi opatrně. A já bych nikdy nedémonizoval lidi, kteří přicházejí do této země v touze po lepším životě," zdůraznil Jenrick.

Ministryně, která patří k pravicovému křídlu Konzervativní strany, v pondělí v parlamentu řekla: "Lidé v Británii mají právo vědět, kdo to myslí vážně se zastavením invaze na našem jižním pobřeží, a kdo ne." Podle Bravermanové je třeba přestat předstírat, že jde ve všech případech o uprchlíky v nouzi. Opozice jí poté vytkla, že podněcuje krajně pravicové a rasistické tendence. O víkendu přitom jeden muž zaútočil zápalnými bombami na zařízení pro přistěhovalce v britském přístavním městě Doveru.

Jenrick také připustil špatné podmínky v jiném přijímacím zařízení v Manstonu v hrabství Kent, kde je při kapacitě 1600 lidí ubytováno na 4000 migrantů. Podle státního tajemníka je tam příliš mnoho lidí, protože každý den do země mnoho migrantů ilegálně připlouvá přes Lamanšský průliv. Vláda už přitom podle něj nezaostává se zajišťováním hotelových pokojů pro migranty.

Podle médií ovšem Bravermanová zamezila dalším takovým rezervacím zejména v oblastech, z nichž mají konzervativci svého zástupce v parlamentu.

Letos se zatím do Británie přes Lamanšský průliv dostalo přes 38.000 migrantů, což je mnohem více než za celý minulý rok. Konzervativní vláda chce migranty bez ohledu na jejich azylový status posílat do Rwandy. Jenrick dnes přiznal, že vláda zvažuje "radikálnější možnosti" přístupu k imigraci.

"Domnívám se, že bychom měli nyní zvážit radikálnější možnosti, abychom zajistili přizpůsobení našich zákonů, aby byli ekonomičtí migranti rychle deportováni a abychom odradili lidi od příchodu do Spojeného království," dodal Jenrick.

Británie se dohodla s Rwandou na tom, že bude do africké země posílat žadatele o azyl, kteří do země přišli ilegálně. Vysoce kontroverzní projekt se ale hned na počátku zasekl na soudních přích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď