Jakub Plaskura
1. listopadu 2022 • 21:06

Emoce z lavičky i porce pro mladíka. Nymburk urval první výhru i v LM

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sportovní hala Královka hostila další díl basketbalové Ligy mistrů. V pražském azylu se Nymburk postavil těžkému soupeři a počty ve skupině velely zvítězit. Další porážka by totiž pro český tým mohla znamenat problémy a postupové naděje by se rovnaly spíše teorii. Turecký Bahcesehir však odnesl rošádu Nymburka na trenérském postu. Nové duo na lavičce českého hegemona Ladislav Sokolovský a Pavel Budínský dovedlo své svěřence k první výhře v letošní Champions League v poměru 79:76.



Nutno dodat, že se triumf nerodil snadno. Záchvěvy basketbalové radosti a ukázky progresu v mezihře sice na výkonu českého mistra byly znát, ale trápení přinášela střelba prakticky z jakékoliv pozice.

První čtvrtina z tohoto pohledu hrubě nevyšla a vypadalo to, že domácí snad posílají míč na koš se zavázanýma očima. Středočeši proměnili například jen 11 z 20 trestných hodů a 6 ze 27 trojek. Přitom si v mnoha případech vytvořili skvělou kombinací volné pozice pro zakončení. Právě chabá střelba dlouho držela tureckého soupeře na koni, byť mnohdy působil, že hraje pohodově a na půl plynu.

Pověstná turecká bohorovnost se ale i tentokrát nevyplatila. Nymburk trpělivě zvyšoval agresivitu v obraně, pohyb na útočné polovině i přesnost v zakončení. A hlavně se začali projevovat i hráči toho času sedící na lavičce. Po dlouhé době se zdálo, že Nymburk hraje jako tým a vítězná gesta po podařeném útoku či precizní obraně se s přibývajícím časem množila.

Pokud si někdo od nového trenérského štábu sliboval změny, ty přišly i v rámci týmové hierarchie. Čekalo se, zda Ladislav Sokolovský začne dávat více prostoru mladým českým hráčům. Stalo se.

Hlavně František Rylich strávil na palubovce přes 20 minut, přitom do této doby měl průměr jen přes minuty dvě v zápasech evropských pohárů, kam zasáhl naposledy v předminulém ročníku. Odvděčil se 4 body, doskokem a asistencí, ale odváděl pro tým mnoho černé práce.

Na straně poražených byli vidět francouzský pořízek Jerry Boutsiele a Jamar Smith. Veterán z Illinois před deseti lety válčil v české lize za Prostějov a připomněl se, jak šikovným guardem stále je.

V bezprostřední blízkosti bezedných košů Boutsielemu zdárně konkuroval Nate Watson, jenž demonstroval, proč jej Nymburk před sezonou angažoval. Double-double za 11 bodů a stejný počet asistencí ozdobil Marek Klassen a kanadský šikula znovu potvrdil, jak dobrým kaufem za minutu dvanáct pro nymburské může být.

Nymburk v poslední periodě v některých fázích dominoval a dostal se až do osmibodového vedení, a přestože hosté křečovitě dotahovali, nakonec jim to nestačilo.

Sokolovského družina tak po ligovém zápase s Hradcem Králové zvládla i tento důležitý zápas v evropském poháru. Ze základní skupiny postoupí do další fáze soutěže celkem tři týmy. Nymburk udělal důležitý krok, aby černý Petr v podobě posledního místa ve skupině nezůstal v jeho držení.

Další boje v Lize mistrů čekají na Středočechy 29. listopadu, kdy se představí na turecké půdě v odvetě se svým úterním konkurentem.

Skupina D:

ERA Nymburk - Bahcesehir College 79:76 (13:25, 36:44, 52:59)
Nejvíce bodů:
Watson 16, Ivanauskas 12, Klassen 11 - Boutsiele a J. Smith po 17, Arslan, Baygül a Brodzianský po 7. Fauly: 19:20. Trestné hody: 20/11 - 18/13. Trojky: 6:11. Doskoky: 40:43.

Tabulka:

1. Bilbao 2 2 0 148:120 4
2. Nymburk 3 1 2 207:235 4
3. Bahcesehir 3 1 2 212:226 4
4. Igokea 2 1 1 158:144 3

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud