Slezská univerzita v Opavě bude mít nového rektora

regiony

Novým rektorem Slezské univerzity v Opavě se s nejvyšší pravděpodobností stane doc. Mgr. Tomáš Gongol, Ph.D., dosavadní prorektor pro strategii a komunikaci.

Slezská univerzita v Opavě bude mít nového rektora
doc. Mgr. Tomáš Gongol, Ph.D., nový rektor Slezské univerzity
9. listopadu 2022 - 12:00

V úterý jej v prvním kole jako kandidáta potvrdil akademický senát univerzity. Gongol, který pro volby obdržel čtyři nominace, byl zároveň jediným kandidátem. Akademický senát jej nyní navrhne prezidentu republiky pro jmenování do funkce, ve které vystřídá dosavadního rektora doc. Ing. Pavla Tuleja, Ph.D. Ten opavskou univerzitu řídil dvě po sobě jdoucí čtyřletá období a pro další již tedy kandidovat nemohl. Nový rektor by se měl ujmout své funkce 1. března 2023.

Tomáš Gongol absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, doktorát získal na Vysoké škole ekonomické v Praze a tamtéž byl jmenován docentem.  Na Slezskou univerzitu v Opavě nastoupil v roce 2004, kdy na její Obchodně podnikatelské fakultě v Karviné postupně působil v několika funkcích. Z pozice proděkana pro studijní a sociální záležitosti se posunul na celouniverzitní post prorektora, nejdříve pro studijní a sociální záležitosti a poté pro strategii a komunikaci.

„Hlavním úkolem rektora je inspirovat, motivovat, strategicky směřovat a zajišťovat potřebné zdroje pro růst společenství studentů a zaměstnanců, ve kterém se obě tyto skupiny mohou ve vzájemné interakci dále vzdělávat a rozvíjet,“ přibližuje své vnímání role rektora Tomáš Gongol a pokračuje: „V úsilí o naplňování své vize se chci opírat o pět základních pilířů: rozhodování založeném na otevřeném dialogu a týmové práci, podpoře dalšího vzdělávání, využití jedinečných projektových příležitostí k rozvoji univerzity, respektu k rozmanitosti univerzitních součástí i vědních oborů a zachovávání principů udržitelného rozvoje.

Tomáš Gongol je ženatý, společně se svou manželkou dlouhodobě pomáhá osiřelým dětem v Africe  v rámci organizace Bez mámy.


 
O Slezské univerzitě v Opavě

Slezská univerzita v Opavě vznikla po listopadu 1989 nejprve jako dvě fakulty Masarykovy univerzity v Brně, následně Zákonem České národní rady z 9. července 1991 pak z těchto dvou fakult vznikla Slezská univerzita se sídlem v Opavě. Tato veřejná vysoká škola má v současné době pět součástí: Filozoficko-přírodovědeckou fakultu v Opavě, Obchodně podnikatelskou fakultu v Karviné, Fakultu veřejných politik v Opavě, Matematický ústav v Opavě a Fyzikální ústav v Opavě. Přestože Slezská univerzita v Opavě patří se svými 6 000 studenty mezi menší české vysoké školy, pro akademický rok 2022/2023 nabízí přes 90 oborů a specializací studijních programů všech forem a typů, z nichž některé je možné realizovat až na doktorském stupni studia nebo v anglickém jazyce. Univerzita také nabízí desítky kurzů v rámci celoživotního vzdělávání a Univerzity třetího věku. Slezská univerzita v Opavě je členem European University Association, udržuje kontakty s řadou zahraničních univerzit a intenzivně spolupracuje s nejbližšími vysokými školami zejména v polském Slezsku. Současným rektorem je doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D., který v březnu 2019 vstoupil do svého druhého funkčního období.

Moravskoslezskénovinky.cz informovala Karin Martínková, tisková mluvčí, Slezská univerzita v Opavě.

(rp,moravskoslezskenovinky.cz,foto:Slezská univerzita)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?