Nová zelená úsporám má být pro všechny. Nestačí, když se fosilních paliv zbaví jen bohatší

2. listopad 2022

Koncem září zkolaboval trh s energiemi a nejen česká vláda musela přistoupit k zastropování cen. Spolu s inflací a hrozbou nedostatku plynu nás čeká náročná zima, což si uvědomuji i ekologické a sociální organizace, které se sdružily v iniciativě Energie lidem. Kromě tipů jak být energeticky efektivní a jak ušetřit se zabývají hlavně systémovými řešeními. O nich mluvíme v Podhoubí s Jiřím Koželouhem z Hnutí DUHA.

V oblasti energetické efektivity a úspor máme vůči západním zemím EU určitý dluh, který se teď projevuje tím, že zbytečně velké množství lidí, obcí nebo firem platí vysoké účty za energie. Zásadní je zateplování budov, výměna oken i dveří. Je třeba k tomu rozvíjet obnovitelné zdroje. Na úrovni rodinných domů to znamená kombinovat fotovoltaické panely ideálně s tepelným čerpadlem, říká expert na klima a energetiku Hnutí DUHA Jiří Koželouh.

Jiří Koželouh

Pro financování energeticky efektivních staveb a rekonstrukcí existuje několik nástrojů. Nová zelená úsporám je program, který umožňuje získat dotaci na zateplení domu, fotovoltaiku i změnu zdroje vytápění. V tuto chvíli k těmto opatřením nemají přístup lidé s nízkými příjmy. Na zateplení domů a fotovoltaické panely můžete dostat 50 % prostředků, ale musíte mít ten zbytek. Snižování závislosti na fosilních palivech nemůže být dostupné jen bohatším, myslí si Koželouh.

Kotlíkové dotace jsou nastaveny pro nízkopříjmové osoby se spoluúčastí až 95 %. Je možné také získat půjčku na předfinancování. Podobně je to podle odborníka potřeba to přenést i na Novou zelenou úsporám. Další bariérou může být administrativní náročnost. Stát by měl taky posílit energetické poradentstvíale musíte mít ten zbytek. Snižování závislosti na fosilních palivech nemůže být dostupné jen bohatším, myslí si Koželouh.

Pro akutní řešení problémů s ufinancováním energií pro letošní zimu je určen příspěvek na bydlení. Vláda přistoupila na zvýšení normativů u příspěvku na bydlení vzhledem ke zvyšování cen energie. Kampaň Energie lidem prosazuje administrativní usnadnění. V současnosti příspěvek čerpá menší část obyvatel, než by mohla.

Jak na zateplování a energetickou úsporu bytových domů? Co můžeme pro snižování nákladů za energie letos v zimě udělat v našich každodenních životech? Z jakých zdrojů lze financovat šetrnější bydlení? Pusťte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.