Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ŘÍJEN 2022: Nový primátor Ryška, Radniční restaurace a Vodní ráj v ohrožení, konec trafiky v Jihlavě

Desátý měsíc roku 2022 patří minulosti. Také říjen byl bohatý na nejrůznější témata z našeho regionu, stěžejním tématem byly hlavně dozvuky zářijových komunálních voleb a následná povolební vyjednávání o koalicích. Čtenáři, kteří zavítali na náš web, se dočetli řadu aktuálních zpráv. Pojďme si v následujících řádcích shrnout to nejdůležitější, co se během uplynulého měsíce odehrálo nejen v krajské Jihlavě.

Politická korida

Ohlášením kandidatury Andreje Babiše na post prezidenta se do popředí budou dostávat další volby na obzoru - ty prezidentské v lednu příštího roku. Společně s tím se do diskuze dostane i několikrát přetřásané téma možné korespondenční volby. V naší pravidelné rubrice jsme dali prostor tentokráte krajským zastupitelům, aby se k této problematice vyjádřili. 

POLITICKÁ KORIDA: Jaké jsou výhody a nevýhody korespondenční volby? Odpovídají krajští zastupitelé

Ohlášením kandidatury Andreje Babiše na post prezidenta se do popředí budou dostávat další volby na obzoru - ty prezidentské v lednu příštího roku. Společně s tím se do diskuze dostane i několikrát přetřásané téma možné korespondenční volby. V...

(Ne)obyčejní

Jak to může dopadnout, když vyrůstáte v rodině sběratelů? Ano, tak, že stejné vášni podlehnete také. Své o tom ví Aleš Wimmer z Telče, kterému učarovaly veterány a historická technika. Natolik, že před časem otevřel krásné muzeum pro celou rodinu.  Tento sběratel byl naším dalším (Ne)obyčejným. 

(NE)OBYČEJNÍ: Velkým snem je letadlo z doby první republiky, říká majitel muzea techniky Aleš Wimmer

Jak to může dopadnout, když vyrůstáte v rodině sběratelů? Ano, tak, že stejné vášni podlehnete také. Své o tom ví Aleš Wimmer z Telče, kterému učarovaly veterány a historická technika. Natolik, že před časem otevřel krásné muzeum pro celou rodinu. ...

Rozhovory

Nedávno točil s legendárním Pierrem Richardem i s původními obyvateli na ostrově Siberut nový film Dvě slova jako klíč. Režisér Dan Svátek pocházející z Telče už chystá další se zajímavým tématem. Zápisník alkoholičky podle knihy Michaely Duffkové. 

Pierra Richarda jsme doslova ukradli z natáčení jiného filmu, říká režisér Dan Svátek

Nedávno točil s legendárním Pierrem Richardem i s původními obyvateli na ostrově Siberut nový film Dvě slova jako klíč. Režisér Dan Svátek pocházející z Telče už chystá další se zajímavým tématem. Zápisník alkoholičky podle knihy Michaely Duffkové.

V letošním udílení cen Thálie měl své želízko v ohni i náš kraj. V nové kategorii Alternativní divadlo byla mezi pěti nominovanými také Eliška Brtnická, rodačka z Jihlavy, která nyní žije v Praze a věnuje se právě alternativnímu divadlu. Jaký to je pocit být mezi nominovanými? Co to vlastně je alternativní divadlo? Je vůbec něco, z čeho má tato zkušená performerka a akrobatka strach? Má současná "pocovidová" kultura naději na lepší zítřky? Nejen toto všechno se dočtete v rozhovoru s Eliškou Brtnickou. 

S jakýmkoliv strachem se dá pracovat, říká Jihlavačka Eliška Brtnická, která byla nominovaná na cenu Thálie

V letošním udílení cen Thálie měl své želízko v ohni i náš kraj. V nové kategorii Alternativní divadlo byla mezi pěti nominovanými také Eliška Brtnická, rodačka z Jihlavy, která nyní žije v Praze a věnuje se právě alternativnímu divadlu. Jaký to...

Volby 2022

Sledovali jsme druhé kolo senátních voleb. Dosavadní předseda Senátu Miloš Vystrčil obhájil svůj mandát v horní komoře Parlamentu České republiky. Ve volebním obvodu 52 přesvědčivě porazil Janu Nagyovou (ANO 2011), získal 60,03 procent hlasů. Zisky ve větších sídlech tohoto obvodu zpravidla tento konečný výsledek kopírovaly.   

VOLBY 2022: Vystrčilovo přesvědčivé vítězství ve většině velkých sídel. V Kostelci o jeden hlas vyhrála Nagyová

Dosavadní předseda Senátu Miloš Vystrčil obhájil svůj mandát v horní komoře Parlamentu České republiky. Ve volebním obvodu 52 přesvědčivě porazil Janu Nagyovou (ANO 2011), získal 60,03 procent hlasů. Zisky ve větších sídlech tohoto obvodu...

A poctivě jsme sledovali také vleklá povolební vyjednávání v krajské Jihlavě, která byla ukončena v posledním možném termínu podpisem koaliční smlouvy a také ustavujícím zastupitelstvem. Dosavadní primátorka Jihlavy Karolína Koubová (PiFo) nakonec skončila v opozici a Jihlava má nového primátora - dosavadního náměstka Petra Ryšku (ODS). 

Primátorem Jihlavy byl dnes zvolený Petr Ryška z ODS, dosavadní náměstek primátorky. Primátorský post tak nepřipadl vítězi voleb, kterým bylo hnutí ANO. Ryška vystřídal Karolínu Koubovou z Fóra Jihlava, jejíž uskupení Pirátů a Fóra bude v...

Ludmila Řezníčková - lídryně volební kandidátky hnutí ANO 2011 ve Žďáru nad Sázavou a dosavadní místostarostka města a současně dosavadní místostarostka města - přišla s tím, že rezignuje na funkci oblastní předsedkyně strany a k tomu požádala o ukončení členství v ANO. Mandát v zastupitelstvu si ponechá. 

Lídryně ve Žďáru Řezníčková kvůli povolebním vyjednáváním vystoupila z ANO. Byla jsem obětována, říká

Ludmila Řezníčková - lídryně volební kandidátky hnutí ANO 2011 ve Žďáru nad Sázavou a dosavadní místostarostka města a současně dosavadní místostarostka města - přišla s tím, že rezignuje na funkci oblastní předsedkyně strany a k tomu požádala o...

Kauzy a témata

Vůbec nejčtenějším článkem uplynulého měsíce byla tragická nehoda, jež se stala v závěru měsíce. Stala se mezi obcemi Bory a Rousměrov na Žďársku. Havárii nepřežili tři mladí muži ve věku 19 a 15 let. Jde o jednu z nejtragičtějších nehod na Vysočině, které se staly v poslední době. 

K jedné z tragičtějších havárií na Vysočině za posledních několik let došlo v sobotu odpoledne mezi obcemi Bory a Rousměrov na Žďársku. Havárii dopravního vozidla nepřežily tři mladé osoby.

V Třebíči ustavili rekord v počtu lidí tančících najednou tanec nazvaný Jerusalema. Tanec na nově zrekonstruovaném náměstí předvedlo 455 dětí, žen a mužů. 

Padl rekord. V Třebíči tančilo Jerusalemu 455 lidí, přáli jsme si aspoň 100 lidí, říká organizátorka

V Třebíči ustavili rekord v počtu lidí tančících najednou tanec nazvaný Jerusalema. Tanec v sobotu odpoledne předvedlo 455 dětí, žen a mužů, řekla Zuzana Křížková z pelhřimovské Agentury Dobrý den, která rekord zaeviduje. Pokus byl součástí...

Před osmi lety nejen Žďár nad Sázavou, ale i celou zemi obletěla těžko uvěřitelná zpráva. 14. říjen 2014. Den, který se zapsal černým písmem asi nejvíc pro rodinu a nejbližší tehdy šestnáctiletého studenta Petra Vejvody. Tento hrdina, který se rozhodl bránit život své spolužačky, se stal nevinnou obětí dnes čtyřiatřicetileté Barbory Orlové z Ostravska, psychicky nemocné ženy. Ta zmíněného studenta chladnokrevně zabila. V den výročí jsme zavzpomínali na tuto událost. 

Nejen Ždár dnes vzpomíná. Uběhlo osm let od smrti studenta Vejvody, vražedkyně Orlová se dál léčí

Přesně před osmi lety nejen Žďár nad Sázavou, ale i celou zemi obletěla těžko uvěřitelná zpráva. 14. říjen 2014. Den, který se zapsal černým písmem asi nejvíc pro rodinu a nejbližší tehdy šestnáctiletého studenta Petra Vejvody. Tento hrdina,...

Nemocnice Jihlava se zařadila mezi instituce, které poskytují podporu rodinám při perinatální ztrátě ve formě takzvaných memoryboxů. Vzpomínkovou schránku dostanou rodiče v případě úmrtí miminka v děloze, nebo těsně po porodu.

Jihlavská nemocnice poskytuje vzpomínkovou schránku pro miminko, které si rodiče bohužel neodvezou domů

Nemocnice Jihlava se zařadila mezi instituce, které poskytují podporu rodinám při perinatální ztrátě ve formě takzvaných memoryboxů. Vzpomínkovou schránku dostanou rodiče v případě úmrtí miminka v děloze, nebo těsně po porodu.

V těchto dnech, převážně o víkendech, se konají oblíbené výlovy rybníků, a to i v našem kraji. V sobotu 29. října probíhal výlov rybníka u Stříbrného Dvora v blízkosti Zborné u Jihlavy. Ten má za sebou už mnoho ročníků, a i letos se těšil velkému zájmu návštěvníků. Přišlo jich několik stovek. 

FOTO: Podívejte se na výlov rybníka u Zborné. Rybí dobroty a slunečné počasí přilákaly stovky lidí

V těchto dnech, převážně o víkendech, se konají oblíbené výlovy rybníků, a to i v našem kraji. V sobotu 29. října probíhal výlov rybníka u Stříbrného Dvora v blízkosti Zborné u Jihlavy. Ten má za sebou už mnoho ročníků, a i letos se těšil velkému...

Zdaleka ne všichni pozvaní politici se zúčastnili slavnostní ceremonie udílení státních vyznamenání na Pražském hradě. Zatímco například předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo Miloš Vystrčil (ODS), který by měl pokračovat v čele Senátu, ani nedostali od prezidenta pozvánku, někteří nešli z pracovních důvodů nebo kvůli vymezení se osobě Miloše Zemana. A týkalo se to i osobností z Vysočiny. 

Na udílení vyznamenání nepřijdou ani pozvaní politici z Vysočiny. Bylo by nám ctí, ale za jiného prezidenta

Zdaleka ne všichni pozvaní politici se zúčastní dnešní slavnostní ceremonie udílení státních vyznamenání na Pražském hradě. Zatímco například předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo Miloš Vystrčil (ODS), který by...

V naší pravidelné rubrice Rodáci z Vysočiny jsme zavzpomínali třeba na katolického básníka Jana Zahradníčka, který pocházel z Třebíčska. Tento muž, který se ostře vymezoval vůči komunismu a měl poměrně těžký život, kus svého života prožil v Brně a také strávil 13 let ve vězení. 

Rodáci z Vysočiny: Těžký život Jana Zahradníčka. Zažil vězení i úmrtí dcer po otravě muchomůrkou zelenou

Přesně před 62 lety v malé obci na Třebíčsku - ve Vlčatíně zemřel katolický básník Jan Zahradníček, jenž ostře vystupoval proti komunismu. Na Třebíčsku nejen zemřel, v našem kraji, konkrétně v Mastníku také na Třebíčsku, se v roce 1905 narodil....

Od dubna loňského roku v Jihlavě slouží Re-use centrum. Do tohoto „blešáku" mohou lidé donášet jakékoliv drobné předměty z domácností, případně si odsud cokoli zdarma odnést. Místo má na Brtnické ulici. Po něčem podobném volali i lidé z největšího jihlavského sídliště na Březinkách. Proto tam nyní vznikl další experiment - nová Re-use skříň. 

Prosby obyvatel Březinek vyslyšeny. Nepotřebné věci mohou odkládat do nové Re-use skříně

Od dubna loňského roku v Jihlavě slouží Re-use centrum. Do tohoto "blešáku" mohou lidé donášet jakékoliv drobné předměty z domácností, případně si odsud cokoli zdarma odnést. Místo má na Brtnické ulici. Po něčem podobném volali i lidé z...

Vysoké ceny energií a nejistý vývoj negativně působí i na fungování a ekonomickou situaci v jihlavském aquaparku Vodní ráj. Jeho vlastník a provozovatel Služby města Jihlavy (SMJ) nastínil i ten nejčernější scénář. Kromě dalšího navýšení vstupného by možným řešením mohlo být třeba i částečné omezení otvírací doby. Tou nejhorší variantou by mohlo být úplně uzavření největšího aquaparku v kraji. 

Vysoké ceny energií a nejistý vývoj negativně působí i na fungování a ekonomickou situaci v jihlavském aquaparku Vodní ráj. Jeho vlastník a provozovatel Služby města Jihlavy (SMJ) nastínil i ten nejčernější scénář. Kromě dalšího navýšení...

Tradiční novinové stánky postupně mizí z veřejných prostranství. V létě byl ukončen prodej v jedné z dvou dosud funkčních trafik v Jihlavě. Ta z Palackého ulice se přestěhovala na soukromou zahradu, kde bude plnit účel zahradního domku.

Z Palackého ulice zmizel předposlední fungující stánek v Jihlavě. Nebylo rentabilní držet trafiku dál, říká poslední majitel

Tradiční novinové stánky postupně mizí z veřejných prostranství. V létě byl ukončen prodej v jedné z dvou dosud funkčních trafik v Jihlavě. Ta z Palackého ulice se přestěhovala na soukromou zahradu, kde bude plnit účel zahradního domku.

Restauratéři mají za sebou kvůli covidové epidemii těžké měsíce, v současné době jim podnikání ztěžuje všudypřítomné zdražování a také rostoucí míra inflace. Možná i proto se v Jihlavě šušká o tom, že se bude zavírat Radniční restaurace, která má adresu v centru města na Masarykově náměstí. S otázkou, zda tomu tak skutečně je, se na nás obrátilo i několik čtenářů. Oslovili jsme proto majitele, jednatele a šéfkuchaře v jedné osobě Petra Vološčuka s otázkou, jak to vypadá s touto restaurací, která zároveň provozuje i pivnici. 

Lidé v Jihlavě mluví o konci Radniční restaurace. Situace ani doba není snadná, ale nechci to vzdát, říká majitel

Restauratéři mají za sebou kvůli covidové epidemii těžké měsíce, v současné době jim podnikání ztěžuje všudypřítomné zdražování a také rostoucí míra inflace. Možná i proto se v Jihlavě šušká o tom, že se bude zavírat Radniční restaurace, která má...

Jihlavská ŽŠ Seifertova v Jihlavě funguje už 50 let a v sobotu 22. října toto významné jubileum náležitě oslavila. Dveře školy se otevřely netradičně o víkendu, a to nejen všem zájemcům z řad žáků, učitelů, absolventů, ale i široké veřejnosti. 

VIDEO: ZŠ Seifertova oslavila 50 let. Nechybělo divadlo, tanec a retro hodina se soudružkou učitelkou

Jihlavská ŽŠ Seifertova v Jihlavě funguje už 50 let a v sobotu 22. října toto významné jubileum náležitě oslavila. Dveře školy se otevřely netradičně o víkendu, a to nejen všem zájemcům z řad žáků, učitelů, absolventů, ale i široké veřejnosti.

Pečená husa, dva druhy knedlíků, dva druhy zelí. Tak vypadá tradiční svatomartinský oběd či večeře, kterou si můžeme uvařit doma, případně si dopřát slavnostní svatomartinské menu v restauraci. Nejinak tomu bude i letos. Redakce Drbny zjistila, že hosté několika oslovených podniků mají o toto menu velký zájem, a to i navzdory všeobecnému zdražování. 

O svatomartinské menu je v Jihlavě letos velký zájem. Farmy mají téměř všechny chlazené husy vyprodané

Pečená husa, dva druhy knedlíků, dva druhy zelí. Tak vypadá tradiční svatomartinský oběd či večeře, kterou si můžeme uvařit doma, případně si dopřát slavnostní svatomartinské menu v restauraci. Nejinak tomu bude i letos. Redakce Drbny zjistila,...

Každý, kdo přijíždí po státní silnici E-59 do obce Jakubov na Třebíčsku, si jich musí všimnout. Řeč je o takzvaných Slamácích, tedy velkých slaměných postavách, které mají každý rok jinou podobu. Obec se zhruba šesti stovkami obyvatel letos střeží kompletní rodina loupežníka Rumcajse. Oblíbení Slamáci, která zná celá republika, jsou každoroční záležitostí už od roku 2005.

ANKETA: Slamáky z Jakubova obdivuje nejen Vysočina. Inspirovaly nás sochy v Rakousku, říká starosta obce

Každý, kdo přijíždí po státní silnici E-59 do obce Jakubov na Třebíčsku, si jich musí všimnout. Řeč je o takzvaných Slamácích, tedy velkých slaměných postavách, které mají každý rok jinou podobu. Obec se zhruba šesti stovkami obyvatel letos...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto koláž Drbny

Štítky říjen, přehled, téma, článek, čtenář, web, Drbna, Jihlava, Vysočina, restaurace, Petr Ryška, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, rodina, ANO 2011, divadlo, Andrej Babiš, Miloš Vystrčil, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘÍJEN 2022: Nový primátor Ryška, Radniční restaurace a Vodní ráj v ohrožení, konec trafiky v Jihlavě | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.